17" BenQ FP767-12

En skjerm med responstid på 12ms skal takle selv de mest krevende bruksområder. Vi har testet den nyeste utgaven av BenQ FP767, nå med tilleggsbetegnelsen -12.

Publisert
17" BenQ FP767-12

>Utseendet er helt annerledes enn den tidligere modellen med typebetegnelsen FP767. Vårt testeksemplar var sort med "grill" og sider i sølv-finish. Rammen rundt skjermen er heller ikke av de smaleste vi har sett hos nyere skjermer.

Foten er ikke justerbar i høyden, skjermen kan bare vippesfram/tilbake - ikke dreies rundt.

Skjermen har høyttalere bak grillen, hvor vi også finner uttak for hodetelefon. Det er en meget praktisk detalj.

Smak og behag er som kjent ikke noe tema for diskusjon, det er en personlig sak. For vår egen del liker vi minimalistisk design, uten ikke-funksjonelle detaljer, bedre.

Panelet

Men det som BenQ legger størst vekt på med denne skjermen, er den raske responstiden. Den er nå nede i 12 millisekunder, og er frukten av et samarbeide mellom BenQ og AU Optronics. Teknikken kalles Intrinsic Property II og dreier seg om å fremskaffe ytterligere mer "tyntflytende" krystaller som reagerer raskere.

BenQ fremhever at en skjerm med 12ms responstid kan vise en bildefrekvens på opptil 83 i sekundet, mens skjermer med 16ms responstid bare kan vise 63 bilder. Dermed kan LCD-skjermen stilles inn på 75 Hz oppfriskning, som de fleste tradisjonelle CRT-skjermer. Dette skal gi inntrykk av en mer flytende bevegelse i forbidelse med spill og video.

Små og store forskjeller

Forskjellen mellom 12ms og 16ms, eller 25ms for den saks skyld, er ikke svært påtagelig. Vi var rett og slett ikke i stand til å registrere forskjellen på BenQ med 12ms og iiyama med 16ms og en vanlig CRT-skjerm når det gjaldt responstid ved heftige skytespill eller DVD.

Derimot er de gamle LCD-skjermene fra flere år tilbake en helt annen historie. På et hotellopphold for en ukes tid siden, surfet vi på en PC som sto i resepsjonen. Denne var utstyrt med en svært tidlig flatskjerm, og på denne forvandlet hele skjermbildet seg til en eneste grøt når vi skrollet, og fløt etter hvert sammen til et skjermbilde igjen når vi stoppet skrollingen.

Det er denne type "ur"-LCD-skjermer som skapte den seiglivede myten om at LCD er så forferdelig tregt. Men her snakker vi om responstider på over 100 millisekunder...

Dagens LCD-skjermer på under 25ms responstid er for de aller fleste mer enn tilfredsstillende, både til spill og annet.

Men det er stadig noen som er mer følsomme for små nyanser enn de fleste andre. Da snakker vi om de som har den raskeste prosessoren, det hotteste skjermkortet og en gjnennomtweaket maskin generelt.

Før du kommer dit er det vanskelig å bestemme om enkelte grafiske rariteter skyldes din egen øye/hjerne-integrasjon, en liten kneik i prosesseringen på skjermkortet, at prosessor og minne ikke ble enige i tide om hva som skulle skrives og leses - eller om det er responstiden hos skjermen som var flaskehalsen.

17" BenQ FP767-12

<

Generelle kvaliteter

Forøvrig er BenQ FP767 en utmerket skjerm, slik som forgjengeren. Både betjening og bildekvaliteter er gode, med glimrende lysstyrke og fargedybde.

Betraktningsvinkelen er stadig ikke den mest imponerende egenskapen, her stiller den på linje med den store massen av rimelige LCD-skjermer, hvor rødtoner forsvinner når du reiser deg.

Tilkobling er bare med analog VGA.

Konklusjon

Skjermen er lynrask, det er det ingen tvil om. Hvis dette er svært viktig og du har en ekstrem spillmaskin, da er saken grei.

Legger du mer vekt på andre egenskaper, som ergonomiske detaljer og super-slankt design er det nok andre skjermer som du vil like bedre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer