20" BenQ FP2091

20-tommers LCD skjermer har vært svindyre, men det er i ferd med å skje noe også i dette segmentet. Føst kom Acer med en rimelig modell, nå kommer BenQ med en 20-tommer som ikke bare er billig, men en av de beste vi har testet.

Publisert
20" BenQ FP2091
20" BenQ FP2091

Mange etterlyser LCD-skjermer med høy oppløsning. Spranget mellom 1024 x 768 på 15-tommere og 1280 x 1024 på 17-tommere er greit. Men at 19-tommere - og 18 tommere - ikke byr på høyere oppløsning, f.eks. 1400 x 1050, er merkelig etter manges oppfatning. Denne oppløsningen er svært utbredt på 15-tommers LCD-skjermer på bærbare, og ville ha egnet seg godt på en 19-tommers bordmodell, som man gjerne sitter litt lenger unna enn skjermen på en bærbar.

Men spranget fra 1400 x 1050 til 1600 x 1200 gir mer enn en tomme større format. Derfor er det etter vår mening bedre at 20-tommerne blir rimeligere og at 19-tommerne blir værende på 1280 x 1024, slik at de lever videre som favorittskjermen for de som ikke lenger har ørneblikket i behold.

Og nå kommer det altså flere relativt rimelige 20-tommers LCD-skjermer, BenQ sin FP2091 har dessuten en rekke andre interessante muligheter og kvaliteter.

På stor fot

Selve skjermen og foten ligger hver for seg i pakken. Skjermen bygger ikke mye på baksiden, og har en enkel mekanisme for feste av foten. Det er bare å sett holderen inn i festebrønnen, med metallørene innunder toppen, så smekker den på plass og sitter svært støtt. Skal du ha den av igjen er det bare å trykke på utløserknappen og vippe skjermen ut.

Foten er en kraftig teleskopisk søyle med en bred fot. Den er ganske gedigen og veier en del, men ikke mer enn nødvendig for å sikre at skjermen står stødig.

Skjermen kan dreies til høydeformat, slik at den er bedre egnet til lesing og redigering av størrre tekstdokumenter og annet som passer dette formatet. Det gjøres ved å bare dreie skjermen uten å måtte gjøre noen mekaniske inngrep. Derimot må du innstallere programvaren PivotPro, som følger med, og selv aktivere høydeformat manuelt, det skjer ikke noen automatisk dreining av skjermbildet når du dreier skjermen.

Høyden kan reguleres en del, men etter vår mening alt for lite. Uansett blir skjermen for høy for vår smak, det burde være mulig å ha underkanten av skjermen nesten helt nede i bordplaten. Dette gir en mer behagelig og avslappet arbeidsstilling, som å se på noe som ligger på bordet, enn når man må løfte hodet for å se noe som "sitter på veggen".

Dette er vårt største ankepunkt mot denne skjermen. Men det er fullt mulig å benytte andre stativer, f.eks. vegg eller bordfeste etter VESA-standard.

Tilkoblinger

Her scorer skjermen høyt, i og med at det ikke bare er tilkoblinger for VGA og DVI. I tillegg har du tilkoblinger for videokilder, i form av S-video og koaks. Dessuten er det 2 USB-kontakter, for tilkobling til PC og viderekobling til annen USB-enhet. Det er også en strømkontakt, som gir strøm til en ekstra høyttalerenhet eller BenQs separate TV-tuner, som vi har testet tidligere og skrevet om i denne artikkelen. Men du kan godt koble til en videomaskin i stedet, og bruke denne som TV-tuner.

20" BenQ FP2091

Betjeningen sitter på siden, men har ingen tekst/symboler som synes fra forsiden. Forøvrig fungere

Bildekvalitet

Bildekvaliteten var veldig bra, blant de beste av de vi har testet. Fargedybden ligger et lite hakk under de aller beste, f.eks. Nec sine toppmodeller, men betraktningsvinkelen var rett og slett imponerende! Rødt pleier å være svært problematisk på LCD-skjermer, spesielt i forhold til betraktningsvinkelen. Her var det minimale problemer, og du kan trygt diskutere farger med en kollega som står og ser på skjermen, mens du selv sitter. Det er det ikke mer enn en håndfull LCD-skjermer som klarerer.

Responstiden er svært lav, og video og spill fungerte helt uproblematisk.

20" BenQ FP2091

Konklusjon

BenQ har klart å lage en skjerm som hevder seg i toppen når det gjelder bildekvalitet, både til generell bruk, video/bildebehandling på et ganske høytt nivå, og til underholdning og spill. Dessuten er den svært fleksibel med et rikt tilbud av innganger.

Prisen er dessuten blant de aller rimeligste i denne størrelsen.

I skrivende stund vet vi ikke om noen annen 20-tommer som gir deg mer for pengene, både når det gjelder bildekvalitet og bruksmuligheter. Hadde foten vært enda litt lavere hadde vi vært overbegeistret!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer