180 GB i frakkelommen

Hvis du trenger mer ekstra lagringsplass enn det er plass til i skjortelommen, så finnes det større varianter av eksterne harddisker. Vi har testet en Aludisk på 180 GB, som er utstyrt både med FireWire og USB 2.0

180 GB i frakkelommen
Publisert
Sist oppdatert
180 GB i frakkelommen

Aludisk kommer i to forskjellige utgaver. De minste og mest portable er basert på små 2,5-tommers disker som vi kjenner fra bærbare PCer, mens de store er basert på 3,5-tommers disker som brukes i vanlige stasjonære PCer. Kapasiteten er langt større, men formatet krever et langt større kabinett.Det er stor forskjell i størrelsen på de to diskene, selv om designet er det samme elegante. Vi ble også minnet på at aluminium har andre gode egenskaper enn de rent kosmetiske, for evnen til å lede varme er svært god. Dette kommer til nytte når kabinettet inneholder en 3,5-tommers harddisk som roterer med 7200 RPM. Slike disker utvikler en del varme, og ved å bruke et varmeledende kabinett slipper man vifte.

Støynivået på denne type disker er også høyere enn på 2,5-tommers disker, men dette kabinettet demper svært mye av støyen. Likevel er det stor forskjell på støynivået, siden den lille disken var omtrent lydløs.

Tilkoblinger

180 GB i frakkelommen


Denne disken trenger mer strøm enn det FireWire eller USB kan levere. Derfor følger det med en ekstern strømforsyning. Strømbryteren sitter på selve disken.

Det er to FireWire porter, men bare en USB 2.0.

Ytelse

Med FireWire målte vi skriveytelsen til 24 201 KB/sekund og leseytelsen til 41 627 KB/sekund, på den første partisjonen.

180 GB i frakkelommen


Dette er de klart beste tallene vi har sett på eksterneFireWire-disker!

Målt fra de siste 30 GB sank tallene til 22 880 KB/sekund på skriving og 35 274 KB/sekund på lesing, men dette er fremdeles bra tall!

Med USB 2.0 falt ytelsen betraktelig, til rundt 20 000 KB/sekund (19 973 og 20 033) for skriving og rundt 24 000 KB/sekund (24 264 og 24 267) for lesing - uansett om det var på begynnelsen eller slutten av disken.

180 GB i frakkelommen


Dette viser helt klart at det er grensesnittet som er flaskehalsen, ikke disken. Oversettingen av kommandoer fra ATA til USB er vel ikke så effektiv enda i kretsene som tilbys. Det tok også noe tid før FireWire disker ble særlig effektive.

Konklusjon

De store Aludiskene er like elegante som sine langt mindre kolleger, og ytelsen er som ventet vesentlig høyere. Disse egner seg føst og fremst på skrivebordet og i annen rekke i kofferten. Men det er verdt innsatsen hvis behovet for rask og stor lagringskapasitet er tilstede.

Aludisk selges av Go4IT DA, og koster 2 842 kroner inkl mva for 180 GB utgaven. Det finnes også flere utgaver med større og mindre kapasitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer