2 watts supergrønn PC

2 - to - watt? Neppe noen PC for gaming, men for utrolig mye annet.

Publisert
Sist oppdatert

Energiforbruk koster, og prisene synker ikke før det kommer et gjennombrudd med helt nye måter å utnytte naturens energikider på. Men det kan ta litt tid, virker det som. I mellomtiden kan vi skifte ut de verste strømslukerne, og en av disse er PCen.

Spesielt de stasjonære PCene bruker mye strøm. Selv de minste kommer med strømforsyninger som kan gi opptil 250 watt til alle komponentene. Kraftige spill-PCer og servere med mengder av harddisker kan bruke flere ganger så mye, og erstatter fint panelovnen på gutteværelset. Fint om vinteren i Norge, men ikke like stas om sommeren.

Amerikansk og alternativ

I MoountainView, California har firmaet CherryPal tenkt "Energiforbruk! Energiforbruk! Energiforbruk!" og lanserer en svært alternativ PC som har fått betegnelsen CherryPal C100.

Konseptet er en blanding av anerkjent og ny teknologi, og skal være like god i praksis som langt dyrere og mer energikrevende løsninger.

Liten boks

Det er snakk om en stasjonær PC i samme størrelse som en bok og en vekt på under 300 gram. Den har tilkoblinger for skjerm og nettverk, lyd og 2 USB kontakter. I tillegg har den innebygd tråløst nett 802.11b/g.

2 watts supergrønn PC


Inne i kabinettet er det en Freescale MPC5121e prosessor som skal gi 800 MIPS ytelse og kjører på 400 MHz. RAM er spesifisert til 256 MB.

Det er ingen harddidisk, men 4 GB Flash.

2 watts supergrønn PC


Hva med OS og programvare?

`
Dette er selvsagt ikke noen Windows-PC. Den kjører en slank utgave av Linux, og brukeren ser bare nettleseren Firefox, Open Office, og programmer for iTunes, instant messaging og mediespiller.

Alt håndteres fra nettleseren og maskinen oppfører seg mer som en konsoll eller TV enn en tradisjonell PC.

Cherry Pal Cloud

I tillegg til den interne lagringsplassen tilbys opptil 50 GB lagringsplass på internett, samt gratis oppgraderinger som håndteres automatisk - akkurat som kabelTV-dekodere.

All kommunikasjon håndteres etter Cloud-modellen som innebærer at programmer og lagring - og backup - er en tjeneste som håndteres av CherryPal over en kryptert forbindelse. Brukeren slipper derfor alt som kan skape problemer, bruken sammenlignes med å slå på TV. Oppstart tar ca 40 sekunder, så er det bare å gå igang.

For grønnskollinger?

Erfarne databrukere som opplever PCen som et fristed der de kan styre sin egen verden med full kontroll faller neppe for dette konseptet.

Men det har etter vår mening absolutt noe for seg. Det er faktisk ikke så veldig forskjellig fra hvordan en smartmobil eller iPhone fungerer, med vekt på nettbaserte tjenester og enkel lokal bruk.

Så kan vi jo til slutt nevne at strømforsyningen til CherryPal bruker 10 watt, og at den trenger en skjerm og høyttalere som også bruker strøm....

Men det viser at det hele tiden tenkes nytt og det er alltid bra.

Mer info finner du her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer