48 timer med Mac

Etter å ha hatt en Macbook til låns i to døgn, er det mye som er uvant, men også mye som er smart.

Publisert
Sist oppdatert

Sommerens prosjekt for undertegnedes del er å bli kjent med Mac-plattformen. Før helgen postet jeg denne artikkelen, der jeg bekjente mine synder: jeg har nemlig aldri tatt i en Mac før.

I nevnte artikkel kan du også tipse meg om Mac-relaterte ting du har lyst til å lese om i sommer.

Jeg har nå lånt en Macbook i noen dager og har etter hvert lært den å kjenne bedre - jeg er langt mer effektiv nå enn jeg var da jeg slo den på for første gang. Modellen vi låner er en sort Macbook, som i skrivende stund koster rundt 12.500 kroner dersom du kjøper den på Apple store. Den har 1GB minne, 2,13GHz tokjerneprosessor og 13" skjerm.

Uvant tastatur

Tar vi maskinvaren først, er det først og fremst småting som er annerledes i forhold til en bærbar Windows-PC. For det første er tastaturlayouten forskjellig - Mac har både ctrl, alt og eple-tast, og for å gjøre forvirringen komplett, er epletasten den som minner mest om ctrl-tasten på en PC.

Denne krabaten har vi til låns i sommer.
Denne krabaten har vi til låns i sommer.
Vis mer


Videre er enkelte taster flyttet på - alfakrøllen finner du ved siden av enter-tasten, og apostrofen ligger til venstre for tallet 1. Det er også et litt uvant mye mellomrom mellom tastene, men tastaturet er svært godt å skrive på.

Les også: TEST: Apple MacBook

Du har sikkert hørt det før - Mac opererer bare med én musknapp, For å høyreklikke, må du holde ctrl nede når du klikker, men det er også mulig å sette opp touchpaden slik at du kan prikke med begge fingrene for å få til høyreklikk, som for min del har gått fort å bli vant til. Du kan selvsagt også koble til en ekstern mus.

Touchpaden er altså sensitiv for to fingertrykk, og det er ganske genialt når du leser websider eller dokumenter. Du skyver enkelt og greit to fingre opp eller ned for å scrolle tilsvarende.

Den mest fiffige detaljen er at strømforsyningen er magnetbasert. Når du holder kabelen i nærheten av der den skal sitte, smekker den på pass og står aldri lenger enn et par milimeter inn i maskinen. Det betyr også at dersom du er uheldig og snubler i ledningen, vil den falle ut i stedet for at du risikerer at maskinen går i gulvet. Magnetisme utnyttes også i åpne- og lukkemekanismen der du ikke trenger å skyve på noen brytere for å åpne Macen.

Det er rett og slett mer gjennomtenkte løsninger her og der.


Kjapp å starte

Det kan godt hende det er fordi jeg fortsatt har en relativt ren installasjon, men maskinen starter svært fort. På snaue 15 sekunder er jeg klar til å jobbe, og det kan jeg ikke huske å ha opplevd med en Windows-PC noen gang (tiden er altså fra du trykker på av og på-bryteren, ikke fra operativsystemet begynner å laste).

Det er mye som kan sies om forskjellene mellom Windows og OS X - hovedsaken er at det føles forskjellig, og det på mange måter i favør OS X. Det er rett og slett mer gjennomtenkte løsninger her og der.

Ett eksempel er systemvalg, eller kontrollpanelet som vi er vant med fra Windows-verden. Hvis du lurer på hvor du finner et valg, begynner du å skrive i søkefeltet, og så indikeres det hvilke menyer som inneholder det du har tenkt til å justere på, slik du ser på bildet under.

Ingen tvil om hvor du kan gjøre lydinnstillinger.
Ingen tvil om hvor du kan gjøre lydinnstillinger.
Vis mer


Og mens vi er inne på det - Mac kommer med en veldig god løsning for å ta skjermdumper, enten du vil ha hele bildet, det aktive vinduet eller deler av skjermen. Bildet lagres automatisk om du ønsker det. På Windows krever dette programvare fra en tredjepartsleverandør.

Uvant menylinje


En ting som er veldig uvant, er at menylinja ikke er en del av selve programvinduet. Menylinja på toppen av skjermen følger hele tiden det aktive programmet, men ligger "utenfor". Knappene for minimering, maksimering og lukking ligger også til venstre i stedet for til høyre, og å lukke vinduet er ikke det samme som å avslutte programmet, bare lukke det aktive dokumentet eller hva enn du måtte ha oppe. Du kan minimere et program til docken, eller bare gjemme det unna med eple-H. Dette er for min del den foretrukne måten å jobbe på dersom jeg har mange programmer åpne.

For å bytte mellom programmer, kan du enten bruke alt-tab slik du gjør i Windows, eller så kan du bruke OS X' innebygde Exposé, der du skyver muspila ut i et hjørne for å se alle åpne programmer i miniatyrformat - veldig elegant.

Litt uvant er det at menylinja ligger "utenfor" programmet.
Litt uvant er det at menylinja ligger "utenfor" programmet.
Vis mer


Apple skal også ha ros for hvor elegant det er å starte maskinen for første gang.


Filsystem og installasjon

I forhold til Windows trenger du i liten grad å forholde deg til filsystemet og installasjon av programmer. Når du laster ned et program, laster du som regel ned en image-fil, som du dobbeltklikker på. Da vises som regel et bilde der du kan dra et stort ikon til programmer-mappen din eller en undermappe du eventuelt måtte ha laget, og så er programmet installert. Trykker du på "programmer" får du kun se programmene du har installert - ingen filer og kataloger - befriende enkelt.

Apple skal også ha ros for hvor elegant det er å starte maskinen for første gang. Du får ta et profilbilde med det innebygde kameraet, du velger språk (operativsystemet har "alle" språk innebygget, så du trenger ikke tenke på å kjøpe norsk versjon), men best av alt: dersom du har en Mac fra før, er det lett som en plett å overføre dine lagrede data fra den gamle maskinen - du kobler maskinene sammen med en nettverkskabel og så overføres alt på løpende bånd.

Smart er det også at du kan starte MacBooken i slavemodus. Ved å holde 't' nede når du starter opp maskinen, blir den i stedet en helt vanlig Firewire-disk som du kan kopiere data til.

Nettverksegenskapene har også vist seg å fungere svært bra. Det er ingen problem knyttet til å kopiere data fra en PC, og flere gigabyte med bilder og musikk gikk unna som bare det. I tillegg kobler maskinen seg raskt på det trådløse nettet både hjemme og på jobben. Operativsystemet har også gode delingsmuligheter dersom dere er flere som bruker samme maskin, og med .Mac-abonnement kan du lett synkronisere adressebok o.l. mellom flere maskiner på direkten.


Du bestemmer


Sånn, det var en liten smakebit etter et par døgn som Mac-bruker. Hvor veien går videre vil jeg at du hjelper meg med. Her er mine forslag:

  • Gå igjennom programmene som følger med MacBook, inkl iLife-pakka.

  • Finne og skrive om de beste gratisprogrammene (her har det fosset over med tips!)
  • Skrive om hvordan du installerer Windows Vista på Mac (se for øvrig denne artikkelen)
  • Smarte produktivitetstips på Mac (bruk av Quicksilver, Applescripts og annet snacks)

Bruk avstemningsboksen på høyre side. Hvis du vil lese om noe heelt annet, gir du meg et hint om det i debatten under.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer