Google lanserte Chromecast Ultra

4K-støtte har kommet til Chromecast

Ny versjon av den populære pluggen som gjør det mulig å overføre video fra mobile enheter til TV-en

3. GENERASJON: Chromecast Ultra ligner forrige generasjon, men har fått kraftigere prosessor og støtte for kablet nettverk. Illustrasjon: Dinside/Google
3. GENERASJON: Chromecast Ultra ligner forrige generasjon, men har fått kraftigere prosessor og støtte for kablet nettverk. Illustrasjon: Dinside/Google Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var ikke få nyheter Google presenterte under høstens produktlansering, der vi blant annet stiftet bekjentskap med en helt ny mobiltelefon - Google Pixel, nye VR-briller, smart nettverksutstyr - og en helt ny Chromecast-enhet, calt Chromecast Ultra.

Kobler mobil og TV sammen

Hvis du ikke kjenner til Chromecast fra før, er det en dings som puttes i en HDMI-inngang i TV-en din, som gjør det mulig å overføre bilder, lyd og video trådløst fra mobiltelefoner, nettbrett og PC-er, eller direkte fra strømmetjenester fra nettet - med mobilen som fjernkontroll.

Chromecast har vært en suksess siden første versjon dukket opp i butikkene for 2 1/2 år siden, og det finnes mer enn 100 kompatible apper som støtter slik overføring.

Tredje generasjon - nå med 4K-støtte

Chromecast Ultra er å regne som tredje generasjon Chromecast, og er den første som støtter video i 4K-oppløsning. Det betyr fire ganger høyere oppløsning enn full HD, noe som setter større krav til maskinvaren. Derfor er Chromecast Ultra utstyrt med en kraftigere prosessor enn standardutgaven.

Og for ordens skyld – dette fordrer at du har en TV som er i stand til å vise 4K-oppløsning. Har du ikke det, vil Chromecast Ultra gi deg den beste oppløsningen som er tilgjengelig på TV-en din.

SKJULT: Chromecast Ultra skjules enkelt på baksiden av TV-en. Foto: Google
SKJULT: Chromecast Ultra skjules enkelt på baksiden av TV-en. Foto: Google Vis mer

Som på standardversjonen, er Chromecast Ultra utstyrt med et trådløst 802.11ac-nettverkskort. Har du en kompatibel ruter, skal det være grei skuring å strømme 4K-video trådløst til Chromecast Ultra.

Hvis så ikke skulle være tilfelle, kan du benytte kablet nettverk. Ultra har nemlig fått en nettverkskontakt som sitter på strømadapteret. Den kan benyttes hvis du opplever at det trådløse nettet ditt ikke helt klarer å henge med når tunge videostrømmer skal overføres i sanntid.

Av tjenester som leverer 4K-innhold som skal være kompatibel med Chromecast Ultra, nevnes Netflix og YouTube. I tillegg annonserte Google at deres egen tjeneste Google Play Filmer også vil få 4K-innhold i nær fremtid.

Chromecast Ultra ventes i butikkene senere i høst, og har fått en veiledende pris på 780 kroner. Til sammenligning får du standardversjonen for 369 kroner i de rimeligste nettbutikkene.

Oppdatert 26. oktober:
Nordmenn kan nå bestille Chromecast Ultra gjennom Google-butikken. Anslått leveringsdato er medio november.

Les også:
Test av Chromecast - standardversjonen
Test av Chromecast Audio


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer