Vorspielet er i gang

Det tegner til å bli rekordhøst i boligmarkedet. Lav rente og positive forventninger har hatt effekt på boligprisene.

Publisert
Sist oppdatert

I går la Norges eiendomsmeglerforbund frem salgsstatistikken for oktober, og boligmeglerne jubler trolig for første gang siden våren i fjor.

Årstidene i boligmarkedet
Årstall:1. kvartal:2. kvartal:3. kvartal:4. kvartal:
1 9953 %5 %- 1 %- 1 %
1 9965 %4 %1 %3 %
1 9977 %3 %1 %0%
1 99811 %5 %- 4 %- 2 %
1 9996 %7 %2 %1 %
2 0008 %6 %- 3%- 1 %
2 0014 %3 %0%- 1%
2 0027%3%- 2%-2%
2 0033%0%0%3%
Prisstigning fra forrige kvartal. Nominelle priser. Kilde: ECON Analyse og Norges Eiendomsmeglerforbund


Selv om prisene skulle stå stille fra oktober og ut dette året, ville prisøkningen fra tredje til fjerde kvartal bli på 3 prosent - en prisvekst vi ikke har sett maken til siden 1996. Det meste tyder på at prisveksten i høstmånedene vil bli større enn vi allerede har sett - noe som vil gi alle nybakte boligeiere en følelse av lun tilfredshet.
Administrerende direktør Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret mener prisøkningen skyldes et etterslep fra våren.

Vorspielet er i gang


- Den lave prisveksten i vår skyldtes for en stor del medienes oppslag som skapte negative forventinger i boligmarkedet. Mange som ønsket å flytte utsatte å kjøpe bolig, og har nå hoppet ned fra gjerdet, mener han.

Øye har imidlertid liten tro på at prisoppgangen vil føre til en stor økning i tilbudet av nye boliger.

- Antallet igangsatte nye boliger hittil i år har vært på samme nivå som i fjor. Det skal en vesentlig høyere produksjon til for å dempe en prisøkning i boligmarkedet fremover, sier han.

Mot prisfest?

I forrige ukes rentemøte i Norges Bank fremkom det at renta trolig vil stå stille de neste seks ukene. De fleste analysemiljøene i landet regner med en gradvis men moderat økning i rentenivået i løpet av 2004 og 2005.

Blir den økonomiske utviklingen som analysemiljøene forventer, er det sannsynlig at vi får en prisfest på boliger de neste månedene. Tiden vil vise om ikke høstens prisutvikling kan vise seg å bli et aldri så lite vorspiel.

Hvordan bli en boligvinner?

Det er ikke alltid lett å kapre drømmehuset når boligmarkedet er hett. Skal du kaste deg ut i krigen har vi råd til deg her.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer