Wilfa Grand Gourmet KM-1500A

Kjøkkenmaskinen Grand Gourmet er en god miksmaster. Men den er ingen god kjøkkenmaskin.

IKKE GOD TIL DEIG: Den sliter på de tyngste jobbene, men er mer enn god nok for klassiske miksmasterjobber, pisking og visping. Foto: ELISABETH DALSEG
IKKE GOD TIL DEIG: Den sliter på de tyngste jobbene, men er mer enn god nok for klassiske miksmasterjobber, pisking og visping. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har testet en rekke kjøkkenmaskiner, både i år og flere år tilbake. Dette er første gang vi har opplevd at den åpner seg i fart.

Under de tyngste jobbene, ga maskinen rett og slett opp, og løftet på armen i protest. Flere ganger.

Resultatet? Pepperkake- og lussekattedeig over halve kjøkkenet.

Julegaver til matglade? Vi har prøvd og testet mer enn femti ulike produkter i år, her er våre anbefalinger.

Dette er Grand Gourmet

VISPER: vispene er i stål, med et lite plastdeksel som også tar av for noe sprut, om ikke sprutdekselet er på.  Foto: ELISABETH DALSEG
VISPER: vispene er i stål, med et lite plastdeksel som også tar av for noe sprut, om ikke sprutdekselet er på. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Wilfas kjøkkenmaskin gir et solid førsteinntrykk. Skroget er i støpt aluminium, den har en stor stålbolle som tar 5,5, liter.

Det følger med standard vispe- og røreutstyr: ballongvisp, flatvisp og deigkrok. Alle er i stål, med plastdeksel, som skal tåle å gå i oppvaskmaskinen uten å bli svarte.

Den har et fint sprutlokk (for øvrig likt kjøkkenmaskinen Zeus fra OBH Nordica som står på testbenken vår nå) med et lokk som kan festes på, så det ikke skal sprute.

Det skulle likevel vise seg å ikke være nok.

Blir du svart på hendene hver gang du skal settte vispen i kjøkkenmaskinen? Slik fikser du de oksiderte vispene

I bruk:

LOKK: Praktisk med lokk til åpningen på sprutdekselet, her trenger du ikke å være redd for å få en sprut i ansiktet. Foto: ELISABETH DALSEG
LOKK: Praktisk med lokk til åpningen på sprutdekselet, her trenger du ikke å være redd for å få en sprut i ansiktet. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Maskinen er enkel og intuitiv i bruk. Vispene kan justeres, slik at det skal bli lettere å få med seg alt i bollen, men de rekker likevel ikke fullt så godt ned og ut i bollen som vi skulle ønske.

Det er litt plundrete å venne seg til å feste sprutlokket, men etter et par ganger går det fint. Det kan ikke tas av og på mens vispene står i maskinen, så man bør vel som hovedregel ha det på, men det er til å leve med. Litt mer irriterende er det at åpningen er såpass tett på maskinen, så desilitermål et cetera butter mot når vi skal helle i.

Når det er sagt: At sprutlokket kan lukkes helt, er bra, så slipper man så mye søl på benken.

KRONGLETE: Sprutlokket er effektivt, men det er litt vanskelig å få ut det siste av desilitermålene, for det sitter såpass tett inntil armen. Foto: ELISABETH DALSEG
KRONGLETE: Sprutlokket er effektivt, men det er litt vanskelig å få ut det siste av desilitermålene, for det sitter såpass tett inntil armen. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


I omtalen av Grand Gourmet skriver Wilfa at det er en «kraftig kjøkkenmaskin med 1500W som kan mikse store mengder og tunge deiger». Her kommer den til kort.

Vi har bakt samme bolledeig og pepperkakedeig med en hel rekke kjøkkenmaskiner (se boks nederst i artikkelen for en oversikt over alle testene våre), og alle maskinene må jobbe litt med disse, men Grand Gourmet gir opp.

Det vil si: Hadde den bare stoppet. I stedet åpner den seg i fart, med mindre vi presset armen ned i bollen. Resultatet var deigsøl over halve kjøkkenet, spesielt tidlig i prosessen, der ikke alt var sammenblandet.

Se bare her (heldigvis var deigen her såpass godt eltet at det ikke sprutet, men se gjerne for deg hvordan dette utartet seg med en blanding av smør, sukker og sirup):

 


Julegaver til matglade? Vi har prøvd og testet mer enn femti ulike produkter i år, her er våre anbefalinger.

Resultat

Et bombet kjøkken til tross: Selve maten er det ingen ting å si på. Vi har bakt oss igjennom standardrepertoaret vårt; pisket eggehviter, laget kakedeig, smørkrem, bolledeig og pepperkakedeig.

Følger du oss på Facebook, kunne du forrige uke se noen av bakverkene.

Forskjellen på denne og litt kraftigere maskiner er det bare vi som bruker maskinen som merker. Bollene ble fine og luftige; og pepperkakedeigen fast nok til å lage pepperkakehus. Men vi måtte bruke krefter på å hjelpe maskinen å elte, det vil si: å forhindre den å åpne seg.

Konklusjon

Som vi sier over: Forskjellen på denne og sterkere kjøkkenmaskiner er det bare den som bruker maskinen som merker. Med mindre du kun har lyst til å piske og vispe (og da vil vi egentlig anbefale Bosch MaxxiMUM SensorControl som har automatiske program), er dette ikke en maskin vi kan anbefale.

Vi unner deg litt bedre hjelp på kjøkkenet.

Test av kjøkkenmaskiner:

Vi har testet flere kjøkkenmaskiner i vinter - og tidligere år:
  • Bosch MaxxiUM har automatiske program for pisking av egg og krem
  • Kenwood Chef XL Sense er så godt som sprutsikker, og fikk terningkast seks, hakket bedre enn forgjengeren Kenwood Major Titanium.
  • Andersson KNM 1.0 er ikke kraftig, og det blir mye søl, men den er et meget godt kjøp til 600 kroner
  • Electrolux Assistent har blitt ny, men 70-tallsversjonen er bedre.
  • Bodum har tatt steget fra kaffe og te til kjøkkenmaskiner, med vekslende hell
  • Its Kitchen er heller ikke den mest effektive, men har en hyggelig pris: 1.200 kroner
  • KitchenAid er mer enn bare et pent ytre, men egner seg ikke for de store porsjonene.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer