4 snarveier til stjernene

Og da snakker vi ikke om de stjernene du leser om i Se og Hør.

Publisert
Sist oppdatert

Dersom du er en av dem som finner verdensrommet interessant, men ikke interessant nok til å reise ut av byen og fryse rompa av deg mens du glaner opp på himmelen i kikkert - ja da har du alltids Internett.

Naturlig nok er den en rekke tjenester og nettsteder som tar for seg det som skjer i verdensrommet, men hvis du trodde astronomi.no var det kuleste som finnes der ute har du tatt skammelig feil.

Hvis du virkelig vil sjekke ut stjerner og planeter har vi nemlig tre svært gode anbefalinger til deg:

WorldWide Telescope - virtuelt teleskop

Det er faktisk Microsoft som står bak WorldWide Telescope (WWT). Denne nedlastbare applikasjonen fungerer som et grensesnitt mot mange terabyte med data hentet fra diverse teleskoper og observatorier.

WWT fungerer på mange måter som et virtuelt teleskop - her kan du sømløst zoome deg frem og tilbake i verdensrommet, kikke på jorden, stjerner, stjernetåker, planeter og sågar få "guidede turer". Anbefales deg som har en anstendig internettlinje.

4 snarveier til stjernene


URL: www.worldwidetelescope.org

Google Sky - kjapt over himmelen

Du kjenner sikkert til Google Earth, og med sin webapplikasjon rettet mot himmelen lar Google Sky deg finne interessante steder blant stjernene.

I forhold til WorldWide Telescope er Google Sky kjappere og enklere å navigere i, men du mangler også litt av den større oversikten.

Fordelen er at Google Sky ikke krever noen form for installering.

URL: www.google.com/sky

Celestia - mye å legge til

Denne programvaren har litt til felles med WorldWide Telescope, men der WWT dynamisk laster inn bilder og data baserer Celestia seg på tillegg eller addons for å utvide funksjonaliteten forbi vårt solsystem.

Celestia føles er heller ikke like intuitiv og enkel å navigere i, men i motsetning til WWT finnes den for Mac OS X og Linux i tillegg til Windows.

For ikke å glemme å nevne at siden Celestia er basert på åpen kildekode kan hvem som helst lage tillegg til denne romsimulatoren, så fans av Star Trek og/eller -Wars kan finne litt å leke seg med her.

4 snarveier til stjernene


URL: www.shatters.net/celestia

GLIMPSE - 55 meter Melkevei

Et av NASAs "Great Observatories" heter Spitzer Space Telescope, og er som navnet hentyder plassert i rommet der Jordens atmosfære ikke skal være til hinder for gode bilder av himmellegemer som befinner seg litt mer enn et steinkast unna.

GLIMPSE (Galactic Legacy Infrared Midplane Extraordinaire) er et stort bilde av den indre delen av Melkeveien, galaksen også vi holder til i. Og da mener vi stort, Spitzer har vært rettet mot 111.000 forskjellige posisjoner og bilder har blitt tatt på forskjellige bølgelengder - over åtte hundre tusen til sammen. Når det sammensatte bildet på 4 milliarder piksler skrives ut er det 180 fot (ca. 55 meter) langt.

4 snarveier til stjernene


Dette nettstedet lar deg zoome fritt i bildet. Ønsker du eventuelt å laste ned hele herligheten kan du besøke denne siden.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer