5 tips: Bedre trådløst nett

Har du trådløst nett hjemme, vurderer å kjøpe eller oppgradere? Vi gir deg nyttige tips.

Publisert
Sist oppdatert
Det blir som om du slipper løs en gammel Corolla i Monaco Grand Prix...


De første gangene man koblet seg på trådløst nett var det en fascinerende opplevelse. Å kunne sitte hvor man ville med en bærbar, uten at noen snublet i ledninger - til og med utendørs!

Etter hvert har dette blitt en selvfølge, og vi forventer at det er trådløs nettilgang overalt hvor folk samles.

På hjemmebane er det mange som gjerne vil slippe å ha nettverkskabler, også for maskiner som har sin faste plass på hjemmekontor, i stua, barneværelser eller andre steder. Hva må man passe på for å få det til å fungere best mulig?

1:Hvilken type skal man kjøpe?

Praktisk talt alle rutere tilbyr de samme tilkoblingene, med 1 kontakt til internettleverandøres boks og 4 kontakter til PCer, i tillegg til trådløst nett.

Noen rutere har tilkoblinger for skrivere og/eller lagringsenheter, som kan deles av alle brukere på hjemmenettet. Vår erfaring er at det er bedre å skaffe slike løsninger som fungerer uavhengig av ruteren, både på grunn av ytelse, fleksibilitet og sikkerhet.

Skal du ha et trådløst nett bare for å kunne sitte i sofaen og surfe med den bærbare kan du vanligvis klare deg med en rimelig og enkel løsning.

En ruter som støtter 802.11n, den nyeste og raskeste standarden, finner du i rimelige utgaver. Disse fungerer også bedre enn tidligere rutere, selv om den bærbare PCen din bare støtter den forrige standarden 802.11g. Dette gjelder både rekkevidde og effektiv overføring og skyldes de mer avanserte antenneløsningene hos de nyeste ruterne.

Skal du overføre større datamengder, f.eks. bildefiler og video, er det absolutt best å anskaffe utstyr hvor alle enhetene støtter 802.11n.

Har du enda større krav til ytelse vil en ruter og klient som støtter 802.11n på 5 GHz gi deg enda bedre ytelse, både på grunn av mindre forstyrrelser fra andre trådløse nett og høyere hastighet i selve forbindelsen.

2: Hvor skal man plassere ruteren?

Den beste plasseringen er at ruteren står så høyt som mulig i bygningen og at det er fri sikt til klientene. I praksis vil man gjerne ha dekning gjennom både vegger og tak, så fri sikt er sjelden mulig.

Tenker du deg signalet som lys, og de forskjellige hindringene som mer eller mindre gjennomsiktige avhengig av materialet, så er du på rett vei.

Det som demper signalene mest er vann, så det er ikke lurt å plassere ruteren bak varmtvannstanken i kjelleren. Vannbåren varme i gulv er også en effektiv skjerm, tykke betongvegger og gulv spiser også opp signalet, det samme gjør metallkonstruksjoner som gittere og lignende.

Hvordan du snur ruteren kan også ha betydning, prøv å snu den 90 grader mot venstre eller høyre, eller en mellomting.

3: Hva slags mottaker/klient skal man velge?

Det beste resultatet får du når både sender og mottaker opererer med samme standard og bruker nøkkelkomponenter - hovedsakelig brikkesettet - av samme fabrikat. Det er ikke alltid mulig å få rede på hviket som brukes av de forskjellige utstyrsleverandørene, men litt nettsøk kan gi resultater.

(Kortliste: Apple og D-Link bruker Atheros, Linksys bruker Broadkom, Buffalo bruker Marvel, Belkin bruker Ralink).

En klient som er frittstående, typisk en USB-enhet på en holder, kan gi bedre signal enn en løsning som er innebygd eller sitter bak på en stasjonær PC. Men dette er igjen avhengig av plasseringen av utstyret og vinkelen på antennene i forhold til hverandre. Her gjelder det å ha muligheten til å justere og eksperimentere for å få best resultat.

4: Kan man blande g og n standarder?

Alle rutere som støtter 802.11n støtter også 802.11g og b - også samtidig. Men dette skjer på bekostning av ytelsen. Signalpakkene fra de langsommere klientene tar opp plass, og det er snakk om mer enn sin egen båndbredde. 802.11n på 300Mbit mister ikke bare 54Mbit pluss 11 Mbit hvis du har to eldre enheter i gang på nettverket. For det første er det ikke snakk om 300 Mbit eller 54 Mbit effektiv ytelse, men langt mindre. Dessuten er det en del kapasitet som går med til trafikk-kontroll.

Det blir som om du slipper løs en gammel Corolla i Monaco Grand Prix...

802.11n støtter både 5GHz og 2,4 GHz, og disse vil ikke påvirke hverandre. Det blir som første og annen stemme, de er helt uavhengige av hverandre.

Har du 802.11n utstyr som kan kjøre på 5 GHz så kan du med fordel sette av dette til krevende bruk og 802.11g til Skype-telefonen, Xbox-en og den bærbare til sofasurfing.

5: Kan man bruke trådløst til video?

Video og trådløst er variable størrelse, så svaret vil også bli at det varierer. Har du en god og uforstyrret forbindelse kan du kjøre HD-video over trådløst 802.11n. I praksis krever det at du både er flink og heldig.

Du må ha et rent nett, som ikke deles med andre brukere, og heller ikke forstyrres av andre sendere. Er PC-ene som skal brukes alene om en trådløs forbindelse på 5GHz 802.11n vil du kunne få et fungerende resultat.

Les også våre tester av trådløst utstyr.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer