10 apps du må ha

App Store får stadig nye godbiter. Her er ti av dem til din iPhone eller iPod touch.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke akkurat noen hemmelighet at iPhone og iPod touch kjører på en velfungerende og intuitiv plattform, og som vi også tidligere har hevdet er det ikke disse enhetenes egenskaper som mobil eller musikkspiller som gjør de så attraktive. Det er at de også kan brukes til en mengde andre ting som vi knapt hadde forestilt oss før vi ser mulighetene i praksis.

Og det er noe vi merker aller best gjennom gjennom spillene og applikasjonene vi finner i iTunes' App Store.

At Apple i tillegg har klart å gjøre prosessen med å kjøpe og installere disse applikasjonene så enkel at selv din gamle far burde klare det er selvfølgelig heller ingen ulempe, og alt i alt har vel App Store åpnet for et nytt marked - også for utviklere. I det minste dersom de slipper gjennom sensuren.

For ikke så alt for lenge siden skrev vi for eksempel om iPhone/touch-applikasjonene du bør laste ned, og vi har også gjort det motsatte.

Men det fine er at det stadig dukker opp nye og bedre applikasjoner på App Store. Så tro oss når vi sier at din iPhone eller iPod touch (med programvareversjon 2.0 eller høyere) får en ny vår med en eller flere av disse ti applikasjonene. Og det aller beste - de er gratis.

10 apps du må ha

Instapaper Free
Denne kjekke applikasjonen lagrer nettsider lokalt (uten bilder) og lar deg lese dem uten nettilgang - slik at du har noe interessant å lese på bussen hjem. Spesielt attraktivt for deg med iPod touch eller iPhone-eiere som vil spare datatrafikk.


Du stikker ganske enkelt innom www.instapaper.com, registrerer deg (brukernavn og passord er alt som behøves) og legger en "read later"-knapp til nettleseren din. Klikk denne knappen på interessante artikler for å få disse synkronisert til din iPhone/touch.

Skulle du føle for det finnes det også en Instapaper Pro med litt flere muligheter til en drøy 50-lapp, men vi klarer oss lenge med gratisversjonen.

Instapaper Free i App Store

10 apps du må ha


Simplify Media
Har du mye musikk hjemme men ikke nok plass på din pod? Simplify Media kommer i to deler - en del du installerer på PC-en din med all musikken, og den lille applikasjonen som ligger på din iPhone/touch.

Disse knyttes så opp mot hverandre og over WiFi/EDGE/3G kan du navigere i og spille av all musikken du har hjemme.

Simplify Media i App Store

AroundMe
Dersom du ikke har fått det med deg kan iPhone eller iPod touch bruke GPS eller informasjon hentet fra trådløse aksesspunkter for å finne ut omtrent hvor du er.

10 apps du må haAroundMe kombinerer dette med informasjon fra Google og Eniro slik at du vet akkurat hvor langt det er til nærmeste sykehus. Eller restaurant. Og med et par klikk får du også opp stedet på kartet, med veibeskrivelse om du vil ha det.

AroundMe i App Store

10 apps du må ha


World Wiki
Dette er en liten database med flagg og faktabokser for all verdens land slik at du alltid har dette for hånden. Med denne trenger du ikke engang koble deg opp mot Internett for å stanse diskusjonen om hva slags myntenhet de bruker på Maldivene.

Vi kommer egentlig ikke på noen grunn til å ikke ha denne på sin pod.

World Wiki i App Store

Wikipanion
Dersom du ofte slår opp ting på Wikipedia er Wikipanion en applikasjon du kommer til å like. Når du søker etter noe får du opp løpende resultater etter hvert som du skriver, og grensesnittet gjør at artikler som regel blir enklere å lese og navigere i enn dersom du skulle bruke en vanlig nettleser.

10 apps du må ha


Wikipanion finnes også i en Plus-utgave til 30 kroner - muligens verd det dersom du er wikipediafil.

Wikipanion i App Store

10 apps du må ha


GeoPedia
Genialt når du er på et nytt sted med har glemt guideboka hjemme. GeoPedia er en applikasjon som finner ut hvor du er og henter ut Wikipedia-artikler og Flickr-bilder fra omtalte steder i nærheten.

GeoPedia i App Store

Mens vi er inne på det å utforske lokalmiljøet nevner vi forresten også Nearby, en karttjeneste der folk kan legge inn interessepunkter med bilder og kommentarer slik at andre også kan finne frem til godsakene. Litt glissen og treg tjeneste, men godt potensiale.

Nearby i App Store

10 apps du må ha


WhosHere
For dere som er ekstremt utadvendte - i det minste gjennom teknologiske nyvinninger - kan WhosHere være en måte å komme i kontakt med andre på. Her lager du deg en enkel profil og logger deg ganske enkelt på WhosHere-tjenesten (ingen registering) omtrent som på en chat.

Det artige er at også denne applikasjonen ser hvor du er, så du kan velge å liste opp folk etter hvor langt unna de er. Nå er det nesten ingen norske brukere enn så lenge, så det kan være et godt stykke... Vi må også advare - som på chat generelt er ikke folk nødvendigvis kun ute etter prat om filosofi og hundevalper.

Hvis du kun er interessert i kontakt med den som er koblet opp mot det samme aksesspunktet eller nettverket som deg kan du i stedet sjekke ut iCloseBy WiFi, men med mindre du får med halve klassen kommer du nok til å bli ganske så alene.

WhosHere i App Store
iCloseBy WiFi i App Store

10 apps du må ha


FlyCast
Som du kanskje vet har ikke iPhone eller iPod touch radio, så dersom du plutselig skulle gå lei av musikken du har kan det bli litt problematisk.

Men heldigvis finnes det nettradio, og her kommer FlyCast inn med mer enn tusen forskjellige kanaler med det meste av musikk. Du kan registrere deg for å lagre historikk og kunne registrere favorittkanaler, men det er ellers ikke påkrevd.

FlyCast kan settes til å bufre ekstra for å spare batteri, og slår du av "Quick Play" går datastrømmen gjennom Safari slik at du kan gå ut av FlyCast uten at radioen stopper.

10 apps du må ha


FlyCast i App Store

10 apps du må ha


Palringo Instant Messenger
OK, vi innrømmer det med en gang - dette er IKKE den beste IM-klienten der ute (vi tror det er den dyre BeejiveIM), men den duger så lenge du innfinner deg med at den ikke kan kjøre i bakgrunnen. (Apple lar ikke tredjeparts programvare gjøre dette enn så lenge.)

Palringo støtter de aller fleste vanlige IM-tjenester, og lar deg sende tekst, bilder og stemmeklipp.

Palringo i App Store

10 apps du må ha


Units
Dette omregningsprogrammet er kanskje ikke det med flottest grensesnitt, men det konverterer mellom så å si alt, og i tillegg kan du få et lite "målbånd" på skjermen. Det kan også regne om mellom forskellig valuta, men til det anbefaler vi heller applikasjonen som heter nettopp det.

Units i App Store
Valuta i App Store

Vet du om noen knallgode apps? Fortell oss i diskusjonstråden under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer