4K/Ultra HD-skjerm på PC: Hva trenger du?

4K/Ultra HD er det neste store på skjermfronten, men da må resten av PC-en henge med.

Kan et vanlig skjermkort levere 4K oppløsning? Foto: Brynjulf Blix
Kan et vanlig skjermkort levere 4K oppløsning? Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En stor skjerm til PC-en er svært nyttig, spesielt når man bruker PC-en til kreativt arbeide, som foto, video og mediaproduksjon. Man også til passiv eller aktiv underholdning, som henholdsvis film og gaming, gir en 4K skjerm en påtagelig større brukeropplevelse.

Men det er en del skjær i sjøen før man kan løpe og kjøpe. Noe kan løses nå, men det er flere løsninger underveis. Og det er selvsagt snakk om pris.

Hva er Ultra HD/4K?

Ultra HD, forkortet til UHD, er den egentlige betegnelsen på TV-er og dataskjermer med oppløsning på 3840 x 2160 punkter eller mer. Tallet 4K kommer av at det er omtrent 4 tusen punkter i bredden, mens oppløsningen er 8,3 megapiksler.

Ultra HD har også mer å by på: 8K UHD TV har en oppløsning på 7680 ganger 4320, altså fire ganger 4K. Men dette er ikke noe som vi må forholde oss til foreløpig.

I tillegg finnes det flere standardiserte oppløsninger innenfor 4K rammeverket:

Paneler og kabler

De Ultra HD 4K PC-skjermene som leveres i dag består av to LCD-paneler ved siden av hverandre, og hver av disse har sin egen styreelektronikk. Oppløsningen på hvert panel er 1920 x 2160 og grafikkdelen i PC-en må altså være i stand til å levere data til begge, og det må skje helt synkront. Hvis ikke vil grafiske elementer som beveger seg på skjermen "revne" når det passerer midten av skjermen, der "skjøten" mellom panelene sitter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer