Tips:

3 gratis Windows 7-alternativer

Et av Microsofts beste og mest populære operativsystemer gjennom historien har gått av med pensjon. Her er tre gratisalternativer til den gamle storheten.

TRE GODE: Disse alternativene gir nytt liv til Window 7-maskinen din, helt uten kostnad. Illustrasjon: Dinside.no
TRE GODE: Disse alternativene gir nytt liv til Window 7-maskinen din, helt uten kostnad. Illustrasjon: Dinside.no Vis mer
Publisert

Den 14. januar 2020 var det slutt for Windows 7. Det vil si, fra og med denne datoen sluttet Microsoft å sende ut oppdateringer, fikser og feilrettinger - noe som betyr at de mange som fortsatt bruker operativsystemet, enten må finne et alternativ eller leve med en stadig mer utrygg PC-tilværelse i tiden som kommer.

For det er fortsatt mange PC-er der ute som bruker Windows 7. Ifølge analysene til Statcounter og NetMarketShare, dreier det seg om 25-30 prosent på verdensbasis, mens tallet i Norge ligger på er rundt 10 prosent.

Hvis du er en av de 10 prosentene, bør du lese videre. Det finnes nemlig en rekke alternativer til Windows 7 - noen krever langt mindre ressurser, og best av alt: Mange av dem er helt gratis, og sørger for at du kan bruke PC-en din trygt i mange år ennå.

Her er tre høyaktuelle kandidater du bør vurdere.

#1: Windows 10

3 gratis Windows 7-alternativer

Ja, du leste riktig. Det er fortsatt gratis å oppgradere fra Windows 7 til Windows 10, selv om Microsoft offisielt avsluttet dette tilbudet for flere år tilbake.

Windows 10 er mye tryggere å bruke enn Windows 7. Den har blant annet langt bedre innebygd sikkerhet mot ondsinnede angrep utenfra, gjennom Defender. I tillegg har Windows fått en egen app-butikk der du kan laste ned tusenvis apper som er langt sikrere i oppbygningen enn klassiske Windows-programmer.

Windows 10 er dessuten bakoverkompatibel, så du kan fortsatt kjøre stort sett alt av programmer som lot seg kjøre på Windows 7, og ofte like bra på samme maskinvare.

Her får du vite alt om hvordan du går fram.

#2: Linux Mint

3 gratis Windows 7-alternativer

Hvis du er litt lei av Windows og ønsker å prøve et godt alternativ, kan vi absolutt anbefale Linux Mint. Dette har vært ett av de mest populære Windows-alternativene siden 2011, og en av årsakene er at grensesnittet er temmelig likt.

Du har startmenyen der, egen app-butikk og menyer og innstillinger er ofte minst like tilgjengelige og brukervennlige som i Windows. Ulempen er at mange Windows-programmer ikke finnes for Linux, men det finnes ofte gode alternativer. Spotify, Skype, VLC, Firefox og Google Chrome finnes som gratis nedlastinger. Og hvis du bruker nettleseren til det meste du gjør på PC-en, kan vi i hvert fall anbefale at du tar en titt.

I denne artikkelen forteller vi deg mer om hva du kan forvente og hvordan du går fram om du vil prøve Linux Mint. Siste versjon kan du laste ned fra denne siden.

#3 Ubuntu

3 gratis Windows 7-alternativer

Ubuntu er et operativsystem som har vært på markedet siden 2004 og har siden vært blant de aller mest populære. Faktisk er Linux Mint basert på Ubuntu-motoren, men grensesnittet er veldig annerledes. Mange mener at Ubuntu fremstår som mer moderne og litt bedre tilpasset bruk av berøringsskjerm enn Linux Mint.

Her har du ikke noen startmeny, men en oppgavelinje til venstre. Den nederste knappen gir deg oversikt over apper og funksjoner, mens de andre fungerer som snarveier til vanlige apper, tjenester og innstillinger.

Ellers gjelder det samme her som for Linux Mint, du kan ikke uten videre kjøre de gamle Windows-programmene dine, men nettlesere som Chrome og Firefox fungerer akkurat som i Windows.

Vi har omtalt Ubuntu flere ganger, sist i 2016.

Du finner mer informasjon og kan laste ned Ubuntu gratis fra denne siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer