10 fiffige Facebook-søk du kanskje ikke visste om

Gjør det lett å finne frem til folk, bilder og andre ting.

MER AVANSERT SØK: Bruker du Facebook på engelsk kan du trylle litt ekstra med søkefeltet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
MER AVANSERT SØK: Bruker du Facebook på engelsk kan du trylle litt ekstra med søkefeltet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For tre år siden lanserte Facebook en ny søkefunksjon kalt «graph search», eller grafsøk på norsk.

Denne funksjonen gjør at du blant annet kan gjøre søk på Facebook som utnytter data folk har oppgitt om seg selv, som alder, bosted, arbeidsgiver, sivilstand, favorittlag og andre ting. Du kan også søke i relasjoner mellom folk, slik at du kan få opp resultater fra venner, venners venner eller alle.

Kanskje litt vanskelig å forklare, så la oss heller illustrere det hele med ti ulike søk.

Ikke på norsk

Merk at grafsøket fortsatt lar vente på seg her til lands, og at du derfor er nødt til å endre Facebook-språk til engelsk for å få det til å fungere.

Fra PC gjør du det enkelt ved å trykke på Norsk bokmål nederst i høyre kolonne og deretter velge English (US), mens du i mobilappen må trykke på menyknappen, appinnstillinger og språk. Og omtrentlig tilsvarende om du vil bytte tilbake. Det fikser du.

LES OGSÅ: Slik «gjemmer» du deg for grafsøket

#1: Hvilke venner holder med samme lag som deg?

Friends who like Liverpool FC
Friends who like Liverpool FC Vis mer


Om du holder med Rosenborg, Barcelona eller Liverpool er det kjapt gjort å finne dine likesinnede. Eller dine erkerivaler, om du heller er på jakt etter det – «Douchebag-listen», som den kalles.

Lignende søk kan du selvsagt gjøre for å finne venner med andre felles interesser, enten det dreier seg om musikk, hobbyer eller lignende.

#2: Hvem jobber der du gjør?

People who are not my friends and work at dagbladet.no
People who are not my friends and work at dagbladet.no Vis mer


Denne kan også være praktisk, enten du ikke helt klarer å huske navnet på en av de du var i møte med tidligere på dagen eller vil knytte Facebook-kontakt med flere på jobb. Som du ser har vi innledningsvis lagt til «people who are not my friends» på begynnelsen så vi slipper å se alle de kjente fjesene i listen.

#3: – Har du noen single venninner?

Friends of my friends who are single women
Friends of my friends who are single women Vis mer


Har du rundet Tinder, kan det være at det finnes kandidater nærmere (sosialt sett) enn det du tror. «Friends of my friends who are single women» gir deg alle single kvinner som er venn med en av dine venner. Du får dessuten se hvilke venner dere har til felles, slik at du kan be om en nærmere introduksjon.

Du kan selvsagt kutte de to første ordene også, eller spørre etter single menn i nærheten som liker både partiet du stemmer og 50 shades of Grey.

#4: Hva var det han anbefalte igjen?

Posts by my friends that contain netflix
Posts by my friends that contain netflix Vis mer


Ja, hvilken Netflix-serie var det en eller annen anbefalte i forrige uke som du hadde så lyst til å se? Svaret får du ved å søke etter poster fra venner som inneholder Netflix. Eller «oppskrift», (ler så jeg) «griner» eller hva det måtte være.

LES OGSÅ: Slik lagrer du Facebook-poster til senere

#5: På jakt etter gamle bilder

photos taken in new york, new york by my friends
photos taken in new york, new york by my friends Vis mer


Grafsøket kan også brukes for å finne bilder. Over har vi bedt om alle bilder tatt i New York fra de man er venn med på Facebook, men det er ingenting i veien for å skrive «photos of me and Lars» eller lignende.

#6: Dette liker de som bor der

places in barcelona liked by people who live in barcelona
places in barcelona liked by people who live in barcelona Vis mer


På jakt etter ting å gjøre eller steder å spise når du skal besøke en fremmed by? Da kan du gjøre et søk a la det over, der vi spør om hvilke steder i Barcelona som folk som bor der liker. Du kan også bytte ut places med restaurants om du er sulten, eller med dentists om det gikk litt hardt for seg på festen i går.

#7: Noen som vil være med på konsert?

My friends who like Justin Bieber and live nearby
My friends who like Justin Bieber and live nearby Vis mer


Kanskje er du glad i et band ikke veldig mange har hørt om, og skal de ha konsert, kan du spørre Facebook om hvilke av vennene dine som liker det samme bandet, og som bor i nærheten.

#8: Hvilke grupper er vennene dine medlem av?

groups joined by my friends
groups joined by my friends Vis mer


Ikke all aktivitet på Facebook foregår på tidslinjen. Med søket over kan du finne ut hvilke grupper vennene dine er medlem av. Du kan også justere søket for å se hvilke grupper folk som bor på Hamar er medlem av, eller lignende.

#9: Skjer'a, Bagheera?

future events attended by my friends
future events attended by my friends Vis mer


Søket over viser hvilke arrangementer vennene dine har meldt seg på, og som ikke har vært ennå. Kanskje finner du på noe å gjøre til helga allikevel.

#10: De du ser på toget

People who live in Moss, Norway and work in Oslo, Norway
People who live in Moss, Norway and work in Oslo, Norway Vis mer


Folk som jobber ett sted og bor et annet sted, kan være de du pendler sammen med på toget, potensielle kandidater til samkjøring til jobb, eller som kanskje kunne ha tatt med noe viktig du glemte på kontoret en dag du har hjemmekontor. Alternativt kan du sjekke hvilke av de andre på jobben som også pendler fra samme sted som deg eller lignende, ved å bytte ut med selskapet de jobber for.

Bare å eksperimentere

Du kan selvsagt skrive langt mer i søkefeltet enn det vi har gjort – blant annet finner du en ganske fyldig liste her. Du finner også noen morsomme varianter her.

Del gjerne med oss i kommentarfeltet om du finner på noe gøy.

KOMMENTAR: – Grafsøket er bare begynnelsen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer