3D-printing vil revolusjonere fremtiden

Kan snu opp ned på alt fra husbygging til hjertemedisin.

Ledende bioingeniører har stor tro på at vi om få år kan printe organer basert på pasientens egne celler. Hjerte, lever og ødelagte lemmer vil dermed kunne erstattes uten behov for donor. Foto: HP
Ledende bioingeniører har stor tro på at vi om få år kan printe organer basert på pasientens egne celler. Hjerte, lever og ødelagte lemmer vil dermed kunne erstattes uten behov for donor. Foto: HP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

3D-printing har vært en av de store snakkisene på teknologifronten den siste tiden, og prisene på de enkleste printerne begynner å nærme seg et folkelig nivå.

I dag brukes de for det meste til å lage prototyper, plastmodeller og reservedeler uten behov for støpeverktøy, men noen har til og med klart å printe velfungerende våpen.

Det er imidlertid ventet at 3D-printing kommer til å ta kvantesprang de neste årene, og noen av ideene kan revolusjonere mange prosesser i samfunnet dersom de blir realisert.

Organ-printing kommer

Legevitenskapen jobber for eksempel med "Bioprinting" for å produsere komplekse organer. Bioingeniører ved Universitetet i Louisville mener for eksempel at vi innen 10 år vil være i stand til å printe ut spesialtilpassede hjerter, ikke av plast eller annet kunstoff, men av vev basert på pasientens egne celler.

Tanken er at hjertet skal kunne leve i pasienten som hans eget, uten fare for at kroppen vil frastøte det.

De hevder til og med at hjertet vil være blant de enkleste organene å "bioprinte".

Høres det utrolig ut? Vel, et amerikansk selskap skal allerede ha klart å printe en lever, riktignok i miniatyrutgave, men som ivaretok alle funksjonene til en naturlig, menneskelig lever.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer