10 gratisprogrammer som burde fulgt med Windows

Det finnes et hav av gratisprogrammer til Windows. Her er gullfiskene du burde ha fått med!

Publisert
Sist oppdatert

Rett ut av boksen mangler Windows funksjonalitet både her og der, og i vårt daglige virke har vi installert en god håndfull programmer for å gjøre operativsystemet smidigere.

Her er ti programmer vi mener burde ha fulgt med operativsystemet:

1. Taskbar Shuffle

Vi har skrevet om dette programmet før, men en god ting kan ikke sies for ofte. Taskbar Shuffle har én funskjon, og det er å tillate deg å rokere om programmene som ligger på oppgavelinjen, så for deg som alltid vil ha Outlook på samme plass, er det bare å installere i vei. Det forbauser oss stadig at dette ikke er mulig i Windows allerede. Du kan også ordne ikonene i systemstatusfeltet.

URL: http://www.freewebs.com/nerdcave/taskbarshuffle.htm

2. Trayit!

Ofte kan det hende at du kjører et program som bare blir liggende på oppgavelinja, men som du ikke har så veldig stort behov for å ha lett tilgjengelig. Da er det kjekt å kunne minimere programmer til systemstatusfeltet (ved klokka), og det sørger Trayit! for.

URL: http://www.teamcti.com/trayit/trayit.htm

3. Unlocker

Du har helt sikkert opplevd det. Du trykker på en .avi-fil, trykker på slett-knappen, men får følgende godbit servert:

10 gratisprogrammer som burde fulgt med Windows


Med Unlocker installert kan du høyreklikke på fila og velge "unlock". Da fjernes låser eventuelt andre prosesser måtte ha på fila og du kan slette den som du vil.

URL: http://ccollomb.free.fr/unlocker/

4. ClipMagic

To godt brukte hurtigtaster for de fleste er ctrl+c og ctrl+v som henholdsvis kopierer og limer inn - det være seg filer, lenken under dette avsnittet eller et bilde du finner på nettet. Men er det ikke en åpenbar svakhet at det kun er plass til ett objekt på utklippstavla? ClipMagic tar vare på alt du har kopiert slik at du senere kan gå tilbake og velge hva du vil lime inn. Det er selvsagt også mulig å lagre utklippene dine - veldig praktisk dersom du driver litt reasearch til en skoleoppgave, for eksempel.

URL: http://www.clipmagic.com/download.html

5. Picasa

Windows kommer med Windows Media Player, som fungerer fint for å holde styr på musikkfilene, men mulighetene du har til å administrere bildene dine er svært dårlig. Windows burde komme med et program for dette, for eksempel noe a la Picasa, som ville ha vært tilstrekkelig for de aller fleste.

URL: http://picasa.google.com/
Les også: Picasa v2.5

6. SIW

Et skikkelig systeminformasjonsprogram burde være på sin plass i Windows når du kjøpte det - informasjon om systemet er noe av det mest essensielle når man skal hjelpe andre med PC-trøbbel, og SIW gir deg absolutt alt du trenger å vite.

URL: http://www.gtopala.com/
Les også: SIW - Systeminformasjon deluxe!

7. Texter

Windows mangler også et skikkelig program for å spille inn og spille av makroer. Med texter kan du definere dine egne makroer, for eksempel slik at takktakk etterfulgt av tab erstattes med "Takk for tipset! Jeg skal sørge for å sjekke det ut i løpet av uka."

URL: http://lifehacker.com/software/texter/lifehacker-code-texter-windows-238306.php
Les også: Texter sparer tastetrykkene

10 gratisprogrammer som burde fulgt med Windows


8. PlacesBar

Dette er kanskje dagens beste tips. Du vet, når du skal åpne eller lagre filer og dialogboksen kommer opp? Til venstre står det som regel skrivebord, mine dokumenter og andre ting, men kanskje vil du ha kontroll på hvilke kataloger som skal ligge der? PlacesBar krever ingen installasjon - du starter det, konfigurerer katalogene du vil ha der og voila!

URL: http://www.maddogsw.com/placesbar/

9. Launchy

Riktignok har Windows blitt langt bedre på dette punktet i Vista, men bruker du XP er det ingen vei utenom - Launchy er rett og slett det programmet som sparer oss for flest minutter hver dag.

URL: www.launchy.net/

10. Ditt tips!

Du har helt sikkert en egen favoritt som vi ikke har dekket. Start en ny tråd dersom du har et program du vil anbefale! Kriteriet er at det er gratis og at du synes det burde ha fulgt med da du kjøpte Windows.

Til samlesiden for gratisprogrammer

(Artikkelen ble første gang publisert i juli 2007.)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer