12 megapiksels lommekameraer

Vi har testet toppmodellene fra de store aktørene, og her er våre anbefalinger!

Publisert
Sist oppdatert

Behovet for flere megapiksler i digitalkameraer er omdiskutert. Allerede da oppløsningen lå på 4-5 megapiksler, stilte vi spørsmålet om flere piksler i det hele tatt ville kunne gi bedre bilder fra lommekameraer med begrenset optikk.

Vi har da også sett mange uheldige konsekvenser ved økt antall megapiksler, i form av støy og utflytende detaljer.

Det hindrer ikke produsentene i stadig å lansere nye kameramodeller med høyere oppløsning enn forgjengeren. I skrivende stund har toppmodellene fra Canon, Casio, Nikon, Olympus, Sony, Kodak og Fujifilm alle 12 megapiksels bildebrikke, og det er disse kameraene vi nå, sammen med TV2 Hjelper Deg, har tatt i nærmere øyesyn.

Kameraene er testet med fokus på følgende kriterier (vektinger i parantes): Bildekvalitet (40%), videokvalitet (20%), hastighet/ytelse (20%), konstruksjon (10%) og brukervennlighet (10%). I tillegg har vi vurdert valuta for pengene, men dette har ikke hatt direkte innvirkning på rangeringen.

Dessverre viste det seg at testeksemplaret vi fikk låne fra Olympus hadde en produksjonsfeil, og vi rakk dessverre ikke å få testet et nytt eksemplar før opptaket til TV2 Hjelper Deg ble gjort. Vi kommer imidlertid tilbake med resultatene fra Olympus så snart vi har fått testet et nytt eksemplar.

Bakgrunnsdata finner du her:
Slik har vi testet, vurdert og regnet oss fram til resultatene
Sammenligninger av egenskaper, bilder og utsnitt

12 megapiksels lommekameraer


Testvinner: Casio Exilim Z1200

Cirka pris: 2.400 kroner.
Vår vurdering: Et stilig kamera med bredskjerm som scorer bra på bilde- og videokvalitet. Det utmerker seg spesielt ved å være svært brukervennlig. Det er blant de aller raskeste, og kan i tillegg by på best batterilevetid i klassen. I tillegg er kameraet rimelig. Den største svakheten er mye bildestøy ved høy ISO, men totalt sett klarer kameraet å knipe seieren så vidt foran nummer to.
Les hele testen av Casio Exilim Z1200

12 megapiksels lommekameraer


Nr 2: Canon Digital IXUS 960 IS

Cirka pris: 3.400 kroner
Vår vurdering: Toppmodellen i IXUS-familien er gjennomført i nær sagt alle bauger og kanter, og byr på god bilde- og videokvalitet, testens skarpeste skjerm og solid konstruksjon. Det er imidlertid langt fra det raskeste, er kostbart, og er tyngre og mer klumpete enn de fleste andre i klassen.
Les hele testen av Canon Digital IXUS 960 IS

12 megapiksels lommekameraer


Nr 3: Fujifilm Finepix F50fd

Cirka pris: 2.500 kroner
Vår vurdering: Siste tilskudd i den prisbelønte serien som startet med F10, har tatt med seg mange av de gode egenskapene fra forgjengerne. Men med automatiske innstillinger i kameraet kan det fort bli litt mye bildestøy. Hvis du derimot liker å gjøre manuelle innstillinger kan du ta riktig fine bilder med dette kameraet. Mangler litt i forhold til de beste på videokvaliteten.
Les hele testen av Fujifilm Finepix F50fd

12 megapiksels lommekameraer


Nr 4: Nikon Coolpix S700

Cirka pris: 2.700 kroner
Vår vurdering: Testens minste og letteste kamera har ikke bare en fin design, det tar også meget gode bilder. Men en middelmådig videokvalitet, gjennomsnittlige hastighetstall (med unntak av lynkjapp oppstart) og svakest batterilevetid gjør at Nikon ikke kommer høyere på listen.
Les hele testen av Nikon Coolpix S700

12 megapiksels lommekameraer


Nr 5: Sony Cyber-shot W200

Cirka pris: 2.600 kroner
Vår vurdering: Dette kameraet scorer rett over gjennomsnittlig på nær sagt alle testpunkter, og da må det til slutt bli en firer. Skjermen på dette kameraet har imidlertid testens laveste oppløsning og har i tillegg dårlig innsyn fra sidene, noe som trekker ned litt på brukervennligheten.
Les hele testen av Sony Cyber-shot W200

12 megapiksels lommekameraer


Nr 6: Kodak EasyShare V1253

Cirka pris: 2.300 kroner
Vår vurdering: En av testens beste på videokvalitet, blant annet med stereolyd og HD-oppløsning. Kameraet scorer gjennomsnittlig bra på alle de andre testpunktene, og med en bildekvalitet som ligger litt bak de andre, havner det til slutt på en sterk treer.
Les hele testen av EasyShare V1253

Sluttkommentarer

Dette er en test av toppmodellene, det vil si de dyreste, med flest funksjoner og høyest antall megapiksler, fra de store kameraprodusentene. Det er ikke dermed sagt at det er de beste kjøpene. Samtlige kameraer har også "småsøsken", modeller som ofte er like avanserte, men som tar bilder med lavere oppløsning. Disse er ofte rimeligere, og siden behovet for 12 megapiksler vil være svært begrenset for de fleste av oss, vil vi i mange tilfeller regne disse modellene som bedre kjøp.

For øvrig er rangeringen gjort på bakgrunn av vekting av egenskaper. For eksempel har vi vektlagt bildekvaliteten 40%, videokvaliteten 20% og hastighet/ytelse 20%. Denne vektingen vil naturligvis ikke være optimal for alle, og derfor bør du sjekke utregningene våre før du bestemmer deg for hva som blir ditt neste kamera.

12 megapiksels lommekameraer


Utdypende forklaring til kriteriene finner du her

DinSide Data vil teste flere modeller utover våren, både toppmodeller, billigmodeller og kameraer som ligger i mellomskiktet, for å gi deg de beste rådene før du går i butikken.

Slik har vi testet, vurdert og regnet oss fram til resultatene
Sammenligninger av egenskaper, bilder og utsnitt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer