7 gamle Windows-programmer som fortsatt er elsket

Noen ganger gir det knapt noen mening å oppgradere. Her er noen gamle favoritter.

BESTE WINDOWS?: Windows 7 er fortsatt uhyre populært, selv ti år etter at operativsystemet så dagens lys. Men det finnes mange gamle programmer som fortsatt brukes i hopetall. Skjermdump: Dinside.no
BESTE WINDOWS?: Windows 7 er fortsatt uhyre populært, selv ti år etter at operativsystemet så dagens lys. Men det finnes mange gamle programmer som fortsatt brukes i hopetall. Skjermdump: Dinside.no Vis mer
Publisert

Vi har sett mange eksempler på at gode og raske Windows-programmer har blitt oppgradert til det ugjenkjennelige - med funksjonalitet og grensesnitt vi lurer på om noen i det hele tatt har etterspurt.

Rosinen i pølsa er gjerne at programmene tar fire ganger lengre tid å laste, og ting du løste lynkjapt tidligere, går så tregt at det bare blir irritasjoner av hele prosessen.

På engelsk har de et ord for programmer som ender opp i en slik tilstand: Bloatware. På norsk kan vi kanskje bruke ordet oppsvulmevare. Det er ikke akkurat positivt ladet, selv om ordet er konstruert.

Ting å tenke på

Dessverre er det ikke alle gamle dataprogrammer som lar seg bruke i 2019. Det kan være flere årsaker til det, en av de vanligste er at de ikke kan kjøres i nyere Windows-versjoner. Noen ganger lar det seg likevel gjøre, nettet bugner for eksempel av instruksjoner på hvordan du kan få gamle programmer til å virke i Windows 10.

Man bør også ha i mente at gamle programmer som ikke lenger vedlikeholdes, kan også innebære en stor sikkheretsrisiko, så sørg alltid for at PC-en ellers er godt beskyttet med oppdaterte sikkerhetsprogrammer.

Og så må vi også minne om at hjernen dessverre har en tendens til å spille oss noen puss av og til, og får oss ofte til å tenke at alt var bedre før. Det er bare å se favoritt-actionfilmen din fra 1990 om igjen, for å få bekreftet at så ikke alltid er tilfelle.

Programmene vi nå skal presentere, har imidlertid fortsatt mange tilhengere - og de gjør fortsatt jobben, til tross for at de er gamle.

Helt nederst kan du komme med dine egne forslag: Kanskje du har noen favorittprogrammer vi helt har glemt?

#1: Office 2003

7 gamle Windows-programmer som fortsatt er elsket

Dette var den siste Office-pakken med blant annet Word, Excel og Powerpoint som benyttet den klassiske menyen med Fil - Rediger - Vis og så videre i toppen - som en gang var standard i de fleste Windows-programmer. Fra og med Office 2007 ble menyene erstattet med brede «ribbons» øverst, organisert i arkfaner.

Motstanden mot den radikale endringen var svært stor - og det ble blant annet laget en rekke utvidelser fra tredjepart, som bragte noe av det klassiske utseendet tilbake.

Og mange nektet å oppgradere. Da Microsoft for fem år siden avsluttet alt vedlikehold av Office 2003, svarte for eksempel 24 prosent av leserne våre at de fortsatt brukte den gamle Office-pakken. Er du en av dem som fortsatt sverger til den 16 år gamle kontorsuiten?

#2: Windows Movie Maker

7 gamle Windows-programmer som fortsatt er elsket

Det superenkle videoredigeringsprogrammet fra Microsoft har ikke blitt oppdatert siden 2012, men brukes fortsatt av mange, rett og slett fordi det lar deg lage videoer og animasjoner svært raskt.

Siste oppdatering kom i 2014, og fra 2017 har ikke gratisprogrammet lenger vært mulig å laste ned lenger fra Microsoft. Det er imidlertid mulig å finne det andre steder, men her må man holde tunga rett i munnen.

3#: Windows 7

7 gamle Windows-programmer som fortsatt er elsket

Vi må også ta med Windows 7. Den ti år gamle klassikeren av et operativsystem har fortsatt mer enn 30 prosent markedandel, og er for eksempel mange ganger mer utbredt enn MacOS.

Operativsystemet blir av mange omtalt som det beste Microsoft noen sinne har laget, men fra Microsofts hold er det snart slutt. Fra 14. januar 2020 vil Windows 7 ikke lenger bli oppdatert. Bruker du Windows 7 etter denne datoen, bør du være ekstra på vakt for sikkerhetshull som kan gjøre operativsystemet til et yndet mål for kjeltringer med uhumske hensikter.

Vi tror mange fortsatt kommer til å bruke det likevel, slik tilfellet var med Windows XP.

#4: Gamle Photoshop-versjoner

7 gamle Windows-programmer som fortsatt er elsket

Det er nesten ikke grenser for hva nyere utgaver av Adobe Photoshop kan utrette på bildene dine. Samtidig er programvaren svært kostbar, og ikke alle er like interessert i en abonnementsmodell.

Derfor bruker mange fortsatt gamle versjoner av programvaren, vi har selv nylig prøvd Photoshop CS3, som kom i 2007 - og den fungerte tilsynelatende helt fint i Windows 10. Den er også svært mye raskere enn nyere versjoner, og kan derfor kjøres på enklere maskinvare.

Merk også at forløperen til CS3 har ligget tilgjengelig på nett, tilsynelatende til fri nedlasting fra Adobe. Det kan du lese mer om her.

Få også med deg artikkelen vår om Photopea, som i praksis gir deg svært mye av Photoshop CS3-funksjonaliteten - rett i nettleseren - og helt gratis.

#5: Trackmania Nations Forever

7 gamle Windows-programmer som fortsatt er elsket

Bilspillet fra 2008 er helt gratis og er akkurat like avhengighetsskapende i dag som da det ble lansert. Så sent som i sommer slo vi ihjel noen timer med spillet med de utrolige banene og den supre grafikken. Spillet kjører helt strøkent selv på meget beskjeden maskinvare.

Spillet kan fortsatt lastes ned gratis fra blant annet Steam, men vær obs på at det er svært vanskelig å legge fra seg, så snart du er hekta!

#6: WinAmp

7 gamle Windows-programmer som fortsatt er elsket

Det er faktisk 22 år siden musikkavspileren WinAmp så dagens lys. I løpet av få år ble den en av verdens klart mest brukte program til avspilling av musikkfiler i MP3- og WMA-format. Senere har den fått støtte for en rekke andre lydformater.

Selv om mange har glemt programmet i 2019, har det fortsatt sine fans, blant annet takket være sitt enkle og minimale grensesnitt.

Den gledelige nyheten er at programmet fortsatt utvikles, siste versjon (5.8) kom i 2018. Radionomy, selskapet som kjøpte WinAmp fra AOL for noen år tilbake, lover at versjon 6.0 skal komme en gang i 2019. Det er blant annet et håp om at den nye versjonen skal ha en integrasjon mot Spotify.

#7: Clue

7 gamle Windows-programmer som fortsatt er elsket

Til slutt har vi tatt med en personlig favoritt: Clue. Dette er en digital ordbok som søker i oppslagsord mens du skriver. Den er svært enkel å bruke, den er lynrask, og finner fornuftige oversettelser mellom norsk og en rekke andre språk. Selv en 14 år gammel versjon av ordboka fungerer helt strålende i Windows 10.

Ordboka vedlikeholdes tilsynelatende fortsatt, og finnes også som app på mobilen, men har du en gammel Windows-versjon tilgjengelig, gjør den altså fortsatt nytten.

Dine forslag

Bruk debatten litt lenger ned, og del dine gamle favorittprogrammer med andre lesere!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer