30.000 Mac-er infisert med mystisk skadevare

Sikkerhetsforskere skremt av skadevaren «Silver Sparrow».

ANGRIPER NYE MAC-ER: Apples nye M1-prosessor har bare vært på markedet noen måneder. Nå finnes det en ny type skadevare som angriper den nye plattformen. Det i seg selv er oppsiktsvekkende. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ANGRIPER NYE MAC-ER: Apples nye M1-prosessor har bare vært på markedet noen måneder. Nå finnes det en ny type skadevare som angriper den nye plattformen. Det i seg selv er oppsiktsvekkende. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Selv om Mac-er ikke har vært like utsatt for virus og skadevare som Windows-PC-er, betyr det ikke at det ikke finnes.

Nå rapporterer sikkerhetsforskere om en ny, mystisk skadevare som skal ha infisert nesten 30.000 Mac-er, rapporterer Ars Technica.

Uvanlig oppførsel

Mystisk fordi skadevaren, døpt Silver Sparrow, ikke oppfører seg som skadevare som vanligvis angriper MacOS-systemer, skriver sikkerhetsfirmaet Red Canary i et blogginnlegg.

Sikkerhetsforskerne har ikke klart å finne ut hvilket formål skadevaren har. Den har en selvdestruerende mekanisme, som man typisk finner i den proffeste skadevaren. Den har imidlertid ikke blitt utløst ennå, ifølge forskerne.

Hvordan den har spredd seg, er også uvisst. Den vanligste distribusjonsmetoden for skadevare på Mac i dag er gjennom ondsinnede annonser, piratprogramvare eller falske Flash-oppdateringsfiler, skriver ZDnet.

Angriper Apples nye prosessor

Også merkbart er at Silver Sparrow har kode som gjør at det kan kjøre på Apples nye M1-prosessor som ble lansert i november i fjor i tillegg til Intel-baserte Mac-er.

Ifølge Ars Technica er det til nå bare oppdaget én annen skadevare som kan dette.

- Selv om vi ikke har observert at Silver Sparrow har ikke utført noen skade ennå, anser vi den for å være en rimelig alvorlig trussel på grunn av sin fremtidsrettede kompatibilitet med M1-brikken, globale rekkevidde, relativt høy infeksjonsrate og operasjonsmodenhet, skriver Red Canary.

Blokkert av Apple

Ifølge data fra sikkerhetsfirmaet Malwarebytes skal Silver Sparrow ha infisert Mac-er i 153 land per 17- februar, med høyere spredning i USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland.

Etter å ha blitt informert om skadevaren, skal Apple ha tatt grep som forhindrer at nye Mac-er blir infisert. Det bekrefter selskapet overfor Mashable. Så gjenstår det å se om det hindrer videre spredning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer