10 gratis Photoshop-alternativer

Du trenger neppe alle funksjonene i Photoshop.

Sumopaint er en av mange gratis Photoshop-alternativer som har de fleste funksjoene du trenger. Faktisk kjøres det direkte i nettleseren!
Sumopaint er en av mange gratis Photoshop-alternativer som har de fleste funksjoene du trenger. Faktisk kjøres det direkte i nettleseren! Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Photoshop har de siste årene blitt det foretrukne programmet for billedbehandling for veldig mange, men prislappen er ikke nødvendigvis kompatibel med alle lommebøker.

I skrivende stund koster nemlig fullversjonen av Photoshop CS5 drøye 8.000 kroner.

Imponerende funksjoner i Photoshop CS5

Riktignok tilbyr Adobe også en "lillebror-utgave" i Photoshop Elements med færre funksjoner til snaue tusenlappen. Dog finnes det også andre programmer og nettjenester med mye av funksjonaliteten som ikke koster et rødt øre.

10 gratis Photoshop-alternativer


Artweaver (Windows)

Med et grensesnitt som minner veldig om det som finnes i Photoshop, er Artweaver et meget godt alternativ for deg som trenger å gjøre grunnleggende bildeoperasjoner. Artweaver har også noen ekstrafunksjoner i forhold til å lage kunstverk, der du kan male med et godt utvalg av pensler etc. I tillegg har programmet støtte for layers (slik at du kan legge grafikkelementer oppå hverandre), og du kan dessuten åpne og lagre PSD-filer (Photoshopformat).

Plus-versjonen (¤25) har dessuten støtte for Photoshop-filtre og noen andre fordeler.

Les mer om Artweaver eller last ned fra http://www.artweaver.de/.

10 gratis Photoshop-alternativer


Paint.NET (Windows)

Det er riktignok et drøyt år siden vi skrev om Paint.NET, og siden den gang har programmet blitt oppgradert til Windows 7-kompatibilitet. Paint.NET har etter hvert blitt et kraftig bildebehandlingsprogram, der brukerne bidrar med utvidelser, opplæringsvideoer og mer til. Paint.NET kan også jobbe med layers, har ubegrenset angrefunksjonalitet, et godt utvalg spesialeffekter og mer til.

Lastes ned på http://www.getpaint.net/.

Les også: Nettjenestene som gjør deg til en kunstner

Photofiltre (Windows)

Nok en lettvekter med et rikt utvalg av funksjoner. Photofiltre er lett å komme i gang med og har over 100 bildeeffekter, støtte for layers og automatisering slik at du f.eks. kan krympe alle bilder i én katalog til en gitt oppløsning. Det er også mulig å installere utvidelser.

Lastes ned på http://photofiltre.free.fr/utilitaires/photofiltre_en.htm

10 gratis Photoshop-alternativer


GIMP (Windows, Mac, Linux)

Kanskje det mest omfattende Photoshop-alternativet - GIMP er bygget med åpen kildekode som hvem som helst kan laste ned og modifisere. Det gjør også at programmet har støtte for en hel rekke språk, utvidelser og tilpasninger. Mange av de mest avanserte Photoshop-funksjonene finnes også i GIMP, som perspektivkloning, healing brush og støtte for en rekke typer inn-enheter. Terskelen kan imidlertid være høy for nybegynnere - heldigvis finnes det en drøss av opplæringseksempler på de offisielle sidene.

Lastes ned på http://www.gimp.org/downloads/

Seashore (Mac)

Seashore er basert på GIMP, men laget i Cocoa og ser derfor ut som de fleste andre Mac-programmer. Seashore er myntet på hvermansen og har heller fokusert på å gjøre det lettvint å gjøre avanserte ting.

Lastes ned på http://seashore.sourceforge.net/The_Seashore_Project/About.html

Les også: Gjør morsomme ting med ansiktet ditt

Bilderedigering i nettleseren

Det finnes også en god håndfull Photoshop-alternativer som brukes direkte i nettleseren. Disse er riktignok ikke like kjappe og omfattende som programmer du laster ned, men krever ingen installasjon og kan brukes overalt; også på nettcafé i utlandet om du har lyst til å fikse litt på bildene før du sender dem hjem.

Her er noen gode alternativer:

10 gratis Photoshop-alternativer


Picnik - Ble kjøpt opp av Google i mars i år og tilbyr masse funksjonalitet og et svært delikat grensesnitt. Du trenger ikke å registrere deg, og har du bilder lagret på Flickr, Picasa, Facebook eller andre steder, kan du lett importere dem. Du kan skarpe opp bilder, justere farger og konstrast med ett klikk, sette på "klistremerker", fikse røde øyne og mye, mye mer.

PS! Picnik finnes også i en premium-versjon med ekslusive effekter, større utvalg av fonter og klistremerker, mer kraftige verktøy som curves, støtte for opplasting av flere filer på en gang og mer til. Denne koster $25 i året.

URL: http://www.picnik.com/

Aviary Phoenix - Dette nettstedet tilbyr flere verktøy, blant annet ett for å ta skjermdumper, redigere lydfiler, tegne vektorer og - redigere bilder. Også her kan du importere fra tredjepartstjenester, og det går også an å jobbe sammen med andre brukere på et bilde.

Phoenix har et grensesnitt som minner om et "vanlig" bildebehandlingsprogram og tilbyr et utvalg av effekter, muligheten til å rotere, beskjære etc. Det kan også integreres med de andre Aviary-applikasjonene slik at du f.eks. kan lage et vektorlag og redigere dette i vektorprogrammet.

URL: http://www.aviary.com

Photoshop.com - Adobe har selvsagt ikke tenkt til å stå og se på at andre lager fancy løsninger for nettleseren og tilbyr også sin egen variant. Denne er det lett å like, og et par morsomme filtre finner du ikke andre steder, som f.eks. pop color, som lar deg bevare én farge i bildet og deretter endre den slik vi har gjort under:

10 gratis Photoshop-alternativer


Relativt nytt er også muligheten til å dekorere bildene med ulike grafiske objekter. Du kan også importere bilder fra Flickr, Facebook, Picasa og Photobucket, og det går også an å bli venner med andre brukere for å utveksle bilder.

URL: Photoshop.com

Les også: Slil "faker" du et miniatyrbilde

Splashup

Splashup ser ut som Photoshop og har også en rekke avanserte funksjoner, som layers og -effekter, filtre, import fra webkamera, deling på og import fra Facebook, Flickr, Picasa etc. og mer til. Du kan også jobbe med flere bilder på én gang.

Splashup finnes også i en "light"-variant for deg som bare vil ha det veldig enkelt. Dette er en Adobe Air-applikasjon som kan lastes ned og kjøres lokalt, både på Windows, Mac og Linux.

URL: http://www.splashup.com/

Sumo Paint

Blant de beste. Også denne ligner veldig på Photoshop i utforming og har en rekke kraftige funksjoner, som generering av 3D-effekter, refleksjoner, layer-håntering, lyseffekter, tegning av figurer og mye, mye mer.

Vi lar følgende video gi et innblikk i hva Sumo Paint er kapabel til:


Sumo Paint finnes også i en pro-versjon (nedlastbart program) som koster ¤19.

URL: http://www.sumopaint.com/

Savner du noen? Vi hører fra deg i kommentarfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer