Y-stolen

Hans J. Wegner er en av Danmarks aller største møbeldesignere. Med tidløst design er møblene hans fremdeles ettertraktet - mange ønsker seg nok Y-stolen.

Publisert
Sist oppdatert

Stoler som kunst

Wegner, som er født i 1914, er mest kjent for stolene sine - som med enkle, elegante former nesten er som kunstverk. Akkurat som skulpturer, kan Wegners stoler stå for seg selv, uten å være en del av et møblement.

Y-stolen, eller Wishbone chair

Wegners spesialitet er å blande tradisjonelle elementer fra håndverket med en rekke påvirkningskilder, fra gammelt kinesisk til engelsk Windsor og til International Style. Hans kjente Y-stol fra 1950 er en tolkning av kinesiske impulser, og er fremdeles i produksjon for Carl Hansen. På engelsk heter stolen Wishbone-chair (ønskeben-stol), fordi stolryggen ser ut som et ønskeben.

Tidlig karriere

Etter å ha tatt fagbrev som møbelsnekker i 1931, utdannet Wegner seg til arkitekt ved Kunst- og Håndverksskolen i København, hvor han senere underviste fra 1946 til 1953.

Fra 1938 til 1942 jobbet han som møbeldesigner for Arne Jacobsen og Erik Møller, før han startet egen praksis i Gentofte i 1943.

I 1959 ble Wegner tildelt tittelen Honorary Royal Designer for Industry av The Royal Society of Arts i London, og i 1997 fikk han et æresdoktorat ved The Royal College of Art i London.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer