50 millioner budsjettkroner skal sikre at ingen mister nettilgang

Regjeringen setter av 50 millioner budsjettkroner for å opprettholde bredbåndstilgangen i Norge mens Telenor faser ut kobbernettet.

ENDA MER PENGER TIL FIBER: Regjeringen setter av 50 millioner budsjettkroner for å sikre at ingen mister nettet når Telenor faser ut det gamle kobbernettet, opplyser digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H). Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
ENDA MER PENGER TIL FIBER: Regjeringen setter av 50 millioner budsjettkroner for å sikre at ingen mister nettet når Telenor faser ut det gamle kobbernettet, opplyser digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H). Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen å bevilge 50 millioner kroner ekstra til bredbånd for å bidra til bedre tilbud bår kobbernettet stenger.

Kobbernettet har inntil for noen år siden vært hovednettet for fasttelefoni og bredbånd. Som et ledd i moderniseringen av fastnettet, har Telenor bestemt at kobbernettet skal avvikles innen utgangen av 2022.

Dette er revidert nasjonalbudsjett

  • Tirsdag 14. mai legger Regjeringen Solberg frem sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2019.

  • I det reviderte nasjonalbudsjettet blir hovedtallene for norsk økonomi og regjeringens syn på gjennomføringen av den økonomiske politikken oppdatert.

  • Stortinget behandler revidert nasjonalbudsjett og fatter sine vedtak i slutten av juni.

Kilde: Regjeringen.no

Ekstrabevilgningen på 50 millioner skal bidra til utbygging til husstander og virksomheter som i dag har tilbud om bredbånd basert på Telenors kobbernett, og hvor det ikke finnes annet tilbud eller planer om utbygging av tilstrekkelig godt bredbånd på kommersielt grunnlag.

Økningen vil gi et samlet bredbåndstilskudd på omlag 250 millioner kroner i 2019. Det er 100 millioner mer enn i 2018.

Regjeringen foreslår at tilleggsbevilgningen fordeles til fylkeskommunene, som får ansvar for å sørge for at midlene kommer til nytte der behovet er størst.

Departementet vil i samarbeid med Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) fastsette nærmere innretning for bruk av tilleggsbevilgningen.

Fortsetter feilretting

Telenor sendte tidligere i år varsel til over 100.000 husstander om at de fra 1. mai vil slutte med vedlikehold og feilretting av kobbernettet.

Årsaken er at kobbernettet skal erstattes med fiber og mobil.

De fleste i landet vil i denne perioden kunne benytte seg av 4G-nettet som erstatning hvis kobbernettet ryker, men for rundt 1.000 husstander var heller ikke dette noe alternativ. De risikerte dermed å stå helt uten nettilgang.

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) forsikrer nå at dette scenarioet ikke vil bli noen realitet. Årsaken er at Telenor har snudd.

– De har nå presisert at de vil fortsette feilretting i kobbernettet i de områdene av landet hvor det ikke finnes tilfredsstillende alternativer, og det er jeg glad for, sier Astrup.

5.000 flere

Basert på erfaringer fra i fjor anslår departementet at summen av de gamle og de friske midlene kan bidra til at opptil 5.000 flere får bredbåndstilgang.

Det er imidlertid avhengig av at det blir samme kronerulling som i fjor, der kommuner, bedrifter og lokalmiljøer bidro til at investeringene ble fem ganger høyere enn det regjeringen la i potten.

Ifølge Nasjonal kommunikasjonsmyndighets (Nkom) dekningsrapport for 2018 har 82 prosent av befolkningen mulighet til å få nett med hastighet på opptil 100 megabit per sekund (Mbit/s).

99,99 prosent har tilbud om minst 10 Mbit/s, og 99,9 prosent har 4G-dekning der de bor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer