Hvordan vaske treningstøy

Vond lukt av treningsklærne?

Ekspertene forklarer hvorfor, og hvordan du bør vaske treningstøyet for å unngå problemet. 

STRAM LUKT: Etter vask forventer man at treningstøyet er rent, men om det likevel stinker, kan det være flere grunner til dette. FOTO: Linn M. Rognø.
STRAM LUKT: Etter vask forventer man at treningstøyet er rent, men om det likevel stinker, kan det være flere grunner til dette. FOTO: Linn M. Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en god treningsøkt er det naturligvis vanlig at treningstøyet ikke akkurat dufter av blomster, så da slenger du dem i vaskemaskinen.

Når du da etter vask henger tøyet til tørk, er det ikke bare frustrerende, men også uforståelig at det stinker – gjerne mye mer enn før vask.

Så hva i all verden skyldes dette?

Norges mest kjente tekstilekspert og forskningsleder ved SIFO, Ingunn Grimstad Klepp, har svaret. I alle fall delvis.

Heng treningsklær til tørk etter bruk

– Det første problemet er at syntetiske fiber, som treningstøy ofte er laget av, lukter vondt. Når de blir svettet i og blir liggende i for eksempel plast, utvikles det vond lukt, og dette er vanskelig å få ut, sier Klepp.

Første bud er altså å unngå at treningsklærne blir liggende i tette poser. I stedet bør de henges til tørk etter bruk hvis de ikke kan vaskes med én gang, ifølge tekstileksperten.

Skyllemiddel forsterker stanken

TEKSTILEKSPERT: Forskningsleder ved SIFO, Ingun Grimstad Klepp. FOTO: SIFO.
TEKSTILEKSPERT: Forskningsleder ved SIFO, Ingun Grimstad Klepp. FOTO: SIFO. Vis mer

Skyllemiddel, også kjent som tøymykner, vil som regel gjøre at vanlige klesplagg lukter friskt og godt.

Bruker du skyllemiddel når du vasker klær som inneholder syntetiske fibre, vil det derimot ha stikk motsatt effekt.

– En av grunnene til utviklingen av vond lukt i treningstøyet er skyllemiddel, dette skal du ikke bruke i maskinen når du vasker plagg som inneholder syntetiske fibre, forteller Klepp.

DROPP SKYLLEMIDDEL: Skyllemiddel er en av grunnene til at treningstøyet kan lukte surt etter vask. FOTO: Linn M. Rognø.
DROPP SKYLLEMIDDEL: Skyllemiddel er en av grunnene til at treningstøyet kan lukte surt etter vask. FOTO: Linn M. Rognø. Vis mer

Når syntetisk treningstøy vaskes med skyllemiddel én gang, må du faktisk vaske det mange ganger etterpå, uten at du bruker skyllemiddel, for å få bort den vonde lukten. Til og med om du likevel følger vaskeanvisningen, ifølge Klepp.

– Hva det er som gjør at skyllemidler forsterker den sure lukten i treningstøyet, vet vi faktisk ikke, og dette forskes det enda på, sier eksperten.

For lav temperatur

Malin Skaar, leder for Lilleborgs Forbrukerservice, mener at hovedgrunnen til sur lukt i treningstøyet er at det er vasket på for lav temperatur.

SYNTETISKE FIBRE: De mest kjente er polyamid, polyester, akryl og polypropylen. Andre er modakryl, polyetylen, polyklorid, samt elastiske fibre som elastan og elastodien. FOTO: Linn M. Rognø.
SYNTETISKE FIBRE: De mest kjente er polyamid, polyester, akryl og polypropylen. Andre er modakryl, polyetylen, polyklorid, samt elastiske fibre som elastan og elastodien. FOTO: Linn M. Rognø. Vis mer

Jo høyere temperatur klær vaskes på, for eksempel på kokevask, jo renere vil de bli.

– Tettsittende plagg, og spesielt undertøy og treningstøy, bør opp i 60 grader for hygienisk vask, sier Skaar.

Et paradoks her er at det meste av treningstøy er laget med stretch i, og stretchen vil ødelegges av for høy temperatur. Selv om noe vil tåle 60 grader, er det annet tøy som ikke vil tåle det.

– Men muligens er det verdt å ta sjansen dersom alternativet er sur lukt. Jeg pleier å si at man kan kombinere å vaske på lav temperatur og det å vaske på 60 innimellom, sier Skaar mens hun understreker: – Det er viktig at man i utgangspunktet skal følge produsentens anbefaling på vask, både temperatur og program.


– VASK PÅ HØY TEMPERATUR: Det anbefaler Malin Skaar, leder for Lilleborgs Forbrukerservice. FOTO: Orkla.
– VASK PÅ HØY TEMPERATUR: Det anbefaler Malin Skaar, leder for Lilleborgs Forbrukerservice. FOTO: Orkla. Vis mer

– Tren i ullklær

Det aller beste for å unngå stank i treningsklær er likevel å unngå tøy med syntetiske fibre.

– Jo mindre syntetiske tekstiler vi bruker, jo mindre blir problemet. Så en god løsning da, er å trene med ullklær i stedet. Da unngår man vond lukt, og dessuten trenger man ikke å vaske det hver gang, det holder å lufte plaggene etter bruk, tipser Klepp.

Men ull er veldig varmt, tenker du kanskje. Det finnes likevel mye treningstøy laget av tynt ull som skal være temperaturregulerende, og derfor kan du også bruke dette til innendørs trening.

– Ull er faktisk mer effektivt å lufte enn å vaske for å få bort svettelukt. Men du må selvsagt vaske ullklær av og til også. Det som kommer med hard trening er salt fra svette, og dette blir etter hvert skittent i tøyet. Det må derfor vaskes av og til på grunn av saltet. Men bruker du ull når du trener, kan du altså uten problemer øke bruken mellom hver vask, forklarer tekstileksperten.

I tillegg til å holde kroppen varm, er også dette grunnen til at mange bruker ull utendørs, nettopp for at de kan bruke de samme klærne når de er ute og inne hvis de er på langtur, opplyser Klepp.

Advarer mot antiodør

Enkelte produsenter tilsetter treningsklær ulike stoffer for å dekke over vond lukt-problemet. Ett av disse stoffene kalles nanosølv som det hevdes at skal drepe de bakteriene som skaper vond lukt.

Dette advarer både SIFO og Folkehelseinstituttet sterkt mot.

– Ikke kjøp treningstøy som det reklameres for at inneholder såkalt antiodør. De er tilsatt kjemikalier som er uheldige både for mennesker og miljøet siden det kan være svært giftig, opplyser Klepp.

Dinside har også tidligere skrevet om såkalte antibakterielle klær som ikke virker.

Om den vonde lukten sitter i vaskemaskinen, tipser Klepp om å kjøre den på en kokevask.

– Og så finnes det jo ulike kjerringråd som å bruke eddik i maskinen, men dette har jeg ikke prøvd selv, sier hun.

Gode huskeregler

For å unngå vond lukt i treningstøy etter vask, er det altså noen få huskeregler du kan forholde deg til. Skaar tipser:

  • Vask på høyere temperatur hvis mulig
  • Ikke bruk skyllemiddel
  • Bruk egnet vaskemiddel Ikke la tøyet ligge lenge før vask.
  • Vask så fort som mulig etter trening.
  • Eventuelt heng det opp til tørk før vask fremfor å la ligge fuktig i en bag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer