Internet of Shit viser baksiden av tingenes internett (IoT)

7 eksempler fra «drittens internett»

Vil vi egentlig analysere vår egen avføring, ha bleier som varsler oss på mobilen eller smarte saltbøsser?

SMART SALTBØSSE: Internet of Shit viser fram det de mener er farlige, skumle, dumme eller bare litt teite dingser som kobles på nettet. Som denne Smalt-saltbøssa, som kan spille musikk og styres med stemmen. Foto: Smalt
SMART SALTBØSSE: Internet of Shit viser fram det de mener er farlige, skumle, dumme eller bare litt teite dingser som kobles på nettet. Som denne Smalt-saltbøssa, som kan spille musikk og styres med stemmen. Foto: Smalt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Mange spår at tingenes internett (IoT) blir den neste, store digitale revolusjonen» skrev Dinside i 2014.

«Internet of things» (IoT), kalt tingenes internett på norsk, er lyspærer, dørlåser og kaffetraktere du styrer fra apper eller overvåker fra hytta gjennom nettet. Ser du ordet «smart» foran noe, har du sannsynligvis en IoT-enhet.

Men på de tre årene som har gått siden vi fortalte om den forekommende revolusjonen, lever vi fortsatt godt med kaffetrakter uten Wifi og lyspærer styrt av brytere på veggen.

For spørsmålet er hvor smart det egentlig er med dørlåser som kan hackes, eller lamper du ikke får skrudd av når mobilen er tom for strøm.

Twitter-kontoen Internet of Shit er ikke i tvil, og viser nøyaktig hvor ille det kan gå når smarte ting viser seg å være dumme ideer. Her er noen høydepunkter fra den siste tida.

#1: Smarte doer

Vi starter med det bokstavelige: Dritt på internett. Det har «endelig skjedd», som Internet of Shit skriver.

Selskapet Outsense har nemlig utviklet en dingseboms du fester på doen, som analyserer avføringen din. En ny helsedings, altså, som går hakket lenger enn de fleste andre.

«Verdifull informasjon, som nå dras ned i do, kan forbedre helsa og redde liv» hevder selskapet. Så får vi håpe de tar personvernet på alvor, for stort mer personlig enn dette blir det ikke.

#2: Smarte bleier

La oss fortsette der vi slapp: Det utvikles nå en smartbleie. «Gjør babyene komfortable og mammaene glade!» skriver selskapet Monit.

Man putter en sensor på bleia, og når det som har gått inn i babyen kommer ut igjen, får du beskjed på mobilen, gjennom internett.

Fordi mennene bak produktet synes det er vanskelig å vite hva som foregår i bleia på gamlemåten, ifølge dem selv. Dem om det.

#3: Smarte vasker

Vi holder oss på do, vi. For la oss si du har gjort ditt, fått avføringen analysert og skal vaske hendene. Du er ikke ferdig, ennå.

For vasker kan være «smarte», de og. Dermed kan de også krasje, som denne, retweetet med skadefro av Internet of Shit.

John Lam, som tok bildet da han skulle vaske hendene i Las Vegas, kan dog forsikre om at han fikk vasket dem. Men reklamen som skulle vises ble byttet ut med denne loggen, ikke ulikt sånn Peppes Pizzas overvåkningsreklame ble avslørt.

Og jada; reklameskiltene på vaskene følger også med på deg.

#4: Smarte støvsugere

Personvernet er et av de største ankepunktene for kritikere av tingenes internett. Så det gikk ikke upåaktet hen når robotstøvsuger-produsenten Roomba sa at de ville selge dataen som hentes inn av robothæren deres.

De automatiske robotene lager nemlig «kart» over hjemmet ditt, som de bruker for å navigere. Men Roomba jobber også med å selge kartene til andre, blant annet så butikker kan «foreslå ting å kjøpe til hjemmet».

«DETTE ER IKKE NOE NOEN FAKTISK ØNSKER SEG» mener Internet of Shit, og vi skal ikke påstå å være veldig uenig.

#5: Smart tekoker

Kaffetraktere kan trakte kaffe av hva slags type kaffe som helst. Kjøper du en kaffemaskin som Nespresso begynner mulighetene å bli smalere, og kjøper du en skikkelig «smart» kaffemaskin kan det bli enda verre.

«Endelig kommer DRM til tekoking» skriver Internet of Shit, og viser til at teposene på denne Teforia-tekokeren har RFID-brikker som skal fortelle maskinen hvordan teen brygges best.

Brukes brikkene til faktisk DRM, altså digital kopibeskyttelse? Vi klarer ikke å finne noe dokumentasjon på det, men muligheten er der. Og om maskinen bare klarer å koke te av disse RFID-teposene, har jo kopibeskyttelsen praktisk talt skjedd uansett.

#6: Smarte hjem

Alt skal være en tjeneste i våre dager. Du kan kjøpe kaffemaskin og abonnere på kaffekapslene, du kan leie programvare i stedet for å kjøpe det og snart kan hele hjemmet ditt bli en fast månedsutgift.

Hive hevder å være Storbritannias ledende leverandør av smarthjem, ved å tilby styring av lys, varme og det aller meste som går på strøm mot en fast månedsavgift. Du leier både dingsene og infrastrukturen som en tjeneste, og spørsmålet blir hva som skjer om du ikke får betalt.

«Endelig, apparater i hjemmet som bare virker om du betaler abonnementsavgiften for alltid» mener Internet of Shit.

#7: Smart ... saltbøsse?

Vi runder av med et godt eksempel på et smartprodukt som ingen har bedt om at skal være smart: En saltbøsse.

Det er ikke småtteri saltbøssa Smalt kan by på: Den spiller musikk, lyser i forskjellige farger og skal ha diverse «morsomme» måter å faktisk få salt ut av den på. Du kan til og med koble den sammen med stemmestyringssystemet Alexa og si at du vil ha en teskje salt.

«Det smarte midtpunktet, designet eksklusivt for din spiseplass» sier saltbøssa, «Vent, dette er bare ord» kontrer Internet of Shit.

Har du andre eksempler på dumme, smarte ting? Del med deg under artikkelen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer