11 morsomme sofaspill flere kan spille sammen

Påsken er reddet.

SPILL FLERE: Å spille TV-spill kan være sosialt og by på timevis med moro. Foto: Shutterstock/NTB
SPILL FLERE: Å spille TV-spill kan være sosialt og by på timevis med moro. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Påsken blir ikke helt som vanlig for mange av oss. Helst skal vi holde avstand og begrense antall folk vi omgås med, og mange er nødt til å tilbringe etterlengtede feriedager i karantene.

Men karantentiden trenger ikke å være kjedelig. Nå skal vi nemlig dra igjennom ei liste med artige sofa-spill som flere kan spille på samme skjerm, enten det dreier seg om samarbeidsspill eller spill der man kjemper mot hverandre. Så det er bare å børste støvet av spillkonsollen, finne fram nok håndkontrollere (eller få lånt noen ekstra) og rigge seg til i stua.

Husk at en runde med antibac på håndkontrollene hver gang de bytter hender kan være et greit smitteverntiltak.

PS! Har du ikke spillkonsoll, tipser vi deg om tjenesten Airconsole, som enkelt lar deg bruke TV-en din som spillkonsoll, der alle bruker mobiltelefoner/nettbrett for å styre. Ellers kan man jo også kjøre en Kahoot eller fem på TV-en også.

Så til lista. Er du blant de få som har fått deg PS5 eller Xbox Series S|X, kan begge disse konsollene fint spille spillene fra forrige generasjon også, så er det nevnt. Spillene får man enten kjøpt fysisk, eller, kanskje mer aktuelt med en haug av helligdager, i de digitale spillbutikkene på konsollene, Steam for PC/Mac og så videre.

It takes two

Plattformer: PS5, PS4, Xbox Series S|X, Xbox One
Antall spillere: 2

11 morsomme sofaspill flere kan spille sammen

Josef Fares' splitter nye spill har fått strålende kritikker og har i skrivende stund en score på 89 hos nettstedet metacritic.com, som samler anmeldelser fra hele verden og beregner en vektet snittkarakter.

Spillhistorien er av den ganske utradisjonelle sorten - de to spillerne styrer nemlig ekteparet Cody og May, som er på vei til å skille seg. Men takket være datterens tårer over leirfigurene sine, blir de forvandlet til levende dukker av foreldrene.

Her er man nødt til å være to (enten i sofaen eller over nettet) og samarbeide seg igjennom timevis med svært varierte utfordringer. Felles for dem alle er at de to spillerne har ulike egenskaper som blir nødvendige for å hjelpe hverandre videre.

PS! Om man kjøper spillet, kan man invitere med en venn for å spille sammen over nettet uten at vedkommende trenger å kjøpe spillet selv.

Overcooked / Overcooked 2

Plattformer: PS4, Xbox One, Switch, Windows
Antall spillere: 1-4

11 morsomme sofaspill flere kan spille sammen

Det går hett for seg når inntil fire spillere skal samarbeide om å lage mat på skjermen. Bestillingene fra kundene renner inn, og spillerne styrer hver sin kokk rundt på kjøkkenet, der ingredienser og servise må hentes, maten må kuttes opp, stekes, kokes, danderes og serveres – og la oss for all del ikke glemme oppvasken! Selvsagt blir det ekstra stressende at dette går på tid.

De ulike brettene er fiffig designet. Noen av dem er av den enkle formen, mens andre endrer på seg etter hvert som man spiller, det være seg å hoppe mellom kjørende lastebiler, skli på glattisen på Nordpolen, kokkelere på en romstasjon eller hva det måtte være.

Her er det duket for mye roping, latter, kjefting og high-fives. Rett og slett glitrende underholdning.

Rayman Legends

Plattformer: PS3/PS4/Vita, X360/XOne, Switch/WiiU, Windows
Antall spillere: 1-4

11 morsomme sofaspill flere kan spille sammen

Rayman-spillene er kjent for mange og kan til dels minne om de gamle Super Mario-spillene - du vet, da vi så dem rett fra siden. Og selv om Rayman Legends nå er noen år gammelt, synes vi fortsatt det er like gøy som da vi spilte første gang.

Her skal man løpe, hoppe og slå seg igjennom en rekke brett, med flott håndtegnet grafikk og morsomme figurer og lydeffekter. Kontrollene er ikke så veldig avanserte, så her bør de også være godt mulig for de yngre (og eldre) å være med. Hver «verden» avsluttes med et musikkbrett, der man må styre i takt med musikken - et par av dem er ganske legendariske.

Og selv om det i utgangspunktet er et samarbeidsspill, er det ikke fritt for at det blir litt kniving om å plukke opp flest «lums» likevel. Og om hvem som får styre den nye figuren man låser opp nå og da.

A Way Out

Plattformer: PS4, XOne, Windows
Antall spillere: 2

11 morsomme sofaspill flere kan spille sammen

Her må man være to, og bare to. Sammen styrer man brødrene Leo og Vincent, og målet er å bryte seg ut av fengsel. Det skjer med en fiffig split-screen-opplevelse der man spiller parallelt og må klekke ut hvordan man best kan samarbeide for å løse problemene som oppstår – selv om man ikke nødvendigvis befinner seg helt på samme sted.

Spillet er regissert av svenske Josef Fares, kjent for filmer som Jalla, Jalla og Kopps, og også nye It takes two, nevnt først i denne artikkelen. Dette er et spill litt utenom det vanlige.

Diablo III

Plattformer: PS3/PS4, X360/XOne, Switch, Windows, MacOS
Antall spillere: 1-4

11 morsomme sofaspill flere kan spille sammen

Diablo III er er godt, gammeldags «hack and slash»-rollespill der hver spiller først velger sin figur fra en håndfull ulike klasser, med dertil ulike styrker og svakheter.

Og så er det ut på tokt for å gå igjennom dystre huler for å drepe uhorvelige menger monstre, der du garantert kommer til å passere tusen trykk på angrepsknappen i løpet av få minutter. Underveis plukker du også opp våpen, skatter og erfaringspoeng slik at du kan oppgradere figuren din.

Dette spillet er relativt grafisk og passer ikke de minste, så er det sagt. Men da kan Minecraft Dungeons være et bonustips.

(Og hvis ikke du har fått det med deg: Diablo IV er underveis.)

Fifa 21

Plattformer: PS4, XOne, Switch, Windows
Antall spillere: 1-4

11 morsomme sofaspill flere kan spille sammen

Dette spillet trenger neppe noen stor introduksjon. Verdens mest solgte fotballserie kommer i ny utgave hvert år, og om du ikke skulle ha kjøpt den aller nyeste utgaven, duger det sikkert fint med Fifa 18-utgaven du har liggende også, selv om lagoppstillingene da ikke er helt korrekte lenger. Husk forresten at man både kan spille mot hverandre og på samme lag. Eller to mot to, for eksempel.

Jackbox Party Pack 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Plattformer: PS3/PS4, Xone, Switch, Windows, MacOS, Apple TV, Android TV
Antall spillere: Stort sett 2-8 (men enkelte spill opp til 100)

Fibbage er en digital utgave av brettspillet Kokkelimonke.
Fibbage er en digital utgave av brettspillet Kokkelimonke. Vis mer

Hver gang vi i redaksjonen er på seminar (OK, begge gangene, I hvert fall), drar vi som regel alltid fram et Jackbox-spill når vi har ledig tid. Dette er rett og slett en serie med «partyspill» der du i hver pakke får fem ulike spill, og der alle spillerne bruker telefonen sin for å delta.

Vi skal innrømme at vi ikke har prøvd alle de sju pakkene, men jevnt over synes vi Jackbox-spillene holder høy kvalitet og byr på mye latter og moro. Ta gjerne en titt på trailerne for de ulike pakkene for å se om du finner en pakke du synes ser artig ut. Selv liker vi godt Quiplash og Fibbage-spillene som er i noen av pakkene, men da bør man være minst 5-6 personer for at det skal bli ordentlig moro.

Her kan du se oss spille pakke nummer tre:

Rocket League

Plattformer: PS4, XOne, Switch, Windows, MacOS, Linux
Antall spillere: 1-4 (på samme skjerm)

11 morsomme sofaspill flere kan spille sammen

Rocket League er en blanding av bilspill og fotball, altså der man skal få ballen i motstanderens mål ved å dytte den med bilene. Selv om det høres ut som et enkelt konsept, og kontrollene i utgangspunktet er ganske enkle (styring, gass/brems, turbo og hopp), skal det mye trening og fingerferdighet til for å hevde seg blant de beste.

De fleste spiller dette online, men det er fullt mulig å rigge seg til i sofaen og spille to mot to, der hver spiller da får tildelt en fjerdedel av skjermen. Eller én mot én, og da halve skjermen hver.

Siden lanseringen har spillet også blitt gratis å laste ned og spille.

Heave Ho

Plattformer: Switch, Windows, MacOS
Spillere: 1-4

11 morsomme sofaspill flere kan spille sammen

Heave Ho er et samarbeidsspill der hver spiller styrer en figur med hode og to armer, og der man skal komme seg fra A til B på kortest mulig tid. Alt du gjør er å bevege armene og gripe tak i det som kan gripes tak i, og etter hvert som brettene blir vanskeligere, er samarbeid mer og mer essensielt, der man må holde hverandres hender og taime bevegelsene med hverandre.

Dette er typisk et spill som nok også kan være artig for dem som i utgangspunktet ikke er så glade i å spille.

Moving Out

Plattformer: PC, PS4, XOne, Switch
Antall spillere: 1-4

11 morsomme sofaspill flere kan spille sammen

Om du liker Overcooked, er nok sannsynligheten stor for at du liker Moving out også. Her skal inntil fire spillere samarbeide om å jobbe for et flyttebyrå, der man på kortest mulig tid, og uten å ødelegge altfor mye, skal tømme diverse boliger, fabrikker, fly og annet for møbler og annet innhold.

Og tro oss: det blir nok like mye kjefting når man skal bære en hjørnesofa ut igjennom utgangsdøra som det blir i virkeligheten.

Keep Talking and Nobody Explodes

Plattformer: Windows, MacOS, Linux, PS4, XOne, Switch
Antall spillere: 1+hjelpere

Manualen til «Keep talking …» kan skrives ut hjemme.
Manualen til «Keep talking …» kan skrives ut hjemme. Vis mer

Dette er en litt annerledes vri. Én spiller må desarmere ei bombe, men de andre som er med sitter med manualen på hvordan bomba desarmeres.

Skal man følge reglene, skal ingen av de andre spillerne se skjermen, så dette er et spill som egner seg spesielt godt om du har VR-briller koblet til (bare husk å sprite mellom hver bombetekniker). Den som styrer må altså beskrive det han eller hun ser, mens de andre blar febrilsk i manualen i kamp mot klokka.

Mange andre

Dette var selvsagt bare et lite knippe av de veldig mange spillene man kan spille sammen, foran samme skjerm.

På Nintendo Switch finnes det en haug av dem, enten det dreier seg om Mario Party, Mario Kart, Super Smash Bros eller Snipperclips, og på andre plattformer finner du også klassikere som Minecraft, Cuphead, Halo, Fortnite, Borderlands og en haug av andre skyte- og sportsspill.

Har du verken spillkonsoll eller PC, finnes det også mye du kan spille på telefonen eller nettbrettet. Nå om dagen står for eksempel Among Us svært høyt i kurs hos mange.

PS! Om du har en Apple TV av den nyere sorten, finnes det også flere spill på denne som kan spilles av flere samtidig, typisk der man bruker mobilen som håndkontroll, så kanskje har du en spillkonsoll hjemme uten at du har tenkt på det.

Artikkelen ble publisert før jul, men er oppdatert fra 10 til 11 spill med It takes two i forbindelse med påskeferien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer