15 ting vi digger i Windows 7

Vi har brukt en tidlig prøveversjon av Windows 7 i snart en uke, nok til at vi ikke ønsker å avinstallere. Her får du vite hvorfor.

Publisert
Sist oppdatert

Interessen rundt Windows 7 er stor. Operativsystemet, som foreløpig kun foreligger i en pre-beta-versjon, byr allerede nå på ganske mange nyheter i forhold til forgjengeren Vista. De fleste kommer på utsiden, i form av forbedringer i brukervennligheten.

Etter PDC-konferansen i Los Angeles i forrige uke, fikk Digi og DinSide Data en DVD med operativsystemet på. Den ble raskt installert på et par av våre test-PCer, og den siste uken har vi satt det på en del tøffe prøver, og funnet ut at det allerede nå er et system som fungerer bemerkelsesverdig bra.

Det byr dessuten på noen nyheter som har vekket vår begeistring, og som blir vanskelig å klare seg uten når vi går tilbake til eldre Windows-versjoner når de 30 prøvedagene er over. I denne artikkelen forteller vi deg hvilke nyheter vi sikter til.

Les også: Microsoft slår grusomt tilbake

1. Homegroup

Å ha alle mediefiler og annet som man ønsker å dele i et hjemmenettverk lagret på en server gir mange fordeler, men det utnytter harddiskene hos hver enkelt bruker dårlig. I Windows 7 kan du lage en "Homegroup", og alt du vil dele med de andre blir tilgjengelig på ett sted, under "Homegroup" i Utforsker.

15 ting vi digger i Windows 7


Ved å høyreklikke på en mappe kan du enkelt gi tilgang for de andre i gruppen, som da vil dukke opp automatisk hos den enkelte. Enklere får det ikke blitt.

2. Libraries

En av de store nyhetene i Windows 7 er at brukerfiler organiseres i såkalte Libraries (bibliotek). Det geniale er at et Library støtter flere lokasjoner! Det betyr for eksempel at du kan ha flere mapper med musikkfiler, liggende på forskjellige disker, partisjoner og nettverksstasjoner, og så blir alt slått sammen til én oversikt under Libraries i Utforsker. Som bruker skal du ikke behøve å tenke over hvor ting ligger.

15 ting vi digger i Windows 7


Du kan dessuten lage dine egne Libraries. Vi har for eksempel laget et som heter "Software", og plutselig blir alt veldig lett tilgjengelig fra venstremenyen i Utforsker.

3. Recovery Disc

Windows 7 lar deg lage en oppstarts-CD med essensielle verktøy. Hvis du skulle oppleve maskinkrasj kan du starte PCen med CDen i drevet, og løse mange av de vanlige problemene.

15 ting vi digger i Windows 7


Du kan også kopiere ut data du vil redde, og gjenopprette PCen til en tidligere tilstand ved hjelp av denne CDen.

4. Aero shake

Rist musen, og alle vinduene minimeres. Rist en gang til, og vinduene gjenopprettes. Klikk og hold på tittellinjen, og alle andre vinduer minimeres. Rist en gang til, og de gjenopprettes.

Her er en video som demonstrerer den lille, smarte funksjonen:


5. Enklere å ordne vinduer

Enda et musetriks: Dra et programvindu helt til venstre, og slipp. Dermed tilpasses vinduet automatisk til å bruke halve skjermen. Dra et annet programvindu helt til høyre, og slipp. Vips, du har utnyttet skjermbredden enkelt og raskt.

15 ting vi digger i Windows 7


Har du høyoppløselig bredskjerm, og jobber du for eksempel med et dokument og henter kilder fra nettet, er dette mer enn gull verdt.

6. Windows Media Player 12

Mer intuitiv enn tidligere, med den ryddige venstremenyen. Støtte for flere formater rett ut av boksen, som DivX, Xvid, MP4, H.264, AAC og så videre.

15 ting vi digger i Windows 7


Inneholder også forbedrede utgaver av Windows Media Audio, som blant annet gjør at du får bedre kvalitet og mindre filer når du ripper en CD.

Starter automatisk i mini-modus når du dobbelklikker en mediefil. Starter da også raskere enn i full bibliotek-modus:

15 ting vi digger i Windows 7


7. Automatisk konvertering

Har du en MP3-spiller fra Creative, Sony eller andre som har Windows Media-støtte, kan du bruke Utforsker til å overføre musikken. I Windows 7 vil musikk og video som IKKE vil la seg avspille konverteres automatisk under overføringen. Gjelder både musikk og video.

15 ting vi digger i Windows 7


>> Side 2: 15 ting vi digger ved Windows 7

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer