Beste oppvaskmiddel

Yes til topps

Svenske Testfakta har laboratorietestet en håndfull maskinoppvaskmidler, som også selges i norske butikker. Eksperten har også et viktig tips.

VINNER: Med flytende innhold i kapslene, er det Yes Platinum som vinner den svensk/tyske laboratorietesten. Foto: Pål Joakim Pollen
VINNER: Med flytende innhold i kapslene, er det Yes Platinum som vinner den svensk/tyske laboratorietesten. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få kjøkkenoppfinnelser har spart folk for så mye tid som oppvaskmaskinen – ja, ikke bare tid, men også penger.

Den svenske Energimyndigheten har nemlig regnet seg fram til at en oppvaskmaskin bruker rundt en fjerdedel av strømmen i forhold til det å ta oppvasken for hånd – selv når den durer og går i 3–4 timer under kjøkkenbenken.

Laboratorietest

Via det uavhengige laboratoriet SGS Institut Fresenius i Taunusstein (Tyskland) har svenske Testfakta laboratorietestet sju maskinoppvaskmidler, som også selges i norske butikker.

Målingene er gjort i oppvaskmaskiner med 45 graders vanntemperatur (tilsvarende eco/miljø-program), og forskerne har sett på åtte typer inngrodde flekker, for eksempel størknet egg, rester av ris eller fettbaserte rester.

Det er også gjort en vurdering på glans, misfarging og nedbrytingen av fettbaserte rester, for eksempel på matbokser og i bunnsila.

Best i test

Det er Yes Platinum som kommer best ut av Testfaktas test, med en samlescore på 8,8 av 10 mulige poeng. Oppvasktablettene scorer høyest i alle grener under rengjøring, men må se seg bitte litt forbigått på glans og fettrester i oppvaskmaskinens bunnsil. Dette er dog også de dyreste maskinoppvasktablettene som er med i testen, med stykkpris på drøye to kroner.

Ifølge Testfakta er det denne du skal gå for i butikken for å få renest maskinoppvask. Foto: Pål Joakim Pollen
Ifølge Testfakta er det denne du skal gå for i butikken for å få renest maskinoppvask. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Tett bak kommer Sun Maxpower med 8,6 av 10 mulige poeng. Dette oppvaskmiddelet scorer høyere enn testvinneren både på glans og nedbryting av fettbaserte rester, men er da ikke like godt på selve rengjøringa.

Yes kaprer også tredjeplassen med Yes Original, som da er noe rimeligere per vask enn testvinneren. «Svært fin glans, men vanskelig å få bort blekbare flekker og stivelsesbaserte rester» er kommentaren fra Testfakta, som gir produktet 7,6 av 10 poeng.

Finish, som også er en kjent produsent her, må nøye seg med fjerdeplass og 7,2 poeng med sine Powerball All-in-1 Max. Men merk at dette ikke er Finish' ypperste produkt – det heter nemlig Quantum Max og er ikke med i Testfaktas test.

Maskinoppvaskmidlene fra Rema 1000, Zalo og Änglamark må ta til takke med henholdsvis femte, sjette og sjuende plass. Rema-tablettene er dog de rimeligste i dette utvalget og koster bare 75 øre per vask.

Hele testen kan du lese hos Testfakta.

Husk å bruke høy temperatur

Selv om du bruker minst energi på oppvaskmaskinens eco-innstillinger, bør du kjøre på med høyere temperatur en gang iblant.

Zena Malocho, laboratoriesjef på instituttet, råder folk til i hvert fall en gang i måneden å kjøre en runde med 65–70 graders temperatur. Det for å løse opp fettrester som legger seg i de ulike delene av oppvaskmaskinen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer