Windows 10 Creator's update

10 ting du kan glede deg til i Windows 10 Creator's Update

Den tredje store oppdateringen til Windows 10 er bare dager unna å bli offisielt tilgjengelig.

BUILD 15063: Ifølge flere kilder skal 15063 være nummeret på den neste, store Windows 10-oppdateringen, kalt Creator's update. Dinside har installert den, og her forteller vi deg om noe av det du har i vente. Skjermdump: Dinside
BUILD 15063: Ifølge flere kilder skal 15063 være nummeret på den neste, store Windows 10-oppdateringen, kalt Creator's update. Dinside har installert den, og her forteller vi deg om noe av det du har i vente. Skjermdump: Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helt siden Windows 10 ble lansert sommeren 2015, har Microsoft gjort det klart at operativsystemet skal være dynamisk og at det med jevne mellomrom vil komme store oppdateringer til det, som inneholder både feilrettinger, forbedringer og helt ny funksjonalitet.

Den første kom allerede høsten samme år, den bar navnet Treshold 2. I fjor sommer kom Anniversary update, og nå er det duket for den tredje store oppdateringen - Creator's update.

Oppdateringen er gratis, og blir tilgjengelig via Windows Update 11. april, ifølge Microsoft.

Her er noe av det du kan forvente i Creator's update:

#1: Gruppering av snarveiene på startmenyen

Illustrasjon: Dinside
Illustrasjon: Dinside Vis mer

Endelig kan du sortere snarveiene i mapper, og måten du gjør det på er enkel: Du drar bare en snarvei over et annet, og vips - så har du laget en mappe.

#2: Bilde-i-bilde-funksjon

Skjermdump: Dinside
Skjermdump: Dinside Vis mer

Enkelte apper har nå fått støtte for å kunne kjøres i et lite vindu på skrivebordet, som alltid vil ligge over alt annet. Eksempelet over viser hvordan vi kjører Film og TV-appen i et slikt vindu, mens vi skriver på et dokument i Wordpad.

#3: Paint 3D

Skjermdump: Microsoft
Skjermdump: Microsoft Vis mer

Dette er en ny Windows 10-app som gjør det mulig for alle å lage 3D-modeller som kan deles i sosiale medier, bygges inn i dokumenter, nettsider og apper. Det er ventet at Microsoft lanserer en mobilapp sammen med Paint 3D, som lar deg filme en modell fra alle vinkler, for deretter å laste det inn i Paint 3D for videre bearbeiding og manipulasjon.

#4: Utvidet virkelighet (Mixed reality)

Illustrasjon: Acer
Illustrasjon: Acer Vis mer

Windows Mixed Reality (tidligere Windows Holographic) er en ny funksjon som gjør det mulig å oppleve virtuelle elementer i virkelige omgivelser ved hjelp av spesielle VR-briller. Flere PC-produsenter vil lansere kompatible briller, og prisene er ventet å starte på rundt 3.000 kroner. I tillegg må du ha en PC som er kraftig nok til å støtte den (Intel Core i5 7200U eller kraftigere er anbefalt)

#5: Spillmodus

Skjermdump: Dinside
Skjermdump: Dinside Vis mer

Windows hjelper deg med å finne de beste innstillingene for spillene dine, takket være den nye spillmodus-funksjonen. Ifølge rapporter vi har sett, fungerer funksjonen aller best for spill du har lastet ned fra Windows Store.

Spill har forresten blitt en egen kategori på Innstillinger-menyen, og her finner du en rekke spillrelaterte valg, som muligheter for kringkasting og opptak av spillseanser.

#6: Temaer

Skjermdump: Microsoft
Skjermdump: Microsoft Vis mer

Windows Store har blitt fylt opp med Windows-temaer som du kan laste ned. Dette er pakker som inneholder skjermbakgrunner, lyder, farger og andre innstillinger, som tar utgangspunkt i et interessepunkt; alt fra australske landskap til tyske sommerfugler.

#7: Kveldsmodus

Skjermdump: Dinside
Skjermdump: Dinside Vis mer

Windows kan automatisk redusere blått lys fra skjermen om kvelden og natten. Dette skal gjøre det enklere for deg å sovne når arbeidsøkten er over. Du kan selv bestemme når kveldsmodus skal aktiveres.

#8: Gamle programmer kjører bedre på høyoppløste skjermer

Skjermdump: Dinside
Skjermdump: Dinside Vis mer

Gamle programmer som ikke er laget for høyoppløste skjermer, kan ofte oppføre seg merkelig når du justerer opp skriftstørrelsen i Windows. Ved å høyreklikke programfilen eller snarveien og velge System (forbedret) i feltet for overstyring av PPT-skalering, skal mange av de tidligere problemene nåvære borte.

#9: Dynamisk lås

Skjermdump: Dinside
Skjermdump: Dinside Vis mer

Ny funksjon som låser PC-en automatisk når du forlater den. Krever at du har en Bluetooth-enhet som er tilkoblet, for eksempel en mobil, hodetelefoner eller annet som du normalt tar med deg når du forlater PC-en.

#10: Bedre kontroll på oppdateringer

Skjermdump: Dinside
Skjermdump: Dinside Vis mer

Synes du det er irriterende at oppdateringer til operativsystemet lastes ned og installeres, enten du vil eller ikke? Nå får du muligheten til å pause alle oppdateringer i inntil 7 dager.

Microsoft skal også ha gjort forbedringer på flere områder for Windows update. Blant annet skal størrelsen på oppdateringene ha blitt redusert, og oppdateringer som installeres i bakgrunnen skal stjele mindre av systemressursene.

I tillegg til de punktene har Microsoft gjort en rekke forbedringer i standardappene, blant annet i Edge og Defender. Dette kommer vi tilbake til i egne artikler senere.

Vi har akkurat fått bekreftet fra Microsoft at Creator's update vil rulles ut til alle i dagene og ukene etter 11. april.

Kilder: Microsoft, Neowin, Ghacks

Les også:
11 ting vi elsker i Windows 10
9 ting vi hater i Windows 10

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer