20 smarte Mac-tips for nybegynnere

Med disse i fingrene blir du mer effektiv.

//www.flickr.com/photos/44124329962@N01/206011121">"Illuminate" - Creative Commons, attribution Foto: Flickr-bruker Jackol
"Illuminate" - Creative Commons, attribution Foto: Flickr-bruker Jackol Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For deg som er ny på Mac, er det et hav av snarveier og fiffigheter du sannsynligvis ikke vet om ennå, men som kan være kjekke å ha i fingrene.

I denne artikkelen deler vi 20 tips med deg som er ny på Mac, både med tanke på generelle konsepter, hurtigtaster, triks i Safari etc.

Hvis du er mer dreven, må du veldig gjerne dele flere i debattfeltet under artikkelen!

Bytte programmer eller vindu
I windows kan du trykke alt-tab for å bytte mellom åpne programmer, og den tilsvarende kommandoen i OSX er cmd-tab. Visste du at du også kan bruke cmd-< for å bytte mellom vinduer i det aktive programmet?

Skjuling og minimering
Hvis du minimerer et program, enten ved å trykke på det gule minustegnet øverst til venstre eller via hurtigtasten cmd-m, legger det seg nederst til høyre i docken, der det fort kan bli uoversiktlig.

Du kan løse dette ved å gjemme programmet i stedet, som du gjør med cmd-h, eller bruke cmd-alt-h for å skjule alle andre programmer bortsett fra det som er aktivt. Du kan fortsatt bruke cmd-tab for å bringe frem de gjemte programmene igjen.

Og, for ordens skyld - du avslutter et program ved å trykke cmd-q eller velge fra nedtrekksmenyen øverst. Trykker du på det røde krysset lukker du bare det aktuelle vinduet i programmet, men programmet forblir kjørende; ekvivalent med å trykke cmd-w.

Gå-menyen i Finder viser noen kjekke hurtigtaster det er greit å lære seg.
Gå-menyen i Finder viser noen kjekke hurtigtaster det er greit å lære seg. Vis mer


Hurtigtaster til kataloger
Disse kan du også se under -valget i finder. Her er noen kjekke:

cmd-shift-h - Åpner hjemmekatalogen i Finder
cmd-shift-d - Åpne skrivebordet
cmd-shift-a - Åpne programmappen

Quicksilver - verdens beste gratisprogram?

Drep et program som henger
I Windows er du vant til at ctrl+alt+del viser deg oppgavebehandlingen der du kan avslutte et program som henger. Den samme kommandoen på Mac er cmd+alt+esc. Da kommer det opp et lite vindu med liste over kjørende programmer, og du kan markere syndebukken og tuppe ham ut med avslutt-knappen.

Alternativt finner du også den slags i programmet Aktivitetsmonitor, der du også ser kjørende prosesser som ikke nødvendigvis er applikasjoner.

Skriv ut til PDF
Alt som kan skrives ut kan også skrives til PDF uten å installere tredjepartsprogramvare. Alt du trenger å gjøre er å åpne utskriftsdialogen og trykke på PDF-knappen nederst til venstre.

I utskriftsvinduet kan du trykke på PDF-knappen for å skrive til en PDF-fil i stedet for på ark.
I utskriftsvinduet kan du trykke på PDF-knappen for å skrive til en PDF-fil i stedet for på ark. Vis mer


Lær deg multitouch
Hvis du har en Macbook med styreflate, har du sikkert lært deg at du kan trykke med to fingre for å høyreklikke, men det er langt mer du kan gjøre:

To fingre samtidig: Skrolle opp og ned (eller sideveis), f.eks. i en nettside eller dokument. Kan f.eks. også brukes til å spole i filmer.
Tre fingre samtidig*: Bla frem og tilbake i nettleseren (høyre og venstre)
Fire fingre samtidig*: Vise skrivebordet eller aktivere exposé, som viser alle åpne programvinduer på én gang (opp og end)
Klype og dra ut*: Forstørre eller forminske tekst.
Vri med to fingre*: Rotere i programmer som støtter det (sjekk ut denne for hvordan du kan bruke det for å bytte faner i Firefox.

* Krever en nyere Macbook med aluminiumsdesign.

TEST: Macbook Air

Klipp og lim
Du kopierer med cmd-c og limer inn med cmd-v, på samme måte som ctrl-c/v på Windows. Hvis du ergrer deg over at tekst du kopierer fra ett program beholder stilen og dermed blir feil i programmet du limer inn i, kan du heller lime inn med ctrl-alt-shift-v.

Kjapp tekstnavigering
cmd-høyrepil og cmd-venstrepil tar deg til begynnelsen og slutten av linja. alt-høyrepil og alt-venstrepil hopper ett og ett ord. På samme måte hopper du helt på toppen eller helt i bunnen av et dokument ved å bruke cmd-oppoverpil og cmd-nedoverpil for å hoppe til begynnelsen/slutten og alt-oppoverpil/alt-nedoverpil for å hoppe ett og ett avsnitt. Kombinér med shift-tasten for å merke.

Installere og avinstallere
Du kan dra en applikasjon inn i programmappen (husker du hurtigtasten?) for å installere det, eller dra det fra programmer-mappen og over søppelkassa for å slette det. Vi anbefaler deg dog å bruke Apptrapper, som også sørger for å renske tilhørende filer. Dette har vi skrevet om i artikkelen 20 geniale gratisprogram til Mac.

Hvor er delete-tasten?
Mac-tastaturet har ingen delete-tast, men du kan slette filer ved å bruke cmd-backspace, samt bruke den tradisjonelle delete-varianten ved å bruke fn-backspace (som sletter bokstaven som står etter markøren.

Den irriterende lyden
Når du bruker tastaturet for å skru lyden opp og ned, kommer det en lyd hver gang du trykker for å illustrere volumet. Denne kan du unngå ved å kombinere knappene med shift-knappen, og du kan også slå av denne lyden i systemvalg=>Lyd-valgpanelet.

Dra og slipp
Programmer i OSX har ganske universell støtte for dra-og-slipp, og du kan dra en fil over det aktuelle programmet du vil åpne det med i docken. Et triks er også å dra en fil, bytte program med cmd-tab mens du fortsatt holder musknappen nede og slippe den i aktuelt program.

Dette kan du også gjøre via Exposé (som du konfigurerer via Systemvalg=>exposé og spaces). På min maskin har jeg for eksempel satt opp øverst til høyre som hjørne for å aktivere alle programmer-visningen, så jeg kan dra en fil opp til høyre, se alle programmer og dermed slippe den rett på det aktuelle programmet. (Eller hvis du er skikkelig på hugget - kombinér det med å bruke fire fingre som beskrevet lenger opp.)

Med stacks kan du for eksempel vise de nyeste filene fra en gitt katalog på docken.
Med stacks kan du for eksempel vise de nyeste filene fra en gitt katalog på docken. Vis mer


Nye filer
I Finder finner du en smart mappe med alle filer fra i dag, som du kan klikke på, og det er smart for å finne dokumentet du lagret for et par timer siden. Du kan også dra mapper ned på docken for lage en stack (forutsetter at du har Leopard). Eksempelvis har jeg en stack jeg bruker til bilder til artikler, som jeg både kan dra bilder til, samt klikke på for å se de siste bildene jeg har lagret der.

Du kan også bruke stacks på andre smarte måter. Hva med å lage en mappe der du lager aliaser til en gruppe programmer (lage alias: cmd-alt-dra og slipp) og legge denne i docken?

Quick look
De fleste filer lar seg forhåndsvise ved å trykke på space. Du kan også utvide Quick Look med flere typer filer, noe vi har skrevet om i denne artikkelen. Du kan også merke flere filer og trykke space, og deretter cmd-enter for å se miniatyrutgaver du kan bruke piltastene å bla med.

Søkefeltet i Finder
Kjekt å bruke i stedet for å navigere frem til en katalog så lenge du kjenner navnet. Dette kan du også bruke når du skal lagre en fil. Visste du forresten at du kan dra en fil rett over «bla igjennom»-knappen i stedet for å finne den frem?

Søkefelt i systemvalg
Er du usikker på hvor du stiller inn hva? Skriv et stikkord og se spotlights over panelene som har med stikkordet å gjøre. På samme måte kan du bruke søkefeltet under hjelp-menyvalget i et hvert program for å se hvor menyvalget befinner seg.

Bruk søkefeltet i systemvalg for å snevre inn hvilke menyvalg som inneholder innstillinger for stikkordet du angir.
Bruk søkefeltet i systemvalg for å snevre inn hvilke menyvalg som inneholder innstillinger for stikkordet du angir. Vis mer


Søk på hele maskinen med Spotlight
Har du sett forstørrelsesglasset oppe til høyre? Dette er Spotlight; søkeverktøyet som søker på tvers av hele maskinen, i dokumenter, eposter etc. Du kan aktivere det med cmd-space, skrive inn søkeordet og bla ned med pilene. Du kan også bruke Spotlight som en kalkulator hvis du må regne ut noe kjapt.

Dashboard
Ved å trykke på dashboard-knappen får du opp en rekke såkalte widgets; små programmer som tar liten plass. Du kan lage en liten del av en nettside til en widget hvis du bruker Safari. Velg arkiv=>åpne i dashboard, lag en ramme rundt delen av nettsiden du vil vise og trykke på knappen som illustrert.

Resultatet i vårt eksempel blir da at du alltid vil se toppsaken på DinSide som en egen widget i dashboardet.

På jakt etter flere widgets? Apple har en drøss.

Start ved oppstart
Høyreklikk på et program i docken, så kan du blant annet velge om det skal startes når du starter maskinen.

Ta et skjermbilde
Du kan ta et bilde av hele skjermen ved å trykke cmd-shift-3 eller en del av den ved å trykke cmd-shift-4 og tegne en firkant. Trykker du cmd-shift-4 og deretter mellomromstasten, kan du enkelt klikke på applikasjonen eller elementet du vil ta bilde av.

Sjekk også ut disse artiklene:
15 anbefalte Mac-programmer
20 geniale gratisprogram til Mac

PS! Hvis du har flere tips du vil dele med DinSides lesere som er nye på Mac, bruker du debattfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer