10 kjekke triks til deg med nye Apple TV

Slik mestrer du den lille fjernkontrollen.

NY BOKS: Årets utgave av Apple TV har fått støtte for apper og en mer avansert fjernkontroll. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
NY BOKS: Årets utgave av Apple TV har fått støtte for apper og en mer avansert fjernkontroll. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne høsten lanserte Apple en splitter ny variant av sin populære tv-boks; Apple TV.

Vi likte nye Apple TV meget godt da vi testet den på Dinside – så godt at den også fikk plass blant våre anbefalte julegaver forleden dag.

Har du allerede gått til anskaffelse av en, er det mye nytt å sette seg inn i. For det første er fjernkontrollen helt ny, og Apple TV har nå fått en egen app-butikk med et stadig voksende utvalg av apper.

Vi kommer tilbake med noen av våre favoritter senere, men her er i hvert fall ti kjekke triks.

LES OGSÅ:
Ti tips til deg med "gamle" Apple TV
Ti kjekke Chromecast-tips

NY VARIANT: Den nye Apple TV-fjernkontrollen har et berøringsfølsomt felt på toppen som også har en skjult knapp under. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
NY VARIANT: Den nye Apple TV-fjernkontrollen har et berøringsfølsomt felt på toppen som også har en skjult knapp under. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


#1: Slik organiserer du hjem-skjermen

Etter hvert som du laster ned apper fra App Store, blir de liggende i en matrise nedover på hjem-skjermen. Den kan du alltid nå ved å trykke på hjem-knappen på fjernkontrollen, merket med et TV-ikon.

For å rokere om på rekkefølgen sveiper du deg med fjernkontrollen bort til appen du vil flytte for så å trykke og holde nede styreflate-knappen. Da begynner app-ikonet å skjelve, på samme måte som på iPhone.

Nå kan du bruke styreflaten på fjernkontrollen til å flytte app-ikonet dit du vil ha det og trykke en ekstra gang på styreflaten for å sette det fra deg på ønsket plass.

Bonustips: Apper som ligger på den øverste raden kan også fylle toppfeltet med innhold når du har markøren over dem. Ikke alle apper gjør det, så muligens vil du legge apper her som tilbyr mer informasjon i det øverste panelet.

TOPPRADEN: Apper på den øverste linjen kan vise mer innhold i det øverste feltet, om de har støtte for det. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
TOPPRADEN: Apper på den øverste linjen kan vise mer innhold i det øverste feltet, om de har støtte for det. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


#2: Slik sletter du en app

RYDD PLASS: I innstillingene finner du en liste over installerte apper og hvor stor lagringsplass de opptar. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
RYDD PLASS: I innstillingene finner du en liste over installerte apper og hvor stor lagringsplass de opptar. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Selv om Apple TV har relativt godt med lagringsplass (finnes i 32 og 64GB-versjoner), er det liten vits å kaste bort plass på apper du ikke bruker.

For å slette en app kan du holde styreflateknappen inne som omtalt over, men når appen begynner å skjelve, trykker du på play/pause-knappen, før du til slutt bekrefter at du vil slette appen.

Bonustips: Via innstillinger, generelt, administrer lagring kan du få en sortert liste på hvor stor plass hver av de installerte appene opptar og slette direkte fra den samme menyen.

#3: Skriv raskere

En ting vi ikke var så veldig begeistret for da vi testet nye Apple TV, var at det tar lang tid å skrive brukernavn, passord, søketekster og annet med skjermtastaturet når du bruker Apple TV-fjernkontrollen.

For å bytte enklere mellom store og små bokstaver, kan du heller bruke play/pause-knappen i stedet for å flytte markøren ned til ønsket modus.

BEDRE FØR: Slår du på nye Apple TV med en gammel fjernkontroll endres skjermtastaturet fra linje til matrise. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
BEDRE FØR: Slår du på nye Apple TV med en gammel fjernkontroll endres skjermtastaturet fra linje til matrise. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Har du en eldre Apple TV-variant, er et kjekt triks å slå på nye Apple TV med den gamle fjernkontrollen (bare trykk på en knapp). Du kan for øvrig bruke denne fjernkontrollen på den nye også, men det som er ekstra kjekt om du bruker den til å slå på, er at bokstavene på tastaturet da heller vises som en matrise, i stedet for en lang linje. Dermed opplever i hvert fall vi at det går raskere å skrive; også med den nye fjernkontrollen.

I den nylige oppdateringen fikk nye Apple TV endelig støtte for Apples egen Remote-app, slik at du kan bruke en iOS-enhet for å navigere på skjermen eller skrive inn tekst.

#4: Slå av med fjernkontrollen

Om du ikke har tenkt til å bruke den på en stund, er det greit å slå av Apple TV. Den slår seg for så vidt av etter en viss tid (som du kan angi i innstillingene) dersom den er inaktiv, men for å tvinge den rett i dvalemodus, kan du holde hjem-knappen inne (skjerm-ikon) til den slås av.

Har du behov for å starte opp på ny, noe vi ofte har hatt suksess med når vi ikke får kontakt med Netflix eller har andre nettverksproblemer, kan du enkelt gjøre dette ved å holde inne meny- og hjemknappen samtidig.

#5: Bytt app mer effektivt

Nytt i årets Apple TV-utgave er ikke bare at du kan laste ned apper, men at du også kan ha flere av dem kjørende av gangen. For å bytte mellom dem, gjør du det samme som på iPhone – dobbelttrykk på hjemknappen for å vise kjørende apper og bytt mellom dem ved å sveipe styreflaten mot venstre eller høyre.

BYTT APP: Ved å dobbelttrykke på hjem-knappen kan du enkelt bytte mellom kjørende apper, eller lukke dem ved å sveipe oppover. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
BYTT APP: Ved å dobbelttrykke på hjem-knappen kan du enkelt bytte mellom kjørende apper, eller lukke dem ved å sveipe oppover. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Bonustips: Sveip opp for å lukke en kjørende app.

#6: Funksjoner for syns- og hørselshemmede

På sine enheter har Apple i mange år vært flinke til å ta hensyn til syns- og hørselshemmede, og Apple TV er intet unntak.

Du finner en del valg via innstillinger, generelt, tilgjengelighet. Blant annet kan du:

  • Skreddersy størrelse, farge etc. på undertekster
  • Aktivere Voiceover, der en stemme leser innholdet på skjermen for deg, for eksempel når du beveger markøren over en app, der du hører navnet på appen.
  • Aktivere zoom. Med den aktivert kan du trykke tre ganger raskt etter hverandre på styreflaten og deretter se et forstørret utsnitt av skjermen. Dette kan du flytte rundt på ved å bruke styreflaten, og du kan zoome ut og inn ved å dra to fingre. Kjekt for deg som ikke helt klarer å lese tekst om en app i app-butikken, for eksempel.

TILGJENGELIG: Sliter du med synet, finner du mange muligheter til å gjøre tvOS mer lettleselig under innstillinger, generelt. tilgjengelighet Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
TILGJENGELIG: Sliter du med synet, finner du mange muligheter til å gjøre tvOS mer lettleselig under innstillinger, generelt. tilgjengelighet Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


#7: Språk og undertekster

Om du ser en film, det være seg på Netflix eller en du har leid fra Apple, kan du skyve ned på styreflaten for å trekke ned en egen meny.

TREKK NED: Skyver du ned på styreflaten mens du ser film, dukker denne menyen opp. Du kan også velge «demp høye lyder» om du har problemer med å høre tale. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
TREKK NED: Skyver du ned på styreflaten mens du ser film, dukker denne menyen opp. Du kan også velge «demp høye lyder» om du har problemer med å høre tale. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Fra den kan du blant annet velge hvorvidt undertekster skal være slått på og hvilket språk de skal være på. På noen filmer kan du også velge lydspor (f.eks. om filmen er dubbet til norsk), og du kan også velge hvor lyden skal komme fra om du har annet utstyr hjemme lyden kan sendes til.

#8: Rask spoling

For å spole i en film, bruker du enkelt og greit styreflaten for å sveipe tidslinjen frem og tilbake.

En kjekk ting er dessuten at styreflateknappen også merker hvor du trykker. Trykker du helt til venstre på styreflaten, spoler du tilbake 10 sekunder om du gikk glipp av hva som ble sagt. Likeledes kan du spole 10 sekunder fremover ved å trykke på høyre side av styreflaten.

#9: Bruk en annen fjernkontroll

Om du synes Apple TV-fjernkontrollen blir i minste laget, kan du fint bruke en helt annen fjernkontroll – for eksempel den du bruker på TV-en ellers.

Les mer om hvordan du bruker en annen fjernkontroll til Apple TV. Fremgangsmåten er den samme på den nye versjonen.

Verdt å merke seg er også at Apple TV-fjernkontrollen kan regulere TV-volumet med pluss- og minusknappene, og det kan den gjøre både via HDMI-CEC og via infrarøde signaler, altså på den «klassiske» måten.

På TV-ene vi har koblet Apple TV til har dette alltid gått som smurt uten noe videre oppsett, men om TV-en din ikke lystrer trykk på volumknappene kan du også her lære opp Apple TV ved å sende volum opp/ned-signaler fra den vanlige fjernkontrollen slik at du senere kan styre volumet med Apple TV-fjernkontrollen. Også dette finner du under innstillinger, fjernkontroller og enheter. Da vil du typisk gå til hjemmekinokontroll, volumkontroll.

#10: Flere iTunes-ID-er

Er dere flere i husstanden med iTunes-konto er det ingenting i veien for at du kan legge til flere iTunes-konti på den samme Apple TV-boksen. Dermed kan husets 18-åring leie filmer på egen regning i stedet for på mors kredittkort, for eksempel. Eller at man har kjøpt forskjellige apper man gjerne vil ha på den samme boksen (mange kjøp synkroniseres, forresten, slik at et tidligere iOS-kjøp gjør at du kan laste ned appen på Apple TV uten å betale).

Du kan legge til nye konti og bytte mellom dem ved å gå til innstillinger, kontoer.

LES OGSÅ: Tilbehør til din nye Apple TV

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer