64 bits Windows på vei

Microsoft ønsker å være raskt på banen når Intels nye 64-bits prosessorserie lanseres, og allerede før jul tar Microsoft sikte på å ha klar en fiks ferdig versjon av Windows 2000 for Itanium. Men hva vil det bety å gå fra 32-bits til 64-bits operativsystem i praksis?

Foto: BEL
Foto: BEL Vis mer
Publisert

Spranget fra Windows 3.1(16-bits) til Windows 95(32-bits) på midten av 90-tallet førte blant annet til at det ble lettere å kjøre flere oppgaver på PCen samtidig. I tillegg kjørte 32-bits programmene i uavhengige prosesser, slik at du (i teorien) skulle kunne avslutte et frosset program uten å være nødt til å omstarte PCen. Senere har vi fått beviser for at intensjonene fra Microsoft ofte har vært bedre enn gjennomføringen.

Som en utbygging av Drammensveien

Nå står vi foran et nytt generasjonsskifte i Wintel-verden. Den kommende generasjonen av 64-bits prosessorer fra Intel ses på som den største nyheten fra selskapet siden lanseringen av I386-prosessoren i 1985. 64-bits prosessering vil i praksis si at større informasjonsmengder kan behandles i prosessoren samtidig, og mye raskere enn før. Forskjellen blir omtrent som om Drammensveien fikk dobbelt så mange filer fra Sandvika til Oslo i rushtiden.

Fremtidens krav til ehandel, multimedia, avansert datamanipulering og komplekse matematiske utregninger skal ivaretas, og kunne gjennomføres langt raskere og mer stabilt enn i dagens 32-bits miljøer. I tillegg flyttes en del barrierer på maskinvaresiden, og åpner for spesifikasjoner som i dag høres ekstreme ut. Eller hva sier du til støtte for inntil 16 TerraBytes internminne? (16 millioner MB).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer