108 Mbit trådløst oppdatert

Ingen av de to nyeste, raskeste trådløse nettverksløsningene var problemfrie. Nå har vi sjekket ut nye oppdateringer og andre maskiner - ble det noe bedre?

Publisert
Sist oppdatert

En av fordelene med datautstyr at det kan oppdateres. Nye muligheter kommer til, og gamle svakheter rettes opp. Slik er det i teorien. I virkeligheten er det ikke alltid så rosenrødt.

Det som stadig skjer er at produkter slippes ut på markedet før det er grundig nok testet, eller ferdig utviklet. Dette skyldes igjen at det er praktisk umulig å teste enheter i alle tenkelige brukssituasjoner, og at man er nødt til å ta virkeligheten til hjelp.

En annen sak er at produksjonen av bokser, manualer, installasjons-CDer og emballasje, pluss distribusjon til representanter og butikker over hele verden tar tid. Denne tiden kan brukes til å legge siste hånd på verket når det gjelder programvaren, slik at man får korteste "time to market" og dermed lengst mulig salgstid for det ferdige produktet.

Dessuten kan man komme før konkurrentene.

Å få alle brikkene til å falle på plass i dette spillet er derimot ikke så enkelt. Dermed støter vi på forskjellige problemer med kompatibilitet, med manglende egenskaper, ufullstendige bruksanvisninger og andre mindre hyggelige opplevelser. Kort sagt alt det som gjør at DinSide Data har noe å skrive om, for å veilede leserne våre...

Nylig testet vi to løsninger for trådløst nettverk, som begge var svært lovende på papiret, men bød på visse problemer under testing. Nå har vi fått ny programvare og har tatt opp igjen testingen.

Tornado

108 Mbit trådløst oppdatert


Tornado trådløse enheter fra Allied Data fungerte glimrende på flere måter, men vi hadde et par problemer. Det mest alvorlige var at PCMCIA-kortet 211G ikke fungerte i vår bærbare Dell 8600. Til tross for en rykende fersk oppdatering av BIOS til Dell'en som ble sluppet et par dager etter testen, så fungerte ikke noen av de to eksemplareren på denne maskinen. Den låste seg totalt da vi satte inn kortet. Derfor testet vi med en annen PC, en splitter ny Toshiba som vi har fått inn til test.

Og på denne maskinen fungerte PCMCIA-kortet helt prikkfritt!

Ytelsen var faktisk noe bedre enn PCI-løsningen vi testet tidligere, men den var svært følsom for vinkelen på PCen. Stiller du PCen på skrå, kan ytelsen falle til halvparten og under det. De fleste PCMCIA-kort for bærbare er følsomme for dette, men i dette tilfellet registrerte vi en høyere følsomhet enn vanlig.

Her er ytelsen i de tre måleposisjonene.

108 Mbit trådløst oppdatert


Her ytelsen sammenlignet med PCI-utgaven.

108 Mbit trådløst oppdatert


Den tidligere testen kan du lese her.

Topcom

Ytelsen på denne løsningen var raskere enn noe annet vi har testet, men den ville ikke koble seg opp mot Telenor ADSL. Ny firmware (det interne styreprogrammet) ble nylig lansert, og vi testet på nytt.

Men ruteren virker fremdeles ikke mot Telenor ADSL.

Komprimering?

En leser kommenterte i diskusjonen i forbindelse med testen, at den imponerende ytelsen sannsynligvis skyldtes filkomprimering av dataene før de ble sendt av gårde. Denne komprimerings er en del av "triksene" for å få opp ytelsen til 108 Mbit.

Vi testet derfor med tre forskjellige filtyper, og det viser seg at ytelsen i høy grad varierer med dataene som sendes.

Vi valgte to filer med vanskelig komprimerbare data, en WAV-fil og en MPEG-fil. Så testet vi lesing av en diger rtf-fil på mange tusen sider tekst. Alle filene var på rundt 100 Mbyte, som er størrelsen på vår ordinære testfil.

108 Mbit trådløst oppdatert


Som kurvene viser, er ytelsen på testfilen imponerende, mens "virkelige" filer sendes med en god del lavere hastighet.

Likevel er ytelsen fremdeles den klart beste vi har testet av trådløse enheter!

Den opprinnelige testen finner du her.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer