64-bit - hva oppnår du?

Det er mye støy omkring neste generasjons PCer som har 64-bits prosessor. Hva er det egentlig å hente?

64-bit - hva oppnår du?
Publisert
Sist oppdatert

Hvis man bare ser på de to tallene 32 og 64, så registrerer de aller fleste oss at 64 er dobbelt så mye som 32. Dermed er det lett å danne seg et inntrykk av at det uansett må være bedre med noe som er større. Slik har det jo alltid vært i dataverdenen.

Men det er ikke så enkelt.

Hva betyr 64 bits data?

At en prosessor håndterer 64 bits data betyr rett og slett at PCen kan regne med svært store tall i sine interne registre:

16 bits 65 535.
32-bits 4 294 967 295
64-bits 18 446 744 073 709 551 615

Vi snakker om 18 trillioner bytes, eller 18 exabyte som amerikanerne sier.
Det er mye. Faktisk drøyt fire milliarder ganger mer enn hva man håndterer med 32 bits.

Blir det noen praktisk gevinst for deg ved at din neste PC får det enklere med å regne med slike tall? Nei.

Slike tall operer man bare med i noen vitenskapelige miljøer, som astronomi og fysikk. Svært store økonomiske modeller vil også håndteres lettere, men da snakker vi om de tallene Verdensbanken har å slite med.

Kan man slå sammen data?

Noen ville kanskje tro at man kan slå samme data, slik at det blir plass til to bolker med "normale" 32-bits data på en tur rundt i 64-bits verdenen. Men slik er det ikke.

Dataene skal jo prosesseres, og da må de på ett eller annet tidspunkt splittes igjen. Ellers ville de jo bli behandlet som ett stort tall, og det blir jo helt feil.

Det som teller

Men det er en annen side ved 64-bits prosessorer, og det er at de kan adressere et tilsvarende større minneområde.

Og her er det mye å hente!

I en 32 bits arkitektur er minneområdet som kan adresseres direkte på bare 4 Gigabyte. Her butter det allerede for en del avanserte programmer, spesielt innen spill og video, men også i andre bruksområder.

Med en 64-bits arkitektur kan du adressere et 18 Exabyte stort minneområde, det skulle holde ganske mange år fremover. Gevinsten er at man har muligheten til å slippe å bruke gamle teknikker som flytter rundt på blokker av data som skal bearbeides. Men dette forutsetter at det faktisk er installert så mye minne som man trenger, for å kunne ta ut gevinsten.

Forbedret prosessorarkitektur

Den største gevinsten med de nye 64-bits prosessorene, vil komme på grunn av forbedringer i den interne arkitekturen i prosessorene. Dette er framskritt som ikke en gang er direkte knyttet til 64-bits prosessering.

Neste generasjon AMD-prosessorer vil være den 64-bits plattformen de fleste vil stifte bekjentskap med i nær framtid., Her er det mange store forbedringer, som flere interne registre, en forbedret minnekontroller som nå er innebygd i prosessoren, en større hurtigbuffer og generelle forbedringer i mikroarkitekturen, selve måten prosessoren jobber på.

Utviklere av spill snakker allerede om opptil 30% forbedring i ytelse ved overgang til AMDs 64-bits arkitektur.

For Apple vil sannsynligvis forbedringene være mindre spektakulære ved overgang til G5-prosessoren, siden PowerPC-prosessorene ikke er befengt med mange av de svakhetene x86-prosessorene har hatt.

Om framtiden

Det er som kjent ikke vanskelig å spå om framtiden, problemet er å få rett. Mye endrer seg underveis, og det er en del smarte hoder som finner på nye smarte løsninger hver eneste dag.

Og vi skal ikke se helt bort fra at det vil dukke opp nye gjennombrudd som drar nytte av en 64-bits plattform, som vi ikke kan forestille oss i dag.

Men det som er helt sikkert er at det er svært lite som skjer av seg selv ved overgang til 64 bits prosessorer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer