21,5" iMac (2014) mot Dell Inspiron 23

Mac og Windows i alt-i-ett-duell.

VALGETS KVAL: Apples iMac er billigere enn noensinne, men lønner det seg heller å kjøpe en Windows-basert alt-i-ett-PC? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
VALGETS KVAL: Apples iMac er billigere enn noensinne, men lønner det seg heller å kjøpe en Windows-basert alt-i-ett-PC? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høsten og skolestart er her, og mange benytter gjerne den anledningen til å fornye familie-PC-en.

Når man er mange om beinet, kan en alt-i-ett-maskin, altså skjerm med innebygd PC, være en svært praktisk løsning. Du får samlet alt utstyret på ett sted, og slipper dermed også unna mye kabelrot.

iMac er kanskje den mest kjente alt-i-ett-maskinen på markedet.

I sommer slapp Apple en ny utgave av 21,5-tommerutgaven av iMac, med en pris som var 1.700 kroner lavere enn for den modellen som tidligere var den billigste.

Det gjør den nye inngangsmodellen enda mer aktuell for hjemmebruk enn før. Men hvor bra er billig-iMac-en egentlig? Og hvordan er den sammenlignet med et lignende Windows-alternativ?

Spesifikasjoner
 Apple iMac 21,5"Dell Inspiron 23
Skjerm:21,5-tommers skjerm, 1920 x 1080 piksler23-tommers berøringsskjerm, 1920 x 1080 piksler
Prosessor:1,4 GHz Intel Core i5-4260U -prosessor, 2 kjerner2,4 GHz Intel Core i7-4700MQ-prosessor, 4 kjerner
Grafikk:Intel HD Graphics 5000AMD Radeon HD 8690A
RAM:8 GB LPDDR3-minne12 GB DDR3-minne
Harddisk:500 GB harddisk (5400 o/min)1 TB-hybridharddisk
Operativsystem:Mac OS X 10.9 MavericksWindows 8.1
Annet:Bluetooth 4.0, 802.11acBluetooth 4.0, 802.11n
Pris:9.290 kroner9.699 kroner (tilbudspris per 22.08.14)


Les også: Dette er fremtidens stasjonære PC-er

Design

Apples iMac-design er i en klasse for seg selv. Lekker og minimalistisk, med solid byggkvalitet. Dette er en maskin du like gjerne kan ha stående i stua som på hjemmekontoret i kjelleren.

Sammenlignet med iMac fremstår en del Windows-baserte alt-i-ett-PC-er som trauste, gjerne fordi de er laget i plast og ikke aluminium, som Apples maskin. Dell Inspiron 23 havner ett sted midt i mellom, den er både slank og pen, men ikke like gjennomført.

INSPIRON 23 VS. iMAC:  Slik fremstår de to alt-i-ett-maskinene på produktbildene fra produsentene.  Foto: DELL/APPLE
INSPIRON 23 VS. iMAC: Slik fremstår de to alt-i-ett-maskinene på produktbildene fra produsentene. Foto: DELL/APPLE Vis mer


Mens iMac-en har alt innebygd i skjermen, kan man med noen Windows-baserte PC-er, som Inspiron 23, oppleve at selve maskinen ligger i sokkelen. I akkurat dette tilfellet gir dette en veldig tynn skjerm, faktisk tynnere enn iMac-en, men på den andre siden blir foten desto større. Det er ingen tvil om at dette er en PC.

Apple har dessuten klart å skape en illusjon om at iMac-en er slankere enn den egentlig er, takket være den avrundede baksiden.

Tilbehør

Begge maskinene kommer med trådløs mus og tastatur. iMac-en har det mest stilrene tilbehøret, og vi liker også godt Apples Magic Mouse med berøringsfølsom overflate som støtter såkalte "multitouch"-bevegelser.

Tastaturet og musa til Dell er ganske standard i bruk, men krever irriterende nok en dongel for å fungere, hvilket betyr at man alltid vil være en usb-port i manko.

UTEN EN TRÅD: Begge maskinene kommer med trådløs mus og tastatur, som seg hør og bør i 2014. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
UTEN EN TRÅD: Begge maskinene kommer med trådløs mus og tastatur, som seg hør og bør i 2014. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Verken iMac-en eller Dell Inspiron 23 har innebygd DVD-spiller, men det finnes på andre alt-i-ett-datamaskiner, først og fremst de litt større 27-tommermodellene. Så spørs det naturligvis hvor stort behovet for dette er er, da man i dag får tak i ganske mye innhold og programvare på internett.

EKSTERN STRØM: Det er ikke plass til strømforsyning i foten på Dell Inspiron 23. Resultatet ser du på bildet. Det blir Ikke like ryddig som på iMac, men du kan naturligvis bare gjemme kabelen bak/under skrivebordet. Foto: KIRSTI ØSTVANG
EKSTERN STRØM: Det er ikke plass til strømforsyning i foten på Dell Inspiron 23. Resultatet ser du på bildet. Det blir Ikke like ryddig som på iMac, men du kan naturligvis bare gjemme kabelen bak/under skrivebordet. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Les også: Få velger PC med berøringsskjerm

Tilkoblinger

Når det gjelder tilkoblinger, er begge maskinene godt utstyrt med porter for å koble til det du trenger av tilbehør. iMac-en har alle plassert på baksiden, mens Inspiron 23 har sine plassert rundt hele sokkelen.

Selv om det er ryddigere å gjemme vekk alle kablene bak, er det unektelig mer praktisk å ha tilgang til usb-portene foran eller på sidene av maskinen, så slipper man å reise seg hver gang man skal plugge i noe utstyr.

Noe annet som er kjekt med Dell-maskina er at den har så vel HDMI-inn som HDMI-ut, slik at du kan både koble til en sekundær skjerm eller bruke PC-en som skjerm mot for eksempel en bærbar PC eller spillkonsoll.

Ellers har begge maskinene har innebygd minnekortleser og høyttalere.

På iMac-en sitter høyttalerne på undersiden av skjermen, mens de sitter foran i foten på Dell-maskina. Ingen av dem produserer lyd av hifi-kvalitet, men Apples alt-i-ett-maskin låter det merkbart bedre; lyden er klarere og mer fyldig.

ALT ER BAK: Her finner du alle porter og kontakter på iMac-en. Helt til høyre ser du også hvor strømkabelen er plugget i. Foto: KIRSTI ØSTVANG
ALT ER BAK: Her finner du alle porter og kontakter på iMac-en. Helt til høyre ser du også hvor strømkabelen er plugget i. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


FORDELT PÅ SIDENE: På Dell-maskina finner du tilkoblingene rundt omkring på sidene av foten. Foto: KIRSTI ØSTVANG
FORDELT PÅ SIDENE: På Dell-maskina finner du tilkoblingene rundt omkring på sidene av foten. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Skjerm

En av de store forskjellene mellom 21,5-tommer iMac-en og Inspiron 23 er at sistnevnte har en berøringsskjerm. Selv om det kan ha sine fordeler, er ikke selve skjermen like bra å se på som Apples skjerm. Den har både bedre innsynsvinkel, er mer lyssterk og gir mindre refleksjoner.

SOM ET NETTBRETT: Du kan justere Inspiron 23 til å ligge helt flatt, så den blir som et enormt nettbrett. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SOM ET NETTBRETT: Du kan justere Inspiron 23 til å ligge helt flatt, så den blir som et enormt nettbrett. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


På den annen side har iMac-skjermen begrensede justeringsmuligheter. Det er ikke mulig å heve eller senke den, du kan kun vippe den frem og tilbake. Sitter den for høyt eller lavt på skrivebordet, blir du dermed nødt til å komme opp med alternative løsninger, for eksempel en bunke med bøker.

Dell-maskina er litt mer fleksibel i så måte, og her kan du justere foten så godt som alle veier. Du kan til og med legge den helt flat om du vil. Akkurat det siste høres nyttigere ut enn det er, mest fordi foten er tung å manøvrere, men også fordi vi ikke fant noen praktiske bruksområder til det, annet at at det er litt kult å vise frem.

I noen situasjoner kan berøringsskjerm i PC-sammenheng være kjekt, men aller mest til enkel «pek-og-klikk»-bruk. Det er ikke spesielt ergonomisk, særlig ikke på en større skjerm. Den yngre garde vil kanskje sette mest pris på muligheten, da de allerede er drevne skjermbrukere på mobil og nettbrett.

Les også: Er dette den mest ekstreme PC-skjermen?

Oppsett og programvare

Er det noe Apple kan, så er det brukervennlighet. Å sette opp og komme i gang med en iMac er ingen sak. Du bare plugger i strømkabelen, starter maskina, og så følger oppsettsveiviseren hvor du skal velge innstillinger for språk, trådløst nettverk, brukerkonto og så videre.

Dell-maskina kommer med Windows 8.1, hvor oppsettet er like rett frem som på Mac. Det tar ikke mange minuttene før man har systemet oppe og gå.

De to maskinene kommer med hvert sitt operativsystem, og hva man foretrekker av OS X og Windows er individuelt, og ikke noe vi kommer til å ta for oss i denne artikkelen.

En fordel med å velge Mac er at du får med det meste av programvare når du kjøper maskinen, inkludert Apples Office-alternativ, iWork, med apper for tekstbehandling, regneark og presentasjoner.

På den andre siden kritiserer vi ofte en del Windows-produsenter for å inkludere såkalt bloatware på sine maskiner, men det dreier seg som regel om unødvendige oppstartsprogrammer og verktøylinjer i nettleseren som har en tendens til å påvirke maskinytelsen i negativ retning.

Gledelig nok kommer ikke Inspiron 23 med noe særlig overflødig programvare.

SETT BAKFRA: Slik ser de to maskinene ut fra baksiden.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SETT BAKFRA: Slik ser de to maskinene ut fra baksiden. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Les også: LG lanserer alt-i-ett-maskinen Chromebase

Ytelse

Ser vi på spesifikasjonene, er det ingen tvil om at iMac-en er den svakeste av de to. Inspiron 23 har både raskere prosessor, mer minne og større/raskere harddisk, og det gjør også utslag i ytelsestestene vi har gjort.

Riktignok er ingen av maskinene spesielt kraftige, de har begge maskinvare myntet på bærbare datamaskiner, og egner seg aller best til vanlig kontorbruk.

Geekbench (prosessor- og minnetest):
iMac: 2620/5194
Inspiron 23: 3034/11837

Heaven Benchmark (3D-test):
iMac: 16,2 fps (min fps 7,7, maks fps 23,6)
Inspiron 23: 24,6 fps (min fps 7,2, maks fps 45,6 )

Browsermark (nettleser-test)
iMac: 3552
Inspiron 23: 5309

For å få iMac-prisen under 10.000 kroner, har Apple valgt å utstyre den nye inngangsmodellen med maskinvare som er vesentlig dårligere enn den forrige inngangsmodellen, som fortsatt er i salg. Den har blant annet firekjerners Core i5- prosessor på 2,7GHz og 1TB harddisk, men koster som tidligere nevnt 1.700 kroner mer.

Amerikanske Macworld, som utfører grundige ytelsestester på Mac, fant at den nye billigmodellen er over 50 prosent tregere enn modellen til 10.990 kroner.

Da vi testet 27-tommer iMac høsten 2013 fikk den en poengsum på 13.659 i Geekbench.

I tillegg er det begrensede oppgraderingsmuligheter på den nye modellen. Den har minnebrikkene fastloddet på hovedkortet, så de er ikke mulig å bytte ut. Apple lar deg heller ikke bestille maskinen med mer RAM eller bedre prosessor. Det eneste du kan oppgradere er harddisken, men en 256GB SSD, vil eksempelvis koste deg 2.000 kroner ekstra.

Dermed fremstår den i grunn ikke som et prisverdig kjøp.

Alt er imidlertid ikke fryd og gammen med Inspiron 23 heller. Blant annet skal det ikke mye belastning til før vifta setter i gang. I tillegg har den ikke støtte for den nyeste nettverksstandarden 802.11ac, men den eldre standarden, 802.11n, og kun over 2,4GHz. Det kan gi en dårligere ytelse enn veldig mange andre maskiner som er å få kjøpt nå.

Les test: Dell XPS 27 All-in-one

I bruk

Kontorarbeid: Er ikke noe problem på noen av maskinene. Du får brukt et tekstbehandlingsprogram uten problemer, og å lese og skrive epost eller surfe på nettet går også fint. Det samme gjelder bruk av Spotify, Netflix og den slags.

Kreativt: Lett bilde- og videobehandling går greit på iMac-en, men den holder ikke mål til mer avansert arbeid. Det samme kan forsåvidt sies om Dell-maskina, men siden den har både en firekjernet prosessor, et dedikert grafikkort og mer minne, vil det gå litt mer smertefritt, om enn mer støyfullt.

Spilling: Verken iMac-en eller Inspiron 23 er utpregede spillmaskiner, med sine svake grafikkløsninger, i hvert fall til stasjonær PC å være. På begge kjører Minecraft uten særlige problemer, men du kan ikke forvente å kjøre avanserte og grafikktunge spill uten at det hakker, eller at du må nedjustere innstillingene.

KAN DU SPILLE: Det kommer an på. iMac-en hadde få problemer med enkle spill som Minecraft.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
KAN DU SPILLE: Det kommer an på. iMac-en hadde få problemer med enkle spill som Minecraft. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Hvilken skal du velge?

Det er ikke noe klart svar på akkurat det spørsmålet. For det første kommer det an på hvor sterke følelser du har i Mac-vs-Windows-debatten. For det andre kommer det an på hvilke egenskaper som er viktigst for deg.

Er det design, holder vi en knapp på iMac-en. Er det ytelse-i-forhold-til-pris eller oppgraderingsmuligheter som gjelder, ville vi valgt Inspiron 23, selv om det også er ting å plukke på her. Det at den har berøringsskjerm gjør at selve skjermen ikke er så bra som vi skulle ønske, og Wi-Fi-støtten er også utdatert.

Skulle vi trillet terningkast, ville vi gitt iMac-en en firer, og Inspiron 23 en femmer.

Og skal du kjøpe en iMac med 21,5-tommers skjerm, anbefaler vi at du heller velger den 1.700-kroner dyrere standardkonfigurasjonen med kraftigere maskinvare, ikke bare for bedre ytelse nå, men også for fremtiden.

Les flere tester av alt-i-ett-PC-er

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer