De merkelige testproduktene

10 rare teknodingser fra arkivet

Dinside har i snart 20 år gitt deg tusenvis av av teknonyheter og tester. Her er noen kuriositeter som får oss til å trekke på smilebåndet.

FLATMUSA: I Dinsides testarkiv finnes det mye rart, Denne musa fra HP er et godt eksempel. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FLATMUSA: I Dinsides testarkiv finnes det mye rart, Denne musa fra HP er et godt eksempel. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert i mars 2017, og er en av de mest leste datasakene fra Dinside dette året. Til glede for nye (og gamle) lesere!

Dinside Datas test- og fotoarkiv skjuler mange godbiter. Siden starten i 1998 har vi daglig omtalt ny teknologi, og det er først når man tar et dypdykk i arkivet at vi skjønner hvor ekstrem utviklingen har vært.

I denne artikkelen har vi samlet noen av de mest kuriøse produktene vi har testet og omtalt. Selv om de færreste av dem fikk særlig utbredelse, husker du kanskje noen av dem? God fornøyelse!

OBS! Vi har lenket til artiklene der vi omtaler produktene, men ikke alle bilder og formateringer har tålt tidens tann like godt. Vi beklager dette.

#1: Freecom Beatman: Mini-CD-basert MP3-spiller

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Året er 2001. MP3-spillerne har begynt å komme, men det ble bare solgt rundt 1.500 av dem dette året. Årsaken var at flashminne var svært kostbart, og kapasiteten på de dyre spillerne var gjerne ikke mer enn rundt 10 sanger. Men så kom de CD-baserte MP3-spillerne, og vi dristet oss til å spekulere i om dette kunne være fremtiden for MP3-spillerne. Det var jo plass til 50-60 sanger på plater til 15 kroner stykke... Resten er historie.

Les testen av Freecom Beatman

#2: Dell XPS M2010: Et monster av en «bærbar» PC

Collage: Bjørn Eirik Loftås
Collage: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Året er 2006. Bærbare PC-er er sjanseløse mot stasjonære når det gjelder ytelse. Det ønsket Dell å gjøre noe med, så de konstruerte XPS M2010. Problemet var bare at denne slepbare PC-en veide 8,2 kg. Da fikk du en maskin med 20-tommer skjerm, minst 1 GB RAM og maks 400 GB fordelt over to harddisker. Og prisen? Den startet på 25.000 kroner.

Les vår omtale av Dell XPS M2010

#3: Cowon D2 med miniTV (DMB)

Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen Vis mer

Året er 2009. Vi har nettopp stiftet bekjentskap med DMB - TV-versjonen av DAB. Snart kom vi til å gå rundt med små lomme-TV-er hele gjengen, og se på TV-sendinger fra NRK, TV2 og TV3. Slik gikk det slett ikke, og de siste DMB-artiklene vi har funnet på nettet er flere år gammel. Kanskje du vet hvordan det gikk med DMB? Bruk debatten nederst.

Les vår test av Cowon D2

#4: Bakprojeksjon: De billige gigant-TV-ene

Foto: Thomson
Foto: Thomson Vis mer

Året er 2002. De aller første plasma-TV-ene har funnet veien til butikkene, men de koster gjerne 100.000 kroner. Så hva skulle man gjøre hvis man ønsket seg en svær TV og bare hadde småpenger (20-30.000 kroner) tilgjengelig? Velge bakprojeksjon, selvfølgelig! De tok opp halve rommet, men du fikk tross alt en TV på 40-50 tommer. Bildekvaliteten var så som så, og du måtte sitte rett i front for å se noe som helst. Projeksjonslampa måtte også skiftes etterhvert, og den kostet 6.000 kroner.

Når vi ser tilbake i dag, framstår konseptet som helt vanvittig.

Les vår omtale av de billige gigant-TV-ene

#5: Nikon Coolpix SQ

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Året er 2003. Digitalkameraet har kommet for fullt, og produsentene opplever en gullalder de ikke har opplevd verken før eller etter. Og uten filmrull kan man jo eksperimentere med design og utforming, noe Nikon gjorde til fulle da de konstruerte Coolpix 990 og senere Coolpix SQ. Om det ble særlig pent, er vi mer i tvil om. Men den hadde i hvert fall «en meget god LCD-skjerm på 1,5 tommer»

Les vår test av Nikon Coolpix SQ

#6: HP PC Card Mouse: Flatmusa fra HP

Collage: Bjørn Eirik Loftås
Collage: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Året er 2007. HP har lansert en ekstern mus som stikkes inn i PC-en når den ikke er bruk. Idéen var slett ikke dum, ikke alle synes pekeplate og styrepinne er gunstig, spesielt ikke for lange arbeidsøkter. Musa hadde en «støtte» som man brettet ut når den skulle brukes, og så vidt vi husker fungerte den ganske dårlig. Det forklarer vel hvorfor vi ikke har sett den noe sted siden.

Les vår test av HP PC Card Mouse

#7: Samsung S5: MP3-spiller med innebygd høyttaler

Foto: Kim Gorostuen
Foto: Kim Gorostuen Vis mer

Året er 2008: Salget av MP3-spillere er fortsatt høyt, men det finnes så mange modeller i markedet at det gjelder å skille seg ut for å tekke kjøperne. Det klarte ikke Samsung med S5, som i vår test ble omtalt som en temmelig dårlig idé. Like etter lanseringen kom Spotify og snart hadde smartmobilen tatt knekken på hele MP3-markedet.

Les vår test av Samsung S5

#8: Lexmark Genesis: Blekkskriver i stå-format

Foto: Lexmark
Foto: Lexmark Vis mer

Året er 2011. Markedet for blekkskrivere er i nedgang, blant annet takket være for gode produkter til en for lav pris i årene før. Lexmark forsøkte seg riktig nok, og stod for et av de mest kreative forsøkene på å vinne publikums gunst, med modellen Genesis. Særlig pen var den ikke, og skannekvaliteten var ikke noe å skryte av heller. Og når prisen samtidig var høy, har vi vel forklaringen på at konseptet aldri ble videreført.

Les vår test av Lexmark Genesis

#9: MP3-kassett-adapter til bilbruk

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Året er 2001. Vi har rukket å forelske oss i MP3-formatet, og nå ville vi gjerne spille MP3-musikk i bilen. Problemet var bare at i bilen var kun en kassettspiller. Men problemer er til å for løses, så hvorfor ikke bruke enn MP3-kassett-adapter? Her er et utdrag fra vår test:

«Lydkvaliteten minnet mest om et slitt båndopptak, og hvis vi skrudde lyden opp, kom det en ulyd i høyttalerne som ga assosiasjoner til en gresshoppesverm. Vi opplevde derimot at lyden ble bedre dersom vi utløste kassetten og satte den inn igjen med jevne mellomrom.»

Les vår test av MP3-kassett-adapteret

#10: Netbook: Den glemte PC-kategorien

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Året er 2011. PC-produsentene har solgt såkalte netbooks i bøtter og spann de siste par årene, men nå stoppet salget nærmest helt opp. Årsaken var ikke bare at vi hadde fått iPad og nettbrett, netbooken var for treg og ikke minst klumpete - noe illustrasjonen over viser. Den gang var den slank, i dag minner den oss mest om en hval.

Les vår test av Samsung NF310

Vet du om flere produkter som aldri slo helt an, eller som vi har glemt i dag? Bruk debatten lenger ned!

Få også med deg denne:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer