11 nettlesere du ikke visste om

Opera, Safari, Firefox og Internet explorer har haugevis av konkurrenter.

Publisert
Sist oppdatert
[Kirix Strata] er nettleseren du kanskje alltid har drømt om


De fleste bruker én av de fire nevnte nettleserne i ingressen.

Ser vi på vår egen statistikk, er det i hvert fall ytterst få som bruker noe annet - de siste tre ukene er under tre prosent av sesjonene på DinSide fra andre nettlesere enn de nevnte, og enkelte er bare representert med et par-tre brukere.

For - det finnes faktisk en jungel av nettlesere å velge mellom. I denne artikkelen skal vi se på noen av dem - faktisk er det mange av dem som tilbyr spesiell funksjonalitet du kanskje kunne tenke deg å bruke i din hverdag.

Flock

(Windows, Mac, Linux)
Det er ikke lenge siden vi skrev om Flock, men Flock er nettleseren for deg som har et “sosialt“ liv på nettet. Den er basert på Firefox og inneholder mange finesser både mot Facebook, Flickr, Twitter, del.icio.us og mer til, som gjør at du alltid er oppdatert på hva dine venner driver med. I tillegg har det finesser som web clipboard, som fungerer som en lagringsplass for bilder og tekst du måtte finne mens du tråler nettet på jakt etter bakgrunnsmateriale til en skoleoppgave. Et eget panel for media kan også settes opp slik at du med en gang får oppdateringer fra bilde- og filmgalleriene til de du følger.

11 nettlesere du ikke visste om


For bloggere er det også en innebygget editor som for eksempel fungerer med både Wordpress og Blogger (les også: Slik lager du din HELT egen blogg), og du kan laste opp en haug av bilder i én vending, for eksempel til Flickr.

URL: http://www.flock.com

11 nettlesere du ikke visste om


Maxthon

(Windows)
Denne nettleseren het tidligere MyIE2 og baserer seg derfor, som du kanskje gjettet, på Internet Explorer. Maxthon er kjent for å være meget brukervennlig og har i tillegg en del funksjoner som tyder på at noen har tenkt smart - her på bruket er det opp til flere som bruker Maxthon, og som mener dette er den beste IE-baserte nettleseren.

Blant finessene kan nevnes en undo-liste der du kan angre navigasjon (inkl lukking av faner) i flere steg, en anti freeze-funksjon som aktiveres så fort nettleseren låser seg og web sniffer, som finner den ekte URLen til videofiler du ser på på nett. I tillegg har Maxthon en del smarte triks i forhold til snarveier - for eksempel kan du lage aliaser og tilordne ulike nettsteder til én tast, og du kan gruppere bokmerker slik at du kan ta morgensurferunden slik du pleier hver dag.

Screen capture lar deg ta bilder av hele nettsiden (inkludert skrolling), accelerator gjør surfingen enda raskere og det er også mulig å ha snarveier til dine programmer innbakt i nettleseren. Ekstrapoeng får Maxthon også fordi du kan definere hvilke programmer du vil starte og stoppe samtidig med nettleseren - kjekt for deg som utvikler, eller som bare liker å høre på musikk når du surfer, for eksempel.

URL: http://www.maxthon.com/index.htm

>> Les også: Slik bruker du bokmerker smartere

Ghostzilla

(Windows)
Ghostzilla er den paranoides beste venn og er også en nettlesere vi har skrevet om i en tidligere artikkel. Om du sitter i et åpent kontorlandskap der det er upopulært å surfe eller bare vil skjule hva du surfer på for de andre som venter på - Ghostzilla kan skreddersys til å være så synlig som du tillater.

Hah, sjefen skulle bare visst at jeg surfet på DinSide i arbeidstiden (ehh). Alt inni den røde firkanten er Ghostzilla. Beveger du muspekeren over et bilde, vises det, og hvis du beveger den utenfor ruta er eposten din på plass igjen.
Hah, sjefen skulle bare visst at jeg surfet på DinSide i arbeidstiden (ehh). Alt inni den røde firkanten er Ghostzilla. Beveger du muspekeren over et bilde, vises det, og hvis du beveger den utenfor ruta er eposten din på plass igjen.
Vis mer


Programmet kan kjøres direkte fra USB-pinne og etterlater seg ingen spor. Når det kjører i bakgrunnen, kan du åpne det i et hvert programvindu. Om du sitter og skriver en epost, en rapport i Word eller redigerer et bilde i Photoshop - en spesiell musbevegelse aktiverer nettleseren, som godt kan være i sort hvitt, uten bilder og med veldig svak skriftfarge. Så fort du beveger musa ut av vinduet er den borte.

URL: Ghostzillas nettsider er ikke lenger operative, men du finner det flere steder ved å Google litt.

11 nettlesere du ikke visste om


Camino

(Mac)
Denne nettleseren har muligens mange Mac-brukere hørt om før og er også bygget på Mozillas Gecko-motor. Den har blant annet litt ekstra funksjonalitet i forhold til faner, som for eksempel å vise den forrige fanen du var i når du lukker en fane (ikke bare den til venstre) og "single window mode", som sørger for at det aldri blir mer enn ett nettleservindu åpent.

I tillegg har Camino innebygget blokkering både mot popup-vinduer og flashfilmer. Nettleseren er for øvrig også tilgjengelig på norsk.

URL: http://caminobrowser.org/blog/

Songbird

Vi har også skrevet om Songbird tidligere. Dette er nettleseren for deg som er glad i musikk. Her kan du importere iTunes-biblioteket og ha tilgang til musikken direkte, og du kan også søke etter lignende musikk, abonnere på musikkbloggingstjenester etc. En snasen funksjon er at eventuelle mediefiler automatisk listes opp nederst i nettleseren med utvidet ID3-informasjon slik at du raskt får tilgang til å spille dem av.

11 nettlesere du ikke visste om


URL: http://www.songbirdnest.com/

11 nettlesere du ikke visste om


Shiira

(Mac)
Denne nettleseren har først og fremst et elegant brukergrensesnitt. Den er skrevet i Cocoa og basert på web kit, og er altså kun tilgjengelig for Mac. Vårt førsteinntrykk er også at den er svært rask.

Av interessante funksjoner kan nevnes HUD-paneler som ikke står fast i en sidestolpe, men flyter halvgjennomsiktig over nettleseren. I tillegg tilbys en fanevariant der hver nettside finnes i miniatyrformat slik at de er lette å kjenne igjen (litt a la Opera, men uten at det er nødvendig å holde musa over navnet på fanen), og en exposé-lignende funksjon som viser alle miniatyrversjonene side om side.

11 nettlesere du ikke visste om


Du kan også sette nettleseren i kiosk-modus, som kan være kjekt dersom du for eksempel skal ha en PC på en stand på en messe og ikke vil at folk skal tukle utover det å bruke nettleseren din. Dessuten lar den deg bruke bokmerker fra Safari og Firefox direkte - uten import.

URL: http://shiira.jp/en.php

>> Les også: del.icio.us - bokmerker på nett

Nettlesere

Hvilke har du hørt om? (Avsluttet)
Flock(21%) 1181
Ghostzilla(19%) 1059
Songbird(10%) 566
Maxthon(10%) 556
Camino(10%) 542
Links(8%) 458
K-Meleon(6%) 340
Slim Browser(5%) 272
Shiira(5%) 260
SpaceTime(4%) 221
Kirix Strata(3%) 185
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Slim Browser

(Windows)
Dette er også en fanebasert nettleser basert på Internet Explorer, og som også er kompatibel med verktøylinjene for denne nettleseren.

Slim Browser har blant annet en nyttig løsning der bokmerker kan defineres slik at de automatisk logger deg inn på nettjenester, og den har en innbakt editor for HTML-kode. Du kan også definere grupper med nettsider som du kan åpne med ett klikk og gjemme enkelte nettsteder slik at de ikke vises i fanevisningen; kjekt hvis sjefen din ikke er så glad i nettradio, for eksempel.

http://www.flashpeak.com/sbrowser/

K-Meleon

(Windows)
Denne nettleseren er basert på Gecko (Mozilla), men omtales som den raskeste av disse. Dette spesielt fordi den bruker lite minne og derfor kan være godt egnet på eldre PCer med lite internminne.

Utseendemessig ligner den imidlertid mer på Internet Explorer og er i følge skaperne den eneste som har full støtte for å bruke favoritter både fra Firefox, Internet Exporer og Opera. Ut av boksen støtter den også såkalte "mouse gestures" - snarveier utført med musa slik Opera har hatt en stund. Du kan også redigere alle menyer; også inkludert snarveistaster.

K-Meleon støtter også direktesøk i adressefeltet (Google) og makroutvidelser, men er ikke kompatibel med Firefox' utvidelser.

URL: http://kmeleon.sourceforge.net/

11 nettlesere du ikke visste om


Spacetime

(Windows)
Denne er interessant og byr på intet mindre enn tredimensjonal surfing. Sidene du åpner vises i et tredimensjonalt rom som du kan navigere i, og du kan for eksempel foreta Google-søk der sidene i søkeresultatet åpnes på rekke og rad innover i bildet.

Funksjonaliteten er også adoptert til YouTube, eBay, Flickr med flere, der du for eksempel får rask tilgang til YouTube-videoene uten alt dilldallet rundt.

11 nettlesere du ikke visste om


Ta en titt på videoen som ligger på hjemmesiden og vurdér om det er noe du synes ser morsomt ut å prøve.

URL: http://www.spacetime.com/

>> Mål netthastigheten med DinSides Surfometer

11 nettlesere du ikke visste om


Kirix Strata

(Windows, Linux)
Dette er nettleseren du kanskje alltid har drømt om; spesielt hvis du er en som stadig samler inn data sortert i tabeller, for her er støtten dårlig blant de vanlige nettleserne.

Kirix Strata lar deg merke en tabell fra web, uavhengig av innhold, og vise den direkte i en regnearkvisning. Herfra kan du lage sumfunksjoner, sortere tabellen som du vil og jobbe direkte med kommaseparerte filer.

11 nettlesere du ikke visste om


Kirix Strata har dessuten støtte for såkalte "RSS Mashups" der du kan gruppere RSS-feeder rett i nettleseren - ikke veldig ulikt Yahoo! Pipes som vi tidligere har skrevet om.

URL: http://www.kirix.com/

Links

(Linux, Mac, Windows)
Dagens siste er av den typen som gjør at ingen kommer til å skjønne at du faktisk sitter og surfer - for; uten hverken bilder eller animasjoner ser Links ut som et hvilket som helst terminalvindu.

11 nettlesere du ikke visste om


Det er imidlertid langt fra sannheten. Her får du nemlig nettsidene i sin enkleste form; som ren tekst med blå tekst på lenkene. Kanskje mest for spesielt interesserte, men like fullt ...

http://links.sourceforge.net/#dnld

Sulten på flere? Smashing Magazine har funnet flere og Wikipedia har en veldig lang liste over nettlesere.

(Publisert første gang desember 2007)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer