10 fine apper til nye Apple TV

App Store for tvOS har mye å velge i allerede.

NÅ MED APPER: Årets Apple TV-utgave har en egen app-butikk der det for tiden befinner seg rundt 3.000 apper. Vi har plukket ut noe av våre favoritter. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
NÅ MED APPER: Årets Apple TV-utgave har en egen app-butikk der det for tiden befinner seg rundt 3.000 apper. Vi har plukket ut noe av våre favoritter. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Allerede et par måneder etter lansering, finnes det rundt 3.000 apper i TV-versjonen av Apples App Store, altså for tvOS og den nye Apple TV-mediespilleren som ble lansert i høst.

LES TESTEN: Apple TV (2015)

Vi innbiller oss at Apples nye TV-boks har vært en svært populær julegave til familien i år, så her kommer tips til noen kjekke apper du kan laste ned.

Merk at du må belage deg på å betale litt for tv-apper, siden Apple ikke gir utviklerne noen mulighet til å lage reklamefinansierte apper; i hvert fall ikke foreløpig.

(Det finnes for øvrig ingen måte vi kan lenke direkte til appene på, så du er i så fall nødt til å søke frem titlene i App Store.)

Fem partyspill

Majoriteten av appene for Apple TV er foreløpig spill, som enten kan spilles alene eller med flere. Enkelte spill lar deg faktisk spille flere på den lille fjernkontrollen, mens mange også utnytter mulighetene i at de fleste har en smarttelefon, slik at denne kan brukes som styreenhet.

Her er noen av de vi liker best om man er flere:

Fibbage XL
Også tilgjengelig for PC, Mac og Android TV

10 fine apper til nye Apple TV


Jackbox har lenge tilbudt mange partyspillvarianter. På Android TV får du Fibbage og fire andre spill i en pakke kalt "The Jackbox Party Pack", mens de selges hver for seg på Apple TV.

Har du spilt brettspillet Kokkelimonke er dette den samme greia – på skjermen kommer det en setning der det mangler ett ord, og så skal hver deltaker bruke mobiltelefon/nettbrett for å angi ordet som mangler. Man får poeng for å gjette det riktige svaret (som også dukker opp blant alternativene), samt for å lure motspillerne til å gjette sitt svar.

PS! Alt du trenger er en nettleser på enheten du vil delta fra.

Opp til åtte personer kan spille samtidig. Prisen er dog litt stiv – 95 kroner (men forstatt langt billigere enn å kjøpe brettspillet Kokkelimonke). Blir det for høyt, ser det ut til at «Fool your friends»-appen er relativt lik, og den er gratis i det dette ble skrevet.

Songpop Party
For noen år siden var Songpop svært populært på mobiltelefon, der man får høre klipp fra sanger og skal gjette hvilke sanger det er så fort som mulig.

10 fine apper til nye Apple TV


Dette er TV-varianten, med en drøss av ulike musikkgenre, enten det dreier seg om 90-tallets Eurodance eller klassisk rock. Flere kan låses opp enten ved å betale eller samle poeng.

Også her kan flere spillere delta, enten med ekstra håndkontrollere eller fra iPhone, iPad eller iPod Touch. Beklageligvis fungerer det med andre ord ikke å bruke en Android-telefon – det gjelder ganske mange av disse spillvariantene for Apple TV.

Strike! Ten pin bowling
Siden fjernkontrollen for Apple TV er bevegelsesfølsom, kan den også brukes for å simulere bowlingskast. Strike! Ten pin bowling er et klassisk bowlingspill der du først flytter bena og sikter (med styreflaten) og så gjør en bowlingkastbevegelse med armen for å kaste kula. Du kan også legge inn skru ved å vinkle kastet tilsvarende.

Spillet er gratis å laste ned om du vil prøve, men for å låse opp fullversjonen (med støtte for flere spillere, fulle serier og små minispill) koster det 89 kroner.

Peg ballet
Her er det bare én knapp som gjelder, og ved å trykke på den gir du den fargede kula di en boost oppover. Målet er å samle poeng ved å treffe de svarte prikkene i midten av skjermbildet, før du avslutter med å lande oppi karet på bunnen.

Her kan to spillere bruke Apple TV-fjernkontrollen, mens enda flere (opp til åtte) kan bli med via den tilhørende iOS-appen eller med en spillkontroll.

Sing! Karaoke
Med over 100.000 sanger i arsenalet, har skaperen Smule bragt karaoke til nye Apple TV. Her får du teksten opp på skjermen og synger med ved å bruke en iPhone som mikrofon.

10 fine apper til nye Apple TV


Du kan synge duetter med andre – også om de befinner seg på den andre siden av kloden. For tiden er hele sangutvalget gratis tilgjengelig. Du får riktignok ingen poeng slik du gjør i Singstar og lignende apper, men det får man jo strengt tatt ikke når man synger karaoke på pub heller.

LES OGSÅ: Ti kjekke triks til deg med nye Apple TV

Fem underholdningsapper

Storehouse
Denne tjenesten er ganske morsom – ved å registere en Storehouse-konto kan du la gjestene på festen bruke den tilhørende Storehouse-appen (iOS/Android) for å dele bilder til et felles album, som da vises live på TV-skjermen.

10 fine apper til nye Apple TV


En kjekk fordel er selsvagt også at bildene er lagret på din Storehouse-konto når festen er ferdig, slik at du slipper å samle dem inn i neste omgang. Et kjekt tips til festen på nyttårsaften?

Airbnb
Planlegger du ferie? Sist undertegnede var ute og reiste valgte vi å booke en leilighet via Airbnb i stedet for hotell, og det var både billigere og hyggeligere enn et lite hotellrom.

Les mer om Airbnb

Airbnb-appen for Apple TV lar deg og de andre planlegge reisen i stua, ved å se på ulike leiligheter som er tilgjengelige i byen dere skal til. Ved å koble appen til Airbnb-kontoen din, er det lett å «hjerte» favorittene slik at de senere kan bestilles via Airbnb-tjenesten.

Kitchen stories
Glad i matprogrammer på TV? Da vil du elske Kitchen stories. Her finner du massevis av video-oppskrifter, samt instruksjonsvideoer om hvordan du gjør ting og tang, enten det dreier seg om å skille eggehvite fra -plomme eller hvordan du skjærer epler mest hensiktsmessig.

Via appene for iOS og Android kan du se de fulle oppskriftene og fremgangsmåtene – TV-appen viser bare videoene.

I samme kategori finner du også Yummly; da med mer fokus på oppskrifter og kaloriinnhold.

10 fine apper til nye Apple TV


Zova
For mange år siden hadde NRK TV-programmet «Trim for eldre» der man fikk sin daglige dose mosjon foran TV-en.

Apple TV har flere apper der instruktører viser på skjermen hva du skal gjøre – blant de bedre ser Zova ut til å være, som tilbyr en rekke øvelser du kan gjøre hjemme i stua. Flere av dem er gratis, mens enkelte videoer er låst og krever et abonnement til 10 dollar i måneden.

Andre lignende apper er 7 minute workout, Yoga Studio og Streaks workout.

myTuner Radio free
Manko på radio i stua? Med denne appen kan du strømme norske nettradiokanaler på Apple TV, det være seg P4, Radio Norge, NRJ, Klem FM, NRK-kanalene og flere til.

Alternativt finner du flere radioapper om du søker på «radio» i App Store.

Der finner du også den vanlige gjengen – NRK, TV2 Sumo, Viaplay, HBO Nordic, Netflix, YouTube, Netflix og co, som vi syntes var såpass innlysende at vi droppet dem i denne saken (vel …). Du finner også mediesenterløsninger som Plex i App Store, som lar deg spille mediefiler fra andre maskiner du har hjemme direkte på TV.

Vær også oppmerksom på at flere av spillene har litt ekstra hyggelige priser i jula, der flere av dem er satt ned fra oppunder hundrelappen til 30-40 kroner.

Har du flere apper å anbefale? Vi hører fra deg i kommentarfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer