WHO: Mikroplast i drikkevannet har lav helserisiko

Men rapporten advarer om at hvis plast fortsetter å forurense miljøet i samme grad som i dag, så vil plast utgjøre en stor fare for økosystemene i havet i løpet av et århundre.

MIKROPLAST: Ifølge en rapport fra WHO utgir mikroplast i drikkevannet lav helserisiko, men de ønsker videre forskning rundt temaet. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix
MIKROPLAST: Ifølge en rapport fra WHO utgir mikroplast i drikkevannet lav helserisiko, men de ønsker videre forskning rundt temaet. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den ferske rapporten omhandler mikroplastens effekt på menneskers helse når det gjelder vann fra springen og på flasker.

Den viser at faren for helseskader er lav, ifølge Bruce Gordon, WHOs koordinator for vann og hygiene.

– Vi har ikke blitt skremt på noen som helst måte, sa Gordon på en pressekonferanse i forkant av publiseringen av rapporten.

Men han understreker at det foreløpig er begrenset med data på innholdet av mikroplast i drikkevann. Det er få pålitelige studier, noe som gjør det vanskelig å analysere resultatene.

Rapporten advarer samtidig om at hvis plast fortsetter å forurense miljøet i samme grad som i dag, så vil plast utgjøre en stor fare for økosystemene i havet i løpet av et århundre, noe som igjen vil gjøre mennesket mer utsatt.

Tidligere studier har vist store konsentrasjoner av mikroplast i havet i Arktis og i snøen på Svalbard.

Filtre kan fjerne plast

Oppfordringen om å beskytte miljøet mot plastforurensing står dermed fast.

– Politikere og allmennheten må iverksette tiltak som bedrer håndteringen av plast og reduserer bruken av plast der det er mulig, skriver forskerne, som framholder at 90 prosent av mikroplasten i avløpsvann kan fjernes ved hjelp av filtre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer