10 grunner til å velge stasjonær PC

Mange spår at stasjonære PCer vil være helt borte om noen år. Vi er ikke nødvendigvis enige. Se hvorfor.

Publisert
Sist oppdatert
Mange ønsker å dele bilder, musikk og video i hjemmet. Til dette er en stasjonær PC perfekt!


Den antas at mer enn 75% av PCer som selges i år er bærbare. Prisene har stupt, og for første gang: Skal du ha en særdeles billig PC med Windows-lisens, så finner du den blant de bærbare modellene, ikke de stasjonære.

Prisene starter vanligvis på rundt 3.500 kroner, men vi har også sett billigere - faktisk mye billigere dersom vi regner med de populære minibærbare.

Skal du derimot ha en stasjonær PC med kurante spesifikasjoner, skjerm og Windows-lisens, skal det godt gjøres å komme under 4.000 kroner - om du da ikke satser på en ministasjonær.

Selv om stasjonære PCer utgjør en stadig mindre del av totalsalget, har antall solgte enheter likevel holdt seg rimelig stabil. Vi tror denne trenden vil fortsette, det vil alltid være noen av oss som rett og slett ikke klarer oss med bare en bærbar PC.

Her er noen gode grunner til å gå for stasjonært utstyr neste gang du skal kjøpe PC:

10 grunner til å velge stasjonær PC


Bedre ytelse for mindre penger

Er du opptatt av at PCen skal være en arbeidshest som skal utføre tunge oppgaver på null komma svisj, kommer du ikke utenom stasjonær PC. De raskeste prosessorene, grafikkløsningene og harddiskene er laget for stasjonære PCer, og det vil de fortsatt være i flere år ennå.
De beste PC-tilbudene

10 grunner til å velge stasjonær PC


Lettere å oppgradere

Noe av det kjekkeste med en stasjonær PC er at den består av deler som er enkle å bytte ut, og du kan gjøre det på egen hånd. På den måten kan du få PCen din til å leve lenge. Og det er jo viktig i disse dager.
DinSide tester maskinvare

10 grunner til å velge stasjonær PC


Full frihet i forhold til produsent!

Skulle du ønske å skifte hovedkort og satse på AMD-prosessor istedenfor Intel, eller kanskje gå for et ATI-grafikkort istedenfor Nvidias Geforce, eller kanskje bytte ut en støyende prosessorvifte med en stillegående fra en annen produsent, ja - så er stasjonær-PCen tingen. Du har rett og slett full frihet til å bytte ut komponenter som du selv vil - fra hvilken produsent du skulle ønske. Det behøver heller ikke å være kostbart, og selve jobben fikser du jo selv (joda, det klarer du!)
Slik bygger du en PC

10 grunner til å velge stasjonær PC


Større og bedre skjerm

Er det noe man ikke kan få nok av når man jobber med flere programmer samtidig, er det skjermplass. En bærbar PC har som kjent sjelden mer enn 15,4" skjerm (er den større blir PCen plutselig ikke fullt så bærevennlig lenger), og oppløsningen er begrenset. Samtidig kan du få en 24" stasjonær skjerm av meget god kvalitet til tre tusenlapper, med svært mye høyere oppløsning.
DinSides test av flatskjermer til PC-bruk

10 grunner til å velge stasjonær PC


Bedre tastur og mus

Tastaturet på en bærbar PC kan aldri utkonkurrere et godt stasjonært tastatur. Der får du bedre plass til fingrene, har flere taster og snarveier, og selv et billig tastatur til 50 kroner kan gi bedre ergonomi enn hvilken som helst bærbar PC. Den stasjonære musen gir også bedre kontroll og byr på bedre ergonomi enn en typisk pekeplate på en bærbar PC.
Sjekk for eksempel dette tastaturet

10 grunner til å velge stasjonær PC


Større lagringskapasitet

Den største harddisken som er laget til en bærbar PC er på 500 GB. Til stasjonære PCer har kapasiteten nådd det dobbelte, og den koster til og med mindre enn toppmodellen til bærbare datamaskiner.
DinSide tester harddisker

10 grunner til å velge stasjonær PC


Familiens server

Mange ønsker å dele bilder, musikk og video i hjemmet. Til dette er en stasjonær PC perfekt! Alltid påslått, alltid på nett - og mer enn nok av lagringsplass til alle.
Slik deler du filer i heimen
Test av Windows Home Server

10 grunner til å velge stasjonær PC


Gaming

Spillere ønsker fart i grafikken, de ønsker tastaturer og mus som gir dem god presisjon, og ikke minst - en svær bredskjerm som gir sylskarpe og levende bilder. La oss heller ikke glemme surroundhøyttalerne, som er alt annet enn bærbart i seg selv. En stasjonær datamaskin vil være førstevalget for denne brukergruppen i overskuelig framtid.
Her finner du de siste spilltestene

10 grunner til å velge stasjonær PC


Tyverifiendtlig

Dette punktet skal man ikke kimse av! Vi har hørt flere historier om innbruddsraid der tyver har rasket med seg alt fra julekaker til juveler, men det begynner å bli en stund siden noen gadd å ta med seg en stasjonær PC på 10 kg. Tung å bære og ikke akkurat lett omsettelig.
Men her er en bærbar som ikke blir stjålet

10 grunner til å velge stasjonær PC


Mer fritid

Det er selvfølgelig ofte praktisk å kunne ta med seg PCen over alt, men tenker du over hvilken tidstyv PCen har blitt? Med en stasjonær PC har du fri når du forlater "datarommet", og kan bruke tiden din på tingene du elsket å gjøre tidligere: lese en bok, gå en tur, snakke med partneren, leke med barna...
Her får du tips til reisemål

Ble du overbevist? Da bør du sjekke ut De beste stasjonære PC-tilbudene.

Artikkelen ble første gang publisert våren 2008

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer