19" Nec 1980SX

Nec lanserte nye toppmodeller rett før sommeren i sin serie av LCD skjermer. Vi har testet en 19-tommer som rett og slett er imponerende.

19" Nec 1980SX
Publisert

Førsteinntrykket av skjermen er at vi har med en gedigen konstruksjon å gjøre. Ikke at den er spesielt tung, eller på noen måte klumpete eller uhåndterlig. Men det er umiddelbart klart at det her er snakk om en påkostet, solid og samtidig elegant skjerm. Kanten rundt panelet er bare 16mm bred, og gir et svært slankt inntrykk.

Forventningene til bildekvaliteten blir selvsagt høye, og dette følges av mistanken om et prisnivå som ikke er av de laveste.

Begge deler skulle vise seg å stemme.

Fleksibilitet på alle områder

Dette er sannsynligvis den mest fleksible LCD-skjermen vi har testet. Den kan være både høyere og lavere enn de aller fleste skjermer, panelet kan roteres til høydeformat, den kan stilles på skrå slik at den tar minimalt med plass og likevel være god og arbeide med, og den kan rotere rundt sin egen akse, siden foten hviler på en dreieskive. Imponerende.

19" Nec 1980SX

19" Nec 1980SX

Tilkoblingene skjer med 2 DVI-kontakter, og en VGA. Det er innebygd strømforsyning med standard nettledning, og et strømuttak til en tilleggsmodul med høyttalere.

Det er enklere å koble til kontaktene enn på de fleste andre skjermer, siden man kan dreie panelet slik at kontaktene kan nås fra siden. Det optimale hadde etter vår mening vært at tilkoblingene skjedde bak på selve foten, og vi foreslo dette for ingeniørene til Nec under pressevisningen tidligere i år. De nikket forståelsesfult og skulle vurdere dette i framtidige skjermer.

Betjening

Knappene er små og elegante, og menysystemet er oversiktlig og greit. Det finnes også en mer avansert meny, som man kommer til ved å trykke visse knapper i riktige rekkefølge, hvor man kan gå inn og justere mer avanserte parametre, som f.eks. gamma og sort-nivå.
Vi koblet til skjermen med DVI-kontakten, da er mange av de avanserte parametervalgene ikke lenger nødvendige, og kan heller ikke nås fra menyen.

En spesielt interessant finesse var at man kan kompensere for lange kabler, som ellers kan degradere signalet vesentlig og gjøre skjermen uskarp og "flimrete" ved at signaket ikke "treffer" punktene. Vi hadde ingen slik kabel for hånden, så vi fikk ikke testet dette, men vi har tidligere erfart at dette kan være et problem på enkelte skjermer. Selve med rimelig korte kabler. Med vanlig lengde på VGA-kabelen var det ingen problemer hos denne skjermen.

Bildekvalitet

Som nevnt innledningsvis hadde vi store forventninger til bildekvaliteten. Spesifikasjonene er svært gode, spesielt kontrastverdien som er oppgitt til hele 700:1.

Vi ble ikke skuffet.

Skjermen har en fargedybde og dynamikk som er helt i toppklasse blant LCD-skjermer. Vi sammenlignet den side om side med BenQ sin 19-tommer, som vi også lot oss imponere over. Men Nec 1980SX var enda et hakk bedre.

Responstiden var upåklagelig, og betraktningsvinkelen var høyst akseptabel. Likevel er det fremdeles ingen LCD-skjermer, uansett fabrikat og pris, som ikke endrer fargebalansen når man reiser seg fra stole og ser ned på skjermen.

Det har blitt enormt mye bedre, siden moderne LCD-paneler mister fargeintensiteten, mens tidligere generasjoner forvrengte fargene til det groteske.

Den perfekte skjerm?

19" Nec 1980SX

Nec fremhever bruksområder for denne skjermen innen medisin, bank/finans og forsikring, her snakker vi altså om brukermiljøer som ikke er av de fattigste. Prisen er deretter, 14 190 kroner inkl mva kostet vidunderet da vi testet det. Høsten 2005 ligger etterfølgeren 1980 SXi på rundt 8 000 kroner.

Da havner vi i en prisklasse hvor de rimeligste 20 og 21-tommerne befinner seg. Da står valget om topp kvalitet eller størst skjermflate og oppløsning.

Har man gode budsjetter og strenge kvalitetskrav er saken grei, og det er denne typen brukere denne skjermen er laget for å tilfredsstille.

Og de vil ikke bli skuffet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer