15 anbefalte Mac-programmer

Totalhavari har i hvert fall én fordel.

Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i vår hadde undertegnede en kjempekrasj med Macbooken, og etter dagesvis med slossing for å få tilbake dataene, var det Data Rescue som til slutt klarte å hente ut det jeg helst ikke ville miste (bill.mrk. "backup er for pyser").

Dette til tross for at harddiskens innebygde S.M.A.R.T.-sjekk (Wikipedia) feilet, som i utgangspunktet burde bety at den var veldig død.

Ny harddisk ble så bestilt, og etter montering og installasjon av Leopard, var det på tide å finne frem igjen alle de snasne programmene jeg hadde installert før krasjet. Fordelen var selvsagt at jeg i samme åndedrag fikk "ryddet" bort de gamle.

>> Les også: Mytene om Mac

Her er programmene jeg installerte på nytt (etter å ha installert Firefox, vel å merke):

Quicksilver

Et innlysende førstevalg - Quicksilver er en het kandidat til å være verdens beste gratisprogram, og vi har skrevet om dette programmet tidligere, samt gitt en liten smakebit på 5 ting du kan gjøre med Quicksilver. Bruker du Mac, vil du bli langt mer produktiv med Quicksilver - så enkelt er det bare.

URL: http://www.blacktree.com/
Pris: Gratis

Skitch

Et annet program jeg ikke klarer meg uten. Skitch er et særdeles genialt lite verktøy for å ta skjermbilder og tegne litt på dem, og brukes flittig enten det er for å ta skjermbilder til artikler, melde inn feil til IT-avdelingen eller hva det måtte være. Du kan lese mer om Skitch i denne artikkelen.

URL: http://plasq.com/skitch
Pris: Gratis

15 anbefalte Mac-programmer


Xee

Et lite lettvekterprogram som viser så og si alt av bilder, og som har funksjonalitet nok til å vise EXIF-informasjon, rotere og beskjære bildet og den slags.

URL: http://wakaba.c3.cx/s/apps/xee.html
Pris: Gratis (åpen kildekode)

VLC

Spiller det aller meste av videoformater, inkludert DVD-filmer, og er et must nå til dags med alle videoformatene som finnes.

URL: http://www.videolan.org/vlc/
Pris: Gratis (åpen kildekode)

Adium

Lynmeldinger er mellomnavnet mitt, og få klienter tilbyr det Adium har å by på. Her kan du legge inn flere kontoer du måtte ha rundt om kring (snart blir det også støtte for Facebook-chat), og via det innebygde historikksøket er det lett som en plett å finne tilbake til hva som har blitt sagt.

URL: http://www.adiumx.com/
Pris: Gratis

BluePhoneElite 2

Inntil nylig hadde jeg en telefon fra Sony Ericsson, og i en travel jobbhverdag er det veldig kjekt med et program som lar deg styre den. BluePhoneElite kommuniserer med de fleste telefoner via Bluetooth. Via programmet kan du sende og lese meldinger, få opp på skjermen hvem som ringer og også bruke headset på maskinen for å prate med andre.

URL: http://mirasoftware.com/BPE2/
Pris: $25

Smultron

Som gammel programmerer hender det at jeg koder litt på fritiden, og Smultron er i så måte et utmerket program. Det støtter syntaksfarging og en rekke programmeringsspråk, og er, som skaperen Peter Borg formulerer det: ... designed to neither confuse newcomers nor disappoint advanced users.

URL: http://smultron.sourceforge.net/
Pris: Gratis (åpen kildekode)

Cyberduck

Er du interessert i forrige program, er du sikkert interessert i en god FTP-klient for å laste opp filene også. Cyberduck støtter blant annet Quicklook (space gir deg en forhåndsvisning av fila) og er oversatt til norsk. Du kan også bruke SFTP, det støtter Applescript og kommer med en dashboard widget for kjapp opplasting.

URL: http://cyberduck.ch/
Pris: Gratis

Foto: produsenten
Foto: produsenten Vis mer


Growl

Growl er et program som bakes inn i OSX og som støttes av de fleste programmer for å gi deg beskjeder i ballonger som vises noen sekunder; det være seg når en fil er ferdig lastet ned, at noen har logget på MSN, sangtittel i iTunes eller andre ting.

URL: http://growl.info/
Pris: Gratis (åpen kildekode)

TextExpander

Sparer meg for mye tid i hverdagen. Her kan du definere makroer som aktiveres når du skriver visse nøkkelord. Veldig kjekt å kunne skrive href(enter) og dermed få opp (markør), for eksempel. Windows-alternativ er forresten Texter, som du kan lese om i denne artikkelen.

URL: http://www.smileonmymac.com/TextExpander/
Pris: $30

xGestures

En annen applikasjon som sparer litt tid - med xGestures kan du definere såkalte "mouse gestures" på tvers av alle applikasjoner. For eksempel kan jeg holde inne ctrl og dra musa til høyre for å hoppe til neste sang i iTunes.

URL: http://alum.hampshire.edu/~bjk02/xGestures/
Pris: $5

InsomniaX

Jeg har en Squeezebox hjemme, og da spiller jeg ofte musikk fra Macbooken. Et problem er imidlertid at jeg gjerne vil klappe sammen lokket og legge den litt diskret vekk når vi har besøk, og med InsomniaX kjørende, går ikke maskinen i dvale når jeg gjør det.

URL: http://www.macupdate.com/info.php/id/22211
Pris: Gratis

15 anbefalte Mac-programmer


Journler

Jeg har lenge vært på utkikk etter et program for å samle alle notater; det være seg artikler jeg kladder på bussen, TODO-lister og notater fra møter. Journler fungerer utmerket i så måte, og lar deg også integrere både lyd, bilder og webkameraopptak.

URL: http://journler.com/
Pris: $35

NetNewsWire

Å holde seg oppdatert på hva som skrives rundt om kring gjøres best med en god RSS-leser, og NetNewsWire er den beste av de jeg har prøvd; faktisk så bra at jeg har dumpet Google Reader. Du kan lese om NetNewsWire og Windows-broren FeedDemon i denne artikkelen. NetNewsWire finnes også i en iPhone-versjon der oppdateringer synkroniseres på tvers.

URL: http://www.newsgator.com/INDIVIDUALS/NETNEWSWIRE/
Pris: Gratis

USB Overdrive X

Det siste programmet i denne runden er USB Overdrive X. Å bruke mus til presisjonsarbeid på MacBooken var lenge umulig, men etter å ha installert dette panelet er preisjonen blitt langt høyere. Selv har jeg satt oppløsningen på 200dpi.

URL: http://www.usboverdrive.com/USBOverdrive/News.html
Pris: $20

>> Les også: iPhone-programmene du bør laste ned

Har du noen favorittprogrammer til Mac? I så fall - del med oss andre i debatten under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer