11 Mac-programmer vi laster ned med en gang

Nettopp kjøpt ny? Her er 11 godbiter.

FAVORITTENE: I denne saken har vi samlet Mac-godbitene vi anbefaler deg å installere på en ny Mac. Eller en gammel, for den saks skyld. Foto: KIRSTI ØSTVANG
FAVORITTENE: I denne saken har vi samlet Mac-godbitene vi anbefaler deg å installere på en ny Mac. Eller en gammel, for den saks skyld. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den senere tiden har vi i Dinside-redaksjonen laget flere lister med programmer og apper vi synes er essensielle nedlastinger når vi tar en ny enhet i bruk.

LES MER:
12 gratisprogram vi laster ned på ny PC
13 apper vi alltid installerer på iPhone
13 apper vi alltid installerer på Android

I dag har turen kommet til Mac. Under får du våre håndplukkede favoritter:

Magnet

Selv om El Capitan riktignok har fått støtte for å kjøre to apper side om side, liker vi elegansen ved å bruke Magnet bedre.

MAGNET: Her har vi dratt nettleseren helt til venstre, og slipper vi musknappen, vil den oppta det skyggelagte området. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
MAGNET: Her har vi dratt nettleseren helt til venstre, og slipper vi musknappen, vil den oppta det skyggelagte området. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Dra et vindu til høyre, til toppen, nederst til venstre eller lignende, så endres vindusstørrelsen og plasseringen direkte. Enkelt for å få en app til å oppta kvarte eller halve skjermen på et blunk, og du kan også bruke hurtigtaster. Og drar du dem ut av posisjon igjen, gjenopprettes størrelsen de hadde.

I skrivende stund er prisen også satt ned med 80 prosent.

Magnet (Mac App Store, kr 11,-)

aText

Dette er programmet som sparer oss flest tastetrykk i løpet av en dag. Har du en tendens til å skrive enkelte ting veldig ofte, kan du lage smarte snarveier. Eksempelvis kan jeg skrive .pj hvor som helst i operativsystemet for å bytte det ut med hele navnet mitt.

11 Mac-programmer vi laster ned med en gang


Du kan lese mer om aText og lignende apper for andre plattformer i denne saken.

PS! Vi anbefaler at du bruker versjonen som ligger på nettsidene, som har flere funksjoner enn den du finner i Mac App Store. Programmet kan også prøves gratis.

Skitch

Vi må også ha med den gode, gamle klassikeren Skitch på listen, som vi først skrev om i 2007. Dette er et program som gjør det svært enkelt å ta skjermbilder, der du etterpå kan tilpasse utsnittet, skalere bildet, tegne på piler, ringer, tekst, mosaikkmønster (til sensurering) og enkelt dra det inn i en e-post eller til en mappe.

SKITCH: Ta skjermbilder og tegn på piler, ringer og så videre før du drar bildet videre via flippen nederst.
SKITCH: Ta skjermbilder og tegn på piler, ringer og så videre før du drar bildet videre via flippen nederst. Vis mer


Bruker du Evernote blir det enda litt mer nyttig, siden programmet er tett integrert med tjenesten etter at selskapet kjøpte opp Skitch for noen år siden.

Skitch (Mac app store, gratis)

Alfred

Alfred har vi nevnt mang en gang før på Dinside. Dette er et veldig fleksibelt produktivitetsverktøy som du kan bruke blant annet til å starte apper, gjøre utregninger, hente frem eldre ting fra utklippstavlen, søke på nettet, laste ned lyd eller video fra Youtube, styre musikkavspilling og mye, mye mer.

ALFRED: Via såkalte «workflows» kan du få Alfred til å gjøre veldig mye rart. Her er et script som lar deg skrive Lux etterfulgt av en YouTube-URL for så å laste ned videoen. Slike workflows kan du lage selv, ellers finnes det mye andre har laget, og som du kan bruke i Alfred. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
ALFRED: Via såkalte «workflows» kan du få Alfred til å gjøre veldig mye rart. Her er et script som lar deg skrive Lux etterfulgt av en YouTube-URL for så å laste ned videoen. Slike workflows kan du lage selv, ellers finnes det mye andre har laget, og som du kan bruke i Alfred. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


De mest avanserte funksjonene krever dog at du kjøper Powerpack-utvidelsen til rundt 200 kroner.

LES OGSÅ: Alfred – en av de smarteste programmene for Mac

Alfreds nettside

BetterTouchTool

En av tingene som kan gjøre deg enda mer effektiv på Mac, er å mestre alle snarveiene på styreflaten. Med BetterTouchTool kan du lage enda flere, eller omprogrammere de som allerede finnes slik at de får annen funksjonalitet, enten i hele operativsystemet eller i en spesiell app.

BETTERTOUCHTOOL: Gi styreflaten enda mer kraft med egenkomponerte snarveier.
BETTERTOUCHTOOL: Gi styreflaten enda mer kraft med egenkomponerte snarveier. Vis mer


Eksempelvis kan vi dra tre fingre til høyre eller venstre for å bytte mellom fanene i nettleseren og to fingre for å bla frem og tilbake i historikken i gjeldende fane. Mer avansert bruk er for eksempel å lage snarveier der du kan tegne en figur med fingeren på styreflaten for å starte en app eller lignende. Som S for Spotify.

Programmet kan prøves gratis i 45 dager, og dersom du liker det kan du betale det du vil for lisensen, men minimum 34 kroner.

Lenke: BetterTouchTool

Popclip

På iOS er det slik at når du har merket tekst, så spretter det opp knapper for å kopiere, klippe ut, lime inn og så videre.

POPCLIP: Som på iOS – merker du tekst eller setter markøren i et tekstfelt, spretter det opp knapper som lar deg kopiere, lime, søke og mer til.
POPCLIP: Som på iOS – merker du tekst eller setter markøren i et tekstfelt, spretter det opp knapper som lar deg kopiere, lime, søke og mer til. Vis mer


Popclip gir deg tilsvarende funksjonalitet på Mac, og programmet kan utvides med en rekke kjekke tillegg, for eksempel for å oversette den merkede teksten på direkten, legge den inn som et nytt gjøremål i Wunderlist, søke opp på IMDB, lime inn uten formattering eller hva det måtte være. En liste med utvidelser finner du her.

Popclip (Mac app store, kr 75)

Amphetamine

AMPHETAMINE: Hindrer maskinen å gå i dvale, også om du klapper igjen lokket.
AMPHETAMINE: Hindrer maskinen å gå i dvale, også om du klapper igjen lokket. Vis mer


Når du starter opp Amphetamine blir det liggende som et ikon på menylinja (den øverst på skjermen). Trykker du på det, kan du etterpå velge hvor lenge maskinen skal la være å gå i dvale, altså der du overstyrer strømstyringsinnstillingene du har i operativsystemet.

Dermed kan du klappe igjen lokket uten at maskinen går i dvale, og du kan sette opp tidspunkter der den aldri skal gå i dvale, angi at den ikke skal gå i dvale dersom et spesielt program kjører og mer til. En slags mer avansert versjon av Caffeine, altså.

Amphetamine (Mac app store, gratis)

Cheatsheet

I de aller fleste programmer kan du enkelt bruke funksjoner ved å bruke hurtigtaster på tastaturet. Eksempelvis vil du i alle Mac-programmer åpne innstillinger ved å trykke cmd-, (komma).

Cheatsheet er et kjekt program i så måte. Ved holde inne cmd-knappen, spretter det nemlig opp et vindu som viser deg tilgjengelige snarveier i programmet du har kjørende, og dermed går det lettere å lære seg de tidsbesparende tastekombinasjonene.

CHEATSHEET: Hold cmd inne, og vips, så får du en haug av hurtigtaster i det aktive programmet.
CHEATSHEET: Hold cmd inne, og vips, så får du en haug av hurtigtaster i det aktive programmet. Vis mer


LES OGSÅ: 50 kjekke tastatursnarveier på Mac

Cheatsheet (gratis)

Unclutter

Vi synes kanskje prisen er litt stiv for Unclutter, men det er også et kjekt program å ha installert på maskinen. Når du har startet programmet, kan du bevege muspekeren til toppen av skjermen og trekke ned med to fingre, litt som om du trekker ned varslingsfeltet på mobiltelefonen.

UNCLUTTER: Kanskje ikke den vakreste utførelsen, men gir deg utklippshistorikk, notatblokk og en midlertidig plass for filer ved å sveipe ned fra toppen av skjermen.
UNCLUTTER: Kanskje ikke den vakreste utførelsen, men gir deg utklippshistorikk, notatblokk og en midlertidig plass for filer ved å sveipe ned fra toppen av skjermen. Vis mer


Da får du opp et felt bestående av tre paneler: Historikken fra utklippstavlen, slik at du kan hente frem noe du kopierte til utklippstavlen tidligere, et notatfelt der du kan skrible ned ting du må huske og et panel med filer, slik at du kan dra en fil dit for «midlertidig opphold», før du drar den videre til en annen mappe, i en e-post eller lignende.

Unclutter (Mac app store, kr 65,-)

Airmail

Det finnes mange gode e-postprogrammer for Mac, men vi har lagt vår elsk på Airmail. Dette e-postprogrammet fungerer fint med en rekke e-postvarianter, som Gmail/Google Apps, iCloud, Yahoo, Live, Exchange, POP3 og IMAP.

AIRMAIL: Nydelig e-postprogram med en haug av smarte funksjoner.
AIRMAIL: Nydelig e-postprogram med en haug av smarte funksjoner. Vis mer


Et elegant brukergrensesnitt og kjapp ytelse er verdt å sette pris på. Du kan bruke flere e-postkonti i samme program, bruke snarveier på styreflaten for å slette/arkivere e-poster, sette opp e-poster til å bli sendt senere, «slumre» e-poster slik at de dukker opp på toppen av innboksen om et par timer igjen, eller over helga og mye, mye mer.

Airmail har også god integrasjon mot en rekke tredjepartstjenester som Wunderlist, Evernote, kalenderen, Omnifocus, påminnelser og Todoist der du enkelt kan gjøre e-poster om til gjøremål.

Alt i alt en svært komplett e-postapp i våre øyne. Finnes også for iOS.

Airmail (Mac app store, kr 109,-)

Spamsieve

For oss i Dinside, som i mange år har hatt e-postadressene våre liggende på nett i klartekst, er mengden spam noe som nesten tar knekken på oss. Hver eneste dag mottar vi flere hundre spam-eposter som ikke er blitt fanget opp av spamfilteret på e-postserveren vår, og dermed drukner ordentlige e-poster i et hav av spam.

Dagen før denne artikkelen ble skrevet, installerte jeg prøveversjonen av Spamsieve, og det er noe jeg gladelig kommer til å bla opp $30 for når prøveperioden har gått ut. For etter å ha brukt en liten halvtime på å trene opp spamfilteret med hva som var søppelpost og ikke, har jeg nesten fått tårer i øynene av hvor mye ryddigere innboksen har blitt bare på en dag.

SPAMSIEVE: Litt trening, og vips, så blir det aller meste av spam filtrert ut fra innboksen.
SPAMSIEVE: Litt trening, og vips, så blir det aller meste av spam filtrert ut fra innboksen. Vis mer


Spamsieve bare jobber i bakgrunnen og dytter uønskete e-post rett i søppelpostkassa uten at jeg trenger å se dem. I begynnelsen må man ta en tur innom for å hente enkelte e-poster ut igjen, men det går ikke lange tiden før Spamsieve er smart nok til å skille klinten fra hveten.

Programmet fungerer både mot Apples-epostprogram, nevnte Airmail og en håndfull andre. Er du plaget med spam, er dette en må-ha.

Spamsieve (kr 245, kan prøves gratis i 30 dager)

Synes du vi har glemt noe essensielt i listen? Vi hører fra deg i kommentarfeltet.

LES OGSÅ: 11 elegante Mac-triks

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer