10 kjappe Firefox-tips

Få en litt mer effektiv hverdag med disse små surfetipsene.

Publisert
Sist oppdatert

Nettleseren Firefox har de siste årene vunnet betydelig terreng og spesielt spist av markedsandelene til Internet Explorer. Det er flere grunner til dette - blant annet var Firefox raskere på banen med RSS og bruk av flere faner (tabbed browsing).

I tillegg har Firefox også utallige tilleggsmoduler, eller extensions som legger til funksjonalitet, og mange av de smarteste tilleggene har vi omtalt i en egen artikkel. Likevel gir mengden av tillegg mange nye brukere et "too much choice"-dillemma - altså gjør for mange valg at man ikke kan bestemme seg og ganske enkelt lar være å velge.

Heldigvis trenger du på ingen måte å bruke tillegg for å surfe smart og enkelt med Firefox.

Vi vi derfor liste opp en del kjekke småtriks som sikkert noen av dere ikke vet om, og forhåpentligvis vil det gjøre hverdagssurfen litt mer enkel og effektiv. Mange som surfer bruker for eksempel kun musa til å navigere rundt med, og du vil se at et hånd på tastaturet samtidig kan gjøre underverker.

Mange av disse tipsene er også aktuelle for andre nettlesere, så foretrekker du for eksempel Internet Explorer vil nok også du kanskje kunne plukke opp noen tips her.

1: Navigere med tastaturet

Vi starter med det mest grunnleggende. Pil opp og ned på tastaturet lar deg skrolle opp og ned på siden. Space (mellomrom) skroller en "side" ned, ønsker du å gå opp holder du inne Shift i tillegg.

Å hoppe frem og tilbake mellom forrige side og neste side gjør du med Alt+piltast høyre og venstre.

2: Hurtig nedlasting

Alt+klikk på en lenke til en fil, bilde eller lignende legger den rett i nedlastingskøen uten at du må gjennom "vil du lagre"-dialogen. Dette fungerer også med vanlige lenker til sider, men da laster du ned den aktuelle nettsiden i stedet.

3: Kjapt søk

Å søke i selve teksten gjør du enkelt med å trykke med Ctrl+F og skrive det du søker etter. Ctrl+G vil gi deg neste instans, Ctrl+Shift+G forrige.

Vil du kjøre søk eksternt på et ord du ser i teksten er det enkleste å dobbeltklikke for å markere det. Høyreklikk deretter på ordet - du vil da få opp et valg om å kjøre dette ordet i din standard søkemotor.

10 kjappe Firefox-tips


Du kan forresten også bruke "drag-and-drop" for å trekke et markert ord til søkelinjen, noe som vi gi deg samme resultat.

4: Adresselinjetips

Alt+D eller Ctrl+L lar deg hoppe rett til adresselinjen og markerer det som står der, slik at du bare kan begynne å skrive.

Er du dessuten lei av å skrive www....no? Skriv inn nettstedet du vil til (for eksempel dinside) og trykk Ctrl+Enter. Firefox vil da fylle ut dette til å bli http://www.dinside.no. Har du engelsk Firefox blir dette .com

Shift+Enter og Ctrl+Shift+Enter er videre for .net og .org-adresser.

5: Slett spor

Når du begynner å taste inn en URL i adresselinjen vil det dukke opp forslag til hva du er ute etter. Dersom dette er en gal eller tvilsom adresse kan det lett bli kjedelig... Bruk derfor piltastene til å markere oppføringen du vil ha fjernet og trykk Delete. Verre er det ikke.

Ønsker du en mer grundig sletting av personlige data, trykk Ctrl+Shift+Delete. Dette kan være smart dersom du surfer på en datamaskin mange bruker.

6: Nye vinduer

Shift+klikk på en lenke vil åpne den i et nytt vindu. Ctrl+klikk åpner den i en ny fane, for dette kan du også klikke med 3. museknapp (skrollehjulet).

Når vi er inne på klikking med skrollhjulet - denne knappen kan også brukes til å lukke faner. Du må fremdeles klikke på fanen, men slipper å tenke på å treffe den lille røde firkanten som du må dersom du klikker vanlig.

10 kjappe Firefox-tips


7: Bokmerkebonanza

Har du noengang lest om et emne, hatt mange åpne faner og så plutselig være nødt til å avslutte? Og så kjedelig å lagre hvert enkelt bokmerke med Ctrl+D. Vel, du kan lagre bokmerke til alle åpne faner i en egen mappe ved å bruke Ctrl+Shift+D.

Du kan senere åpne samtlige faner i denne bokmerkemappen ved å gå inn i den og velge "Åpne i faner".

8: Enkel hopping mellom faner

Ctrl+TAB lar deg kjapt hoppe mellom fanene fra venstre mot høyre. Ønsker du å gå den andre veien er det Shift+Ctrl+TAB.

Du kan også gå til en gitt fane ved å trykke Ctrl+nummertast. Ctrl+1 vil gi deg fanen lengst til venstre, Ctrl+3 sender deg til fane tre fra venstre og så videre opp til Ctrl+8. Når det gjelder Ctrl+9 vil dette sende deg til fanen lengst til høyre.

9: Lukket feil fane

Undertegnede gjør dette hele tiden, men det er ingen krise siden den enkelt kan finnes igjen under Historikk-menyen. En langt raskere metode er likevel å bruke Ctrl+Shift+T.

10: Større skrift

Skrollehjulet på musa kan brukes samtidig som du holder Ctrl inne. Resultatet blir større og mindre skrift - perfekt for sider med for liten font.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer