1000 ganger raskere enn modem

De aller fleste enkeltbrukere på Internett benytter fortsatt modem. Selv om modemene nå når en hastighet på inntil 56 Kbit pr. sekund, er det langt igjen til det lokale nettverk hvor hastighetene er 10 eller 100 Mbit pr. sekund. ISDN er fint med kort oppkoblingstid og enda raskere overføringshastighet, men fortsatt alt for tregt. Nå kommer det ny teknologi som lar deg surfe i hele 56 Mbit pr. sekund og det kan bli billig.

Publisert

Kabelmodem har vært tilgjengelig en stund også her i Norge. Både Telenor Avidi og Janco Multicom tilbyr dette til de kundene som er tilknyttet de delene av kabelnettet som er klargjort for toveiskommunikasjon. Dagens kabelmodem har en ytelse på 3 til 10 Mbit pr. sekund den ene veien og noe lavere hastighet den andre veien.

Dyrt i dag

Kabelmodemene er i dag ganske dyre og leies av kabelselskapet som en del av abonnementstjenesten. Som det meste annet i databransjen sørger integrasjon for lavere pris og bedre ytelse.

Blir billig

Det amerikanske selskapet Broadcom Corporation Inc. har nå utviklet en integrert krets som utfører de aller fleste oppgavene som kreves av et kabelmodem. Kretsen har en maksimal ytelse på hele 56 Mbit pr. sekund. Prisen er bare 50 dollar pr. brikke hvis du kjøper 10.000 eller flere.

Med den store integrasjonen og lave prisen vil vi kunne se rimelige kabelmodem på innstikkskort eller til og med integrert på hovedkortet i fremtiden. Her er det nye muligheter for enheter av typen Web-TV.

Krever bedre infrastruktur

Selv med dagens kabelmodemer er det som oftest ikke der flaskehalsen befinner seg. Flaskehalsen er på maskinene og linjene til og fra utlandet. Innenfor Norge er situasjonen mye bedre og vi kan faktisk tenke oss nye høyhastighetstjenester hvis denne teknologien får fotfeste.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.