108 Mbit trådløst på testbenken

Nå har hastigheten på trådløst kommet opp i hele 108 MBit/sekund. Holder det hva det lover? Vi har sammenlignet med de andre standardene.

108 Mbit trådløst på testbenken
Publisert
Sist oppdatert

802.11g på 54 Mbit har nå blitt den klart dominerende standarden for trådløst nett. Den er både raskere i utgangspuktet og tåler lengre avstand før du merker reduksjon i hastigheten enn 802.11b på 11 Mbit.

Ved hjelp av forskjellige optimaliseringsteknikker tilbyr flere produsenter nå 802.11g løsninger med "turbo". Dette skal gi en hastighet på opptil 108 Mbit.

Dette høres jo forlokkende ut, men medaljens bakside er at dette er løsninger som ikke er kompatible med alle 802.11g-produktene. Det er gjerne forskjellige løsninger hos hver produsent, som i beste fall også fungerer på utstyr som er basert på samme brikkesett.

Vi venter på testprodukter fra flere leverandører, foreløpig har vi bare fått testet utstyr fra en produsent - Tornado fra Allied Data.

Tre enheter

De tre enhetene vi har testet var ruter/aksesspunkt 242, PCI-kortet 212 og PCMCIA-kortet 211.

108 Mbit trådløst på testbenken
108 Mbit trådløst på testbenken

Ruteren

Modell 242 er en ruter med WAN-port, 4 tradisjonelle 100 Mbit porter, WLAN og printerport. Ruterfunksjonene er typiske for denne klassen, med konfigurering fra nettleseren og støtte for alle relevante leverandør-tilknytninger.

Portmapping, virtuell server, Dynamisk DNS, VPN, WEP, MAC/URL-baserte sikkerhetsinnstillinger, pakkefiltere osv. er tilgjengelig.

Ruteren var svært samarbeidsvillig, og vi satte spesielt stor pris på at den var svært rask til å restarte etter at vi hadde gjort endringer. Det var snakk om få sekunder, andre rutere vi har testet bruker mange ganger så lang tid på dette.

108 Mbit trådløst på testbenken

PCMCIA-kortet

Vi fikk ikke dette kortet til å fungere i vår Dell 8600 bærbare. Med en gang vi satte det inn, ble det hvit skjerm og bråstopp. Om dette skyldes at vi tilfeldigvis fikk et defekt kort, at Dell'en er sær eller andre årsaker vites ikke. Vi kommer derfor tilbake til dette med nytt eksemplar av PCMCIA-kortet eller en annnen bærbar PC.

Dell'en fungerer forøvrig utmerket sammen med alle andre kort vi har testet, deriblant et Siemens 54 Mbit 802.11g kort.

108 Mbit trådløst på testbenken


PCI-kortet
Vi monterte derfor PCI-kortet i vår Shuttle, som sammen med en flatskerm er ganske bærbar, og kjørte testene på denne. Installasjonen av dette kortet var helt uproblematisk.

Antennekontakten sitter fast bak på brakettenkortet, for optimale forhold bør du heller bruke en kabel og en frittstående antenne. Spesielt hvis man gjemmer bort PCen under skrivebordet, i en hylle osv er dette svært viktig. Vi testet med maskinen stående på bord, på samme sted som vi plasserer vår bærbare under disse testene.

Målinger

108 Mbit trådløst på testbenken


Målingene viste en nesten rettlinjet kurve med PCen plassert en etasje ned. Det er langt mer stabilt enn noe annet vi har testet. Hastigheten derimot, var ikke høyere enn det de beste vanlige 802.11g-enhetene presterer. Du kan lese vår sammenligning av et uvvalg av disse i denne artikkelen.

Først med PCen nede i kjelleren og aksesspunktet plassert oppunder mønet på huset, på hemsen over 2 etasje, falt hastigheten en del, men forbindelsen er fremdeles høyst kurant.

Periodene med tap av hastighet er svært korte, og enhetene henter seg svært rasket inn igjen.

Alt i alt en absolutt godkjent ytelse.

Turbo mode?

108 Mbit i såkalt "Turbo mode" fant vi ikke innstillinger for eller omtale av noe sted, verken i ruteroppsettet eller hos klientene. Det nærmeste vi kom var et "4x state" i oppsettet for klienten, som var aktivt som default-innstilling. Da vi deaktiverte dette falt hastigheten med ca 25%.

Målinger med Siemens PCMCIA-kort

Siden vi hadde dette kortet til vår Dell, som bare har 802.11b innebygd, testet vi mot den rene Tornado-løsningen.

108 Mbit trådløst på testbenken
108 Mbit trådløst på testbenken
108 Mbit trådløst på testbenken


Dette er vesentlig bedre resultater enn vi fikk da vi testet med det samme kortet og Siemens' egen ruter. Da kom aldri hastigheten over 1700 KByte/sekund.

Konklusjon

En samarbeidsvillig og lettbent ruter, god og jevn ytelse. Dette er en av de aller beste kombinasjonene vi har testet. Prisene er dessuten svært hyggelige.

Vi kommer tilbake til mer testing med PCMCIA-kortet. Da vil vi også teste printerløsningen hos ruteren, som dessverre bare bruker parallellport. Vi hadde foretrukket USB.

Priser inkl mva:

242 ruter/aksesspunkt 986 kroner
212 PCI-kort 527 kroner
211 PC-Card 478 kroner

Tornado-kortene leveres av Advance.no


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer