- Vurderer å forby disse boligene

Trondheim: Regjeringen vurderer å forby lavinnskuddsboliger.

Politisk rådgiver Lars Erik Bartnes (SP) sier regjeringen vil forby lavinnskuddsboliger. Foto: Colourbox/regjeringen.no
Politisk rådgiver Lars Erik Bartnes (SP) sier regjeringen vil forby lavinnskuddsboliger. Foto: Colourbox/regjeringen.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De høye prisene i boligmarkedet har gjort at mange har blitt lokket til å gå inn i såkalte lavinnskuddsboliger, der salgsprisen er lav, men fellesutgiftene er skyhøye. Ordningen har fått mye kritikk, fordi mange nå sliter med enorme husleier på boligene sine mens verdien faller.

Derfor vurderer regjeringen hvordan de skal unngå at folk går på en real smell med denne boligtypen.

- Vi har et forslag opp til vurdering, og det er å forby hele greia!

Det sa politisk rådgiver Lars Erik Bartnes (Sp) i Kommunal- og regionaldepartementet på Byggmessen i Trondheim fredag ettermiddag.

Les også: Skal bli tryggere å kjøpe nye boliger

Gjeldsfelle

- Lavinnskuddsboliger kom inn som et moteord i eiendomsbransjen for noen år siden. Alle synes de var en kjempeidé, fordi det kunne få unge inn på boligmarkedet, forklarer Bartnes.

Han forteller at entusiasmen rundt denne boligtypen var så stor at det til og med ble tatt med i Soria Moria-erklæringen, at slike boliger skulle satses på. Nå har stemningen snudd.

- Det er ingen tvil om at mange unge ble lurt inn i en gjeldsfelle, sier Bartnes.

Les også: Advarer - ikke nedbetal fellesgjelden!

Ser på løsninger

Han sier mye allerede er gjort for å gjøre boligkjøpere oppmerksomme på fellene som finnes ved å kjøpe boliger der innskuddet er unormalt lavt. Blant annet jobbes det for å få til en ordning som skal sikre boligeierne mot konkurs i borettslaget. Dessuten har det blitt jobbet for å synliggjøre fellesutgifter i prospektene.

Nå ser regjeringen altså på enda et tiltak mot fellesgjeld-fellene.

- Vi kan for eksempel stille et krav til at innskuddene ikke skal være mindre enn 20 prosent av verdien av boligen. Det vil være omstridt, men at det kommer et krav om prosentandel, det er jeg ganske sikker på, sier Bartnes.

Les også: Tre veier til billig bolig

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer