11 ting du bør passe deg for på internett

Aldri har det vært lettere å bli lurt.

SUNN SKEPSIS: Du gjør lurt å vurdere et par ganger når du snubler over noe som høres for godt ut til å være sant på nettet. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SUNN SKEPSIS: Du gjør lurt å vurdere et par ganger når du snubler over noe som høres for godt ut til å være sant på nettet. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å ha en PC eller mobiltelefon i dag uten tilgang til internett, er nesten som å ha en bil uten girkasse.

Internett har for de fleste av oss blitt en svært naturlig del av hverdagen og brukes både til å lese nyheter, betale regninger, sjekke selvangivelsen, høre på musikk, se på film og mye, mye mer.

Dessverre er det også mange på nettet som livnærer seg på å svindle andre, og det blir stadig lettere å gå fem på. Spesielt for nordmenn har svindlere blitt stadig flinkere til å oversette tekst til norsk, så det er ikke lenger like rett-frem å avsløre hva som er ekte og ikke.

Her er elleve ting du bør være ekstra varsom for på nettet:

#1: Nei, du har neppe vunnet

Det er lett å la seg friste om man får beskjed om at man har vunnet noe. Det være seg for eksempel i form av en annonse på en nettside, eller per e-post.

I de aller fleste tilfellene har du ikke vunnet noe som helst – i hvert fall ikke om du ikke en gang har deltatt i en konkurranse.

Men om du klikker deg inn og gir fra deg personlig informasjon, kan dette brukes mot deg, for eksempel for å sende deg mer svindel-epost eller be deg om et lite beløp til frakt av premien. Gi aldri fra deg kredittkortinformasjon med mindre du stoler på motparten – da kan du ofte bli belastet langt mer, eller i flere små omganger i fremtiden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer