30.000 Mac-er infisert med mystisk skadevare

Sikkerhetsforskere skremt av skadevaren «Silver Sparrow».

ANGRIPER NYE MAC-ER: Apples nye M1-prosessor har bare vært på markedet noen måneder. Nå finnes det en ny type skadevare som angriper den nye plattformen. Det i seg selv er oppsiktsvekkende. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ANGRIPER NYE MAC-ER: Apples nye M1-prosessor har bare vært på markedet noen måneder. Nå finnes det en ny type skadevare som angriper den nye plattformen. Det i seg selv er oppsiktsvekkende. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Selv om Mac-er ikke har vært like utsatt for virus og skadevare som Windows-PC-er, betyr det ikke at det ikke finnes.

Nå rapporterer sikkerhetsforskere om en ny, mystisk skadevare som skal ha infisert nesten 30.000 Mac-er, rapporterer Ars Technica.

Uvanlig oppførsel

Mystisk fordi skadevaren, døpt Silver Sparrow, ikke oppfører seg som skadevare som vanligvis angriper MacOS-systemer, skriver sikkerhetsfirmaet Red Canary i et blogginnlegg.

Sikkerhetsforskerne har ikke klart å finne ut hvilket formål skadevaren har. Den har en selvdestruerende mekanisme, som man typisk finner i den proffeste skadevaren. Den har imidlertid ikke blitt utløst ennå, ifølge forskerne.

Hvordan den har spredd seg, er også uvisst. Den vanligste distribusjonsmetoden for skadevare på Mac i dag er gjennom ondsinnede annonser, piratprogramvare eller falske Flash-oppdateringsfiler, skriver ZDnet.

Angriper Apples nye prosessor

Også merkbart er at Silver Sparrow har kode som gjør at det kan kjøre på Apples nye M1-prosessor som ble lansert i november i fjor i tillegg til Intel-baserte Mac-er.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.