Cambridge Analytica-skandalen:

200 nye Facebook-apper etterforskes for mulig datamisbruk

Samtidig skal en ny personlighetstest ha lekket brukerdata.

ETTERFORSKER APPER: Facebook har nå suspendert 200 apper for mistanke om datamisbruk. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP Photo/NTB Scanpix)
ETTERFORSKER APPER: Facebook har nå suspendert 200 apper for mistanke om datamisbruk. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP Photo/NTB Scanpix) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I kjølvannet av Cambridge Analytica-skandalen lovet Facebook å iverksette en rekke tiltak for å bedre sikre brukerne sine.

Én av dem var å etterforske alle apper som hadde tilgang til «store mengder» data før nettsamfunnet endret sine retningslinjer i 2014.

Da oppdaterte de det såkalte API-et sitt (utviklegrensesnittet), slik at utenforstående parter ikke skulle kunne samle inn informasjon fra brukernes venner uten deres godkjenning.

Nå er de første resultatene inne. I et blogginnlegg melder Facebook at de nå har blokkert 200 apper fra tjenesten for mulig datamisbruk.

Kan bli utestengt

Ifølge The Verge er det foreløpig ikke klart om noe ulovlig har skjedd, men Facebook skal nå gjennomføre intervjuer med utviklerne samt gjøre egne undersøkelser om hvorvidt noe ulovlig har skjedd.

Dersom en av tredjepartsappene har gått over streken, vil den utestenges for godt.

Brukerne vil i så fall få beskjed via denne nettsida, som Facebook opprettet etter Cambridge Analytica-avsløringene.

Hvor lang tid de videre undersøkelsene vil ta, er ikke kjent.

Ny personlighetstest i søkelyset

I Cambridge Analytica-saken, ble data fra 87 millioner brukere lekket og brukt blant annet til å hjelpe Donald Trump i presidentvalget i 2016.

Nå hevder New Scientist at en ny personlighetstest, kalt «myPersonality», også kan ha lekket brukerdata, riktignok «bare» for 3 millioner brukere denne gangen.

Ifølge New Scientists undersøkelse, skal dog dataene ha blitt publisert på et dårlig sikret nettsted hvor andre parter kan ha fått tilgang til dem, skriver The Verge.

Dataene fra personlighetstesten skal ikke ha inneholdt brukernes navn, men i tillegg til resultatene fra selve testen, skal data som alder, kjønn og om de var i et forhold eller ikke, ha ligget tilgjengelig.

Det kanskje mest interessante er dog at personlighetstesten i utgangspunktet skal ha blitt lagd av forskere på University of Cambridge?

Én av dem var Alexandr Kogan, som er opphavsmannen til personlighetstesten «thisisyourdigitallife», appen som gjorde at selskapet Cambridge Analytica fikk tilgang på informasjon til mer enn 87 millioner brukere.

«myPersonality»-appen skal ha blitt utestengt den 7. april, og nettstedet til appen er nå også tatt ned.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer