3D kan gjøre deg syk

Filmer som Avatar, og muligens også 3D-TV, kan ha uforutsette bivirkninger.

Vi får ikke håpe at Barack og Michelle ble kvalme etter å ha sett Super Bowl i 3D. Foto: Pete Souza/White House
Vi får ikke håpe at Barack og Michelle ble kvalme etter å ha sett Super Bowl i 3D. Foto: Pete Souza/White House Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Storfilmen Avatar har slått alle rekorder, og er per dags dato tidenes mest innbringende film. Men den har ifølge The New York Times også hatt noen mindre ønskelige effekter. Mange har nemlig klaget over at Avatar og andre 3D-filmer gir dem hodepine, kvalme, tåkesyn og andre symptomer på visuelt framkalt reisesyke.

Les også: Slik unngår du øyesykdom

Flere studier antyder at problemet er at 3D-filmene ofte forårsaker unaturlige øyebevegelser. Når en gjenstand nærmer seg en person, reagerer øynene normalt på to måter: de beveger seg mot hverandre (dreies innover) for å følge gjenstanden, og de fokuserer på og opprettholder samtidig et klart bilde av gjenstanden i det den nærmer seg ved å forandre linsens form (såkalt visuell tilpasning).

Les også: Verdens første 3D-kanal

En 3D-gjenstand som flyr ut av skjermen forårsaker imidlertid konflikt mellom sansene våre. Øynene dreies innover for å følge gjenstanden, men de må samtidig ha et fast blikk på skjermen. Dermed beveger øynene seg mot hverandre uten å tilpasse seg ved å forandre formen på linsen. Noe som igjen betyr at to naturlige prosesser som alltid opptrer sammen blir revet løs fra hverandre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.