Oculus Go kommer til Norge – slik fungerer det

5 ting du må vite før du kjøper Oculus Go

Trodde du skikkelig VR endelig var blitt for alle? Tro om igjen.

MORSOMT: Oculus Go gir deg VR-briller du ikke trenger å stappe mobilen inn i. Det er langt billigere enn skikkelig VR, men så tilbyr de heller ikke en skikkelig VR-opplevelse. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MORSOMT: Oculus Go gir deg VR-briller du ikke trenger å stappe mobilen inn i. Det er langt billigere enn skikkelig VR, men så tilbyr de heller ikke en skikkelig VR-opplevelse. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du få deg skikkelig virtuell virkelighet (VR), må du gjøre følgende:

 • Punge ut rundt 5.000 kroner for Oculus Rift eller HTC Vive med kontrollere.
 • Skaffe deg en kraftig nok PC til å drifte VR, gjerne til minst 10.000 kroner.
 • Koble opp minst to sensorer i rommet ditt og sørge for å ha noen kvadratmeter uten møbler å boltre deg rundt på.

Da får du noe som i beste fall kan minne om opplevelsene du ser på kinolerretet om dagen, i filmen Ready Player One. Du kan kikke deg rundt, lene deg rundt hjørner, gjemme deg bak vegger, ta noen skritt i alle retninger og røre ved omgivelsene med to virtuelle hender.

Alternativet er produkter vi vil kalle «pseudo-VR», som Samsung Gear VR og Googles Cardboard og Daydream-produkter. De koster en brøkdel av skikkelig VR, mot en brøkdel av opplevelsen.

Nå har selskapet bak VR-revolusjonen, Facebook-eide Oculus, kommet med sitt bidrag i billigkategorien: Oculus Go.

Dinside har brukt brillene noen dager, og her er fem ting du bør vite før du løper til butikken.

FIN PAKKE: Oculus Go leveres i en fin eske, og inni finner du fin maskinvare. VR-brillene har en kvalitetsfølelse vi sist følte med langt dyrere Oculus Rift. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FIN PAKKE: Oculus Go leveres i en fin eske, og inni finner du fin maskinvare. VR-brillene har en kvalitetsfølelse vi sist følte med langt dyrere Oculus Rift. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#1: Hva er Oculus Go?

Oculus Go er VR-briller med alt innebygd. Du trenger bare mobilen til å sette dem opp, og så fungerer brillene helt på egenhånd.

 • Oculus Go har innebygd skjerm, maskinvare som kjører Android, lagring, batteri og lyd. Du trenger altså ikke putte inn mobilen din.
 • Det følger med én kontroller, som følger bevegelsene dine. Men den følger bare rotasjonen, slik du kanskje kjenner det fra Nintendo Wii og Switch. Det samme gjør brillene, slik som hos Gear VR og Cardboard.
 • Oculus Go selges i to versjoner, med 32 eller 64 GB lagring. Den minste skal selges til rundt 200 dollar. Norsk pris er ikke klar ennå, men vil trolig ligge et sted over 2.000 kroner. Vi kjenner foreløpig ikke til hvor Go skal selges, men de lanseres altså i Norge.
 • Batteriet varer etter vår erfaring i rundt 2,5 timer. Det er ikke mye på papiret, men et par timer i VR er maksgrensa for magen og hodet til de fleste.
IKKE OPTIMAL: Kontrolleren til Oculus Go følger bare rotasjonen din. Dessuten skulle vi gjerne hatt en styrespak i stedet for «touchpad». Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE OPTIMAL: Kontrolleren til Oculus Go følger bare rotasjonen din. Dessuten skulle vi gjerne hatt en styrespak i stedet for «touchpad». Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#2: Hva er ikke Oculus Go?

Det sier seg selv at Oculus Go er noe ganske annet enn Oculus Rift, selv om begge produktene markedsfører seg som VR-briller.

 • Oculus Go vet bare hvilken retning du ser. Du kan altså rotere hodet i tre akser, men ikke bevege det. Gjør du det blir alt bare rart, da du fort merker at innholdet ikke følger bevegelsene dine.
 • Det samme gjelder kontrolleren til Oculus Go. Den vet hvordan du peker og roterer den, men ikke hvor den er. Beveger du hånda fra høyre til venstre eller opp og ned vil ikke kontrolleren bevege seg av flekken. Også dette oppleves derfor rart.
 • I motsetning til Oculus Rift har ikke Oculus Go innebygde hodetelefoner. Lyden kommer ut av brillene, som betyr at den ikke er like oppslukende og kan forstyrre dem rundt deg – selv om den til en viss grad omslutter brukeren.
BRA MASKINVARE: Bildet fra Oculus Go er såpass bra at her savner vi faktisk ikke Oculus Rift-brillene våre. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BRA MASKINVARE: Bildet fra Oculus Go er såpass bra at her savner vi faktisk ikke Oculus Rift-brillene våre. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#3: Hvor bra fungerer Oculus Go?

Med alt i punktet over sagt, skal det sies at Oculus Go gjør det den skal.

 • Oculus Go-brillene oppdaterer bildene lynraskt, så du kan snu deg hvor du vil og forvente at innholdet følger deg sømløst. Det samme gjelder Oculus Go-kontrolleren. Men igjen; alt er altså basert på rotasjon, som gjør at du bare får en smakebit av hva virkelig VR handler om.
 • Vi skulle gjerne hatt en styrespak i stedet for den berøringsfølsomme flaten på kontrolleren. Den er fin for sveiping, men i VR har du mye mer bruk for en spak som passer bedre til spill.
 • Knappene på Oculus Go-brillene sitter på toppen av brillene. Derfor kommer vi stadig borti låseknappen og volumet når vi bare skal justere litt på brillene; noe man gjør mye når man holder på i VR.
 • Lyden fungerer fint, men med gode hodetelefoner som de Rift har innebygd får VR en ny dimensjon. Man kan koble på kablede hodetelefoner, men vi klarer ikke å finne noen måte å koble på trådløse.
 • Bildet er overraskende bra, med 1280 ganger 1280 piksler på hvert øye og 72 bilder i sekundet – som gir både skarpe og glatte bilder.
 • Selve brillene, og innpakningen de kommer i, har den gode Oculus-kvalitetsfølelsen vi kjenner fra Rift. Oculus Go er relativt tunge, men sitter godt og behagelig. Også med briller under, med eller uten den medfølgende briller-på-VR-briller-rammen.
SITTER GODT: Oculus Go er relativt tunge, da de inneholder alt du trenger. Heldigvis har brillene gode remmer og myke materialer. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SITTER GODT: Oculus Go er relativt tunge, da de inneholder alt du trenger. Heldigvis har brillene gode remmer og myke materialer. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#4: Hva slags innhold får man til Oculus Go?

Oculus Go kjører Android, men har sitt eget system for å navigere i apper, spill og innstillinger – i VR. Det likner på Oculus Rift sitt, bare litt enklere, og gir deg blant annet en innebygd nettleser (som du trolig aldri vil bruke). Viktigere: Herfra kan du åpne innholdet du har fra før, eller laste ned nye gratisapper og kjøpe spill.

 • Oculus Go skryter av over 1.000 apper, spill og filmer ved lansering. Sistnevnte kan nok pumpe dette tallet urealistisk høyt opp.
 • Mye av innholdet er det samme som du finner på Gear VR–Oculus og Samsung samarbeider om disse brillene. Men så langt vi forstår er ikke alt fra Gear VR nødvendigvis tilgjengelig på Oculus Go.
 • Uansett fant vi massevis av innhold da vi testet Go. Mye bra, men enda mer dårlig–slik det alltid er med ny teknologi. VR-klassikere som Please Don't Touch Anything og Keep Talking and Nobody Explodes er på plass, det samme er selvfølgelig Netflix.
 • Tyngre spill, som krever mer maskinvare og større bevegelsesfrihet, glimrer naturlig nok med sitt fravær. For eksempel vår favoritt Superhot, som ville vært umulig å spille med Go når brillene ikke aner hvordan vi beveger hodet vårt.
INGEN BRUKSGARANTI: Selv bruker vi ikke VR-brillene våre. Og du bør spørre deg selv om du kommer til å bruke dine; ellers risikerer du å bruke tusenlapper på en Oculus Go som støver ned i skuffen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
INGEN BRUKSGARANTI: Selv bruker vi ikke VR-brillene våre. Og du bør spørre deg selv om du kommer til å bruke dine; ellers risikerer du å bruke tusenlapper på en Oculus Go som støver ned i skuffen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#5: Burde jeg kjøpe Oculus Go?

I redaksjonen har vi både Oculus Rift og Playstation VR. Men vi bruker det ikke. Det handler trolig om hva det krever av oss: Vi må starte opp maskiner, finne fram utstyr, rydde plass, tre på oss briller og bruke hele kroppen til å spille–kanskje etter en lang arbeidsdag.

Produkter som Oculus Go kutter helt den første terskelen, ved å bare la oss tre på oss brillene, og er trolig svaret på problemet. Men i dag kommer billig-VR med en høy pris: Opplevelsen er ikke skikkelig VR.

Du kan sitte i en berg-og-dal-bane og se deg rundt, men ikke lene deg ut av vogna eller dukke unna hindre. Du kan peke en pistol, men ikke kaste den fra deg og plukke opp en ny.

Når det er sagt: Vi liker Oculus Go, for den den er. Den har en kvalitetsfølelse som tidligere var forbeholdt langt dyrere produkter. Å slippe å stappe inn mobilen din er en helt åpenbart diger fordel. Og med et godt utvalg av spill og apper blir produkter som «Star Wars-VR-brillene» så til de grader satt i skyggen.

Så har du allerede blitt glad i andre pseudo-VR-produkter og vil oppgradere, kan Oculus Go være det du har ventet på. Og er du bare nysgjerrig på VR, med begrenset budsjett, kan Oculus Go være ruten å gå.

Men vil du oppleve skikkelig VR, har Oculus Go dessverre ikke det du trenger.

Sjekk ut vår test av Star Wars-brillene her:

Vi prøver Lenovo Mirage Star Wars Jedi Challenges AR-briller. De koster skjorta, men er de verdt prisen? Vi konkluderer med at de trolig ikke er AR-brillene du leter etter – kraften er ikke sterk nok. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer